Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Κόφτης» και κυβερνητικοί χειρισμοί στον ΔΟΛ διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ - Τι υποστηρίζουν οι 53

«Κόφτης» και κυβερνητικοί χειρισμοί στον ΔΟΛ διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ - Τι υποστηρίζουν οι 53
Σε ορισμένες περιπτώσεις η γκρίνια περίσσευε, καθώς αρκετοί βουλευτές έκαναν λόγω για «άγαρμπους» έως και «επιπόλαιους» χειρισμούς 
Ενδοκυβερνητικούς και εσωκομματικούς τριγμούς και διαφωνίες προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι νέες υποχωρήσεις που φέρεται να συζητά το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, όπως η παράταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης γνωστού και ως «κόφτη».
Ήδη στελέχη της εσωκομματικής τάσης «κίνηση 53+» δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης να καταλήξουν και πάλι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, σε έναν «νέο επώδυνο συμβιβασμό ως αποτέλεσμα ενός ακόμα εκβιασμού από ακραίους κύκλους».
Τα στελέχη της εσωκομματικής τάσης ζητούν να ενημερωθούν για το ποίες είναι οι προθέσεις του Μαξίμου στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης αν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την αποδοχή του «κόφτη» και μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 , με στέλεχος των 53 να μιλά για «πέπλο μυστηρίου» και «ελλιπή ενημέρωση».
Το ίδιο στέλεχος όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχουν ενημερωθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θεωρείται και ο άτυπος επικεφαλής της κίνησης των «53» απαντούσε πως ο Υπουργός Οικονομικών «έχει θέσει στους δανειστές τα τελικά όρια των υποχωρήσεων και των συμβιβασμών που ο ίδιος μπορεί να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί και περιμένει από το Μέγαρο Μαξίμου να ολοκληρώσει την πολιτική διαπραγμάτευση».
Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της κίνησης των «53» εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη διαπραγμάτευση και στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση ψήφισης νέων μέτρων για μείωση μισθών συντάξεων και αφορολόγητου ή αύξησης του ΦΠΑ.
Ωστόσο, η επιβεβαίωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τον «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων» που προτείνει η κυβέρνηση ως άλλη εκδοχή του «κόφτη» για μετά το 2018 προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση έβαλαν «ψύλλους στα αυτιά» των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ζητούν να έχουν πλήρη ενημέρωση για το ποιους κωδικούς του προϋπολογισμού θα αφορούν οι αυξημένες εγγυήσεις και σημειώνουν ότι αν το …μενού των μέτρων περιλαμβάνει μισθούς συντάξεις και αφορολόγητο, ακόμα και αν δεν χρειαστεί να ψηφιστούν από τη Βουλή, θα «λαβώσουν» πολιτικά και επικοινωνιακά το κυβερνών κόμμα.

Γκρίνια και για τους χειρισμούς στον ΔΟΛ

Αλλά και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο ζήτημα του ΔΟΛ αποτέλεσαν χθες αντικείμενο συζήτησης στα πηγαδάκια βουλευτών καθώς και υπουργών κατά τη διάρκεια της Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών κόμματων για το αγροτικό.
Αρκετοί βουλευτές σημείωναν ότι ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα έπρεπε να εμπλακούν στην υπόθεση του ΔΟΛ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η γκρίνια περίσσευε, καθώς αρκετοί βουλευτές έκαναν λόγω για «άγαρμπους» έως και «επιπόλαιους» χειρισμούς που οδηγούν κόμμα και κυβέρνηση σε «απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος».
Αν και υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων στα ΜΜΕ που τελούν υπό χρεοκοπία σημείωναν πως «έπρεπε να γίνου πολύ πιο διακριτικοί χειρισμοί χωρίς την εμπλοκή κομματικών στελεχών», εν προκειμένω του κ. Μουλόπουλου.
Αρκετοί βουλευτές μάλιστα σχολίαζαν αρνητικά και το γεγονός ότι η ανακοίνωση της τοποθέτησης του Βασίλη Μουλόπουλου ως επικεφαλής του ΔΟΛ, συνέπεσε με την απόφαση της δικαιοσύνης να μην κριθεί προφυλακιστέος ο ισχυρός άνδρα του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης ο κατηγορείται για φοροδιαφυγή.
Τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης αναμένεται να κυριαρχήσουν και στη νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης