Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Οι γυναίκες έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση - Η λιτότητα ανοίγει την ψαλίδα

Γεννηματά: Οι γυναίκες έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση - Η λιτότητα ανοίγει την ψαλίδα
Στο Συνέδριο Game Changer-Women of Influence μίλησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά
Οι γυναίκες έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση σε σχέση με τους άντρες, όσο αφορά την ανεργία και όσο αφορά τις αμοιβές», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά μιλώντας στο Συνέδριο Game Changer-Women of Influence, αφού σημείωσε ότι έγιναν βήματα πολλά, από την προώθηση νέου σύγχρονου οικογενειακού δικαίου (1983), την αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας στην εργασία (1983), το δικαίωμα επιλογής επωνύμου, την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας που συνδιοργανώνει σήμερα αυτή την εκδήλωση (1985), τις ποσοστώσεις και άλλα πολλά, υπογράμμισε πως «δεν αρκούν όμως οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι επιστημονικές αναλύσεις και οι ιστορικές αναδρομές στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών.
Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, νέα πρότυπα, χρειάζονται κατάλληλες υποδομές και υποστήριξη των γυναικών στην πράξη».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση συναντά ακόμη και τώρα, σημαντικά εμπόδια, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και πως «η κρίση ήρθε να εντείνει τις δυσκολίες.
Οι γυναίκες έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση σε σχέση με τους άντρες και αυτό είναι γεγονός.
Και όσο αφορά την ανεργία και όσο αφορά τις αμοιβές.
Η λιτότητα ανοίγει την ψαλίδα.
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αγωνιζόμαστε για το τέλος της λιτότητας και παρ’ όλο που σε αυτή τη συγκυρία δεν μας ευνοούν οι πολιτικοί συσχετισμοί, δεν το βάζουμε κάτω.
Χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας και πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες ώστε να μπουν σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς όπως η πληροφορική, η έρευνα, η πράσινη οικονομία.
Να αναπτυχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα.
Για να τις πείσουμε πρέπει και να τις στηρίξουμε.
Με περισσότερους παιδικούς σταθμούς, περισσότερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών ΑμεΑ, περισσότερα ΚΑΠΗ».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «όσες φτάσουν σε επαγγελματική κορυφή, γενικά σε κορυφή εξουσίας, έχουν ξεπεράσει εμπόδια τεράστια, βιώνοντας μια δύσκολη καθημερινότητα.
Έχουν σπάσει το γυάλινο τοίχο χωρίς να έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο να πέσουν στο γυάλινο γκρεμό.
Έρευνες των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να τοποθετηθούν σε ηγετικές θέσεις όταν οι επιχειρήσεις ή τα κόμματα βρίσκονται σε κρίση και αυτό μπορεί να σημαίνει χαμηλά ποσοστά επιτυχίας.
Εκτός δηλαδή από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε και μας κρατούν μακριά από θέσεις ευθύνης, υπάρχει και ένας «γυάλινος γκρεμός» (glass cliff) που προμηνύει ενδεχόμενη μελλοντική αποτυχία μας.
Η άνοδος των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κρύβει πάντα τον κίνδυνο του γκρεμού.
Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε όλα αυτά τα στερεότυπα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης