Τελευταία Νέα
Πολιτική

Canete (Επίτροπος Ενέργειας): Ο ενεργειακός τομέας μπορεί να φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση στην Ελλάδα

Canete (Επίτροπος Ενέργειας): Ο ενεργειακός τομέας μπορεί να φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση στην Ελλάδα
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με Παυλόπουλο, Τσίπρα, Σταθάκη - Το βράδυ η συνάντηση με Μητσοτάκη
(upd) Την θέση ότι ο ενεργειακός τομέας μπορεί να προσφέρει επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση στην Ελλάδα διατύπωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ενέργειας Miguel Arias Canete κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας» υποστήριξε ο Canete, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε απολύτως και πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα σας για σταθερότητα».
Επιπλέον, ο Επίτροπος τόνισε ότι όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχει τεράστιο περιθώριο και δυνατότητες για την Ελλάδα.
«Μπορούμε βεβαίως όλα αυτά να τα στηρίξουμε και να τα προάγουμε μέσω της ολοκλήρωσης των ενεργειακών αγορών.
Δεδομένης λοιπόν της στρατηγικής θέσεως της Ελλάδας, καθώς βρίσκεται στο σημείο που συναντώνται τρεις ήπειροι, η Ελλάδα μπορεί σε θέματα φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργήσει ως πολύ σημαντικός κόμβος» είπε ο Επίτροπος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη και απολύτως έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο δυνατό περιθώριο, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αυτές τις δυνατότητες».
«Και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε να πραγματοποιήσουμε ένα βήμα επιπλέον.
Ένα βήμα παραπέρα σ’ αυτήν τη συνεργασία.
Προτείνουμε την δημιουργία μιας δομής, ενεργειακού διαλόγου, στον οποίον θα συμμετέχουν η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή η δομή θα εστιάσει σε τρεις τομείς: Πρώτον, η ανάπτυξη της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου για θέματα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεύτερον, η απόλυτη αξιοποίηση του δυναμικού των δυνατοτήτων της Ελλάδας σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών.
Και τρίτον, θέματα διασφάλισης της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Επίτροπος, αναφέροντας ότι «θα διευκολύνουμε θέματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση»
Κατά την υποδοχή του ο κ.Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι η Ελλάδα στήριξε, στηρίζει και θα στηρίζει πάντοτε την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής που υπάγονται στον τομέα του χαρτοφυλακίου του και έκανε ειδική αναφορά σε τρεις τομείς.
Ο Επίτροπος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνάντηση με Σταθάκη – Ικανοποίηση Επιτρόπου για τον ΑΔΜΗΕ
Την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Miguel Arias Canete κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπ.Περιβάλλοντος υπογραμμίζεται ότι ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με κορυφαία την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ είπε ότι ο στόχος αυτός εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε, επίσης, τις ενέργειες που προωθούνται για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση της χώρας στην ολοκλήρωση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.
Από την πλευρά του ο Canete παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» που περιλαμβάνουν δέσμη βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό κρίσιμων παραμέτρων του ενεργειακού τομέα με βασικούς άξονες την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας) και τη  μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα (όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού) από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών.

Το πρόγραμμα του Επιτρόπου
Σήμερα το απόγευμα ο Επίτροπος θα έχει επαφές με φορείς που δραστηριοποιούνται τόσο στον τομέα του περιβάλλοντος όσο και της ενέργειας ενώ το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη.
Αύριο Παρασκευή 19/1 ο Canete θα μιλήσει στη Βουλή στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 09:02)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης