Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα» η κυβέρνηση επαναφέροντας άτυπα την πρόταση για απλή αναλογική....

tags :
«Ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα» η κυβέρνηση επαναφέροντας άτυπα την πρόταση για απλή αναλογική....
Να μετρήσει αντιδράσεις από Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων θέλει η κυβέρνηση
Το «τυράκι» του εκλογικού νόμου βάζει ατύπως στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής ατζέντας η κυβέρνηση  με στόχο να «μετρήσει» …αντιδράσεις από τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και συγκριμένα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει καμία τέτοια πρόθεση ή σχεδιασμό για επαναφορά της αλλαγής του  εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο με κυβερνητική πηγή να υπενθυμίζει ότι «ο νέος εκλογικός νόμος, ψηφίστηκε από μόλις τον περασμένο Ιούλιο από 179 βουλευτές και θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές» σημειώνοντας με νόημα ότι σε εκείνη την ψηφοφορίας «καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».
Ωστόσο, τα δημοσκοπικά ευρήματα που από τη μία δείχνουν κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη εμφανίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) να εισέρχεται οριακά στη Βουλή, ενώ το Ποτάμι, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη  και το κόμμα του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός Βουλής οδηγούν την κυβέρνηση να κάνει  …δευτέρες σκέψεις για τον εκλογικό νόμο.
Στόχος να «ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα» και με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών ανοίγει εξωθεσμικά την συζήτηση για ακόμα πιο αναλογικό εκλογικό νόμο με στόχο να διερευνήσει αν προτίθενται να μπουν σε αυτή τη συζήτηση τα κόμματα της ήσσονος Αντιπολιτεύσεως.
Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, εάν αυτήν τη φορά εξασφαλίσει ότι θα ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, ώστε να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές..
«Εάν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων, που δεν την υποστήριξαν (την απλή αναλογική) έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ήταν κάτι θετικό, μένει να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη  πετώντας το «μπαλάκι» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι καθώς η πρωτοβουλία θα είχε νόημα αν πρωτίστως είχε υπάρξει συμφωνία για ψήφιση με 200 ψήφους. 
Και στη συζήτηση αυτή η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να δώσει ακόμα κάποια «δώρα» ώστε να δελεάσει τα κόμματα που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής η όσα φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι θα εισέλθουν οριακά στη νέα Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του ορίου 3% ως εκλογικού ποσοστού στην επικράτεια για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή αλλά και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών όπως για παράδειγμα τη β΄ Αθήνας.  
Ο πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης σε συνέντευξή του ενίσχυσε τα σενάρια λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι καλό για τη δημοκρατία να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές, αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση, η  κυβέρνηση είχε τη βούληση και την εξέφρασε, την έκανε πράξη, έφερε νόμο, άνοιξε η συζήτηση και ψηφίστηκε ο νόμος» ενώ απαντώντας αν προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει εκ νέου στη Βουλή το ζήτημα του εκλογικού νόμου τόνισε ότι «είναι ανοιχτό αλλά είναι θέμα του υπουργείου εσωτερικών, του Πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου».
Σε κάθε περίπτωση αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο θα ωφελήσει το κυβερνών κόμμα καθώς αν επιβεβαιωθούν  και στις κάλπες των εκλογών οι χαμηλές δημοκοπικές «πτήσεις» που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα αναλογικότερο σύστημα θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές. 

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης