Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Κρίσιμη η συνεργασία των μεσογειακών χωρών για την δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης

Τσίπρας: Κρίσιμη η συνεργασία των μεσογειακών χωρών για την δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης
Ο κ. Mattarella ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την θερμή υποδοχή, συμφωνώντας πως «μας ενώνει μια μακρά ιστορία, η οποία μας ενώνει με τρόπο άρρηκτο»
Η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου είναι κρίσιμο μέγεθος για την δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα 17 Ιανουάριου 2017 με τον Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
«Σήμερα βρισκόμαστε ως χώρες της Ε.Ε., της Ευρωζώνης, ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι σε κοινές προκλήσεις, στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της προσφυγικής κρίσης.
Προσβλέπουμε σταθερά στην δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς - στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην ενέργεια και στον πολιτισμό, γιατί, ας μην το ξεχνάμε, αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Mattarella ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την θερμή υποδοχή, συμφωνώντας πως «μας ενώνει μια μακρά ιστορία, η οποία μας ενώνει με τρόπο άρρηκτο».
«Μας ενώνουν επίσης κοινές προκλήσεις:
Η οικονομική κρίση έπληξε πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαιτέρως δε, την Ελλάδα και την Ιταλία, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικότατες κοινωνικές δυσκολίες και προκλήσεις, τις οποίες, όλοι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη, εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που μας ενώνει, είναι το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης, το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα.
Η Ελλάδα και η Ιταλία, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης τους ως σύνορα της ΕΕ, υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες.
Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σεβαστεί το προαιώνιο καθήκον της υποδοχής και φιλοξενίας ως ένδειξης πολιτισμού, και παρέχουν βοήθεια σε χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά», υποστήριξε ο Ιταλός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη ωστόσο, πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο.
Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μονάχα πρόβλημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».
«Και βεβαίως, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, διατηρούμε ανέκαθεν έξοχες διμερείς σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό, ενεργειακό, πολιτιστικό και βεβαίως πολιτικό.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την Ελλάδα και την Ιταλία δύο φίλες χώρες που έχουν κοινή οπτική του μέλλοντος της Ευρώπης», κατέληξε.

Οι δύο άνδρες στο Μέγαρο Μαξίμου: 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης