Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα

Τζανακόπουλος: Δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα
Οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το φθινόπωρο του 2019, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος 

«Δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
Ο ίδιος, σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι «δεν έχει κλείσει η συζήτηση για τους όρους παραμονής του Ταμείου», όμως «είτε το ΔΝΤ παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, είτε με χρηματοδότηση, θα πρέπει να πάρει άμεσα τις αποφάσεις του, να μην δημιουργούνται κωλυσιεργίες στην διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Κατά τον ίδιο, ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 θα επιτευχθεί χωρίς την λήψη νέων μέτρων, ενώ η συμφωνία θα επιτευχθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων και η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, αν επιτευχθεί μια συμφωνία που να είναι αποδεκτή από όλους, τότε η κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συζητήσει για ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, ενώ δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, ο μηχανισμός αφορά μια πιθανή επέκταση, για ένα χρόνο, του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.
Αναφορικά με την πλήρη απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, σημείωσε πως το ποσοστό τους στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο μέσο ευρωπαϊκό όριο, το υπουργικό πλαίσιο είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και πως «το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι εδώ είναι Ευρώπη και δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας από το πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε και μπορεί η χώρα να μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη».
Μάλιστα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ είναι υπέρ της περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά  πως «το όριο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ουρανός, δεν έχει προβλήματα τέτοια ο κ. Μητσοτάκης», αλλά και ότι η ΝΔ είναι βαρύτατα εκτεθειμένη από τη στάση της έναντι του επιδόματος σε συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιμένει σε κανένα "αφήγημα" ότι το ΔΝΤ είναι ο "κακός", εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των διαδικασιών της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, αλλά και ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση αυτή ενόψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με αποκλειστικό στόχο την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις ρίχνει ο λαός.
Για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκε πως η διαπλοκή ζούσε και βασίλευε επί δεκαετίες στη χώρα, ενώ ενόψει της ανακοίνωσής του πορίσματος είπε ότι αναμένεται να περιγράφει τις παράνομες πράξεις, να επισημαίνει τις πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ από εκεί και πέρα, αναμένεται η Δικαιοσύνη να προσωποποιήσει τις ευθύνες.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, δεν αρκεί η ανάπτυξη, σημείωσε ότι παραμένει ένα αριστερό κόμμα και μια δύναμη διεκδίκησης που εκπροσωπεί την κοινωνική πλειοψηφία, ενώ για τα ποσοστά που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι κάθε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επιφέρει φθορά στις κυβερνήσεις και αρκετές φορές οι εταιρείες δημοσκοπήσεων «έπεσαν έξω».
«Έχουμε δώσει τεράστιες μάχες για πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού», υπενθύμισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Περαιτέρω, σε ερώτηση για τα χρήματα από τις διάφορες λίστες, ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια επιστροφής τους, συμπληρώνοντας ότι όταν επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι βεβαιώσεις από τις διάφορες λίστες δεν ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ και με την παρούσα κυβέρνηση έχουν ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης για το 2016 ήταν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, ενώ ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 4,5%, δηλαδή, 8 δισ. ευρώ μέτρα παραπάνω».
Οι εκλογές, όπως είπε, θα διεξαχθούν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το φθινόπωρο του 2019.
Για τα hot spots και τις προσλήψεις, ο κ. Τζασνακόπουλος τόνισε ότι όντως υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, καταβάλλεται εκ μέρους της κυβέρνησης η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους, ενώ η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.500 υπαλλήλων για τα hot spots εκδόθηκε πριν την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που ήταν ροές αυξημένες και ανέφερε ότι οι προσληφθέντες δεν ήταν μόνο για τα hot spots, αλλά για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών των δήμων.
Ερωτηθείς για το τι συμβεί αν επιμένει ο κ. Schaeuble για νέο πρόγραμμα, υπενθύμισε ότι  πρόσφατα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι αν χρειαζόταν να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από τον ESM, αυτή η αλλαγή στην περίπτωση που θα χρειαζόταν την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, δεν θα δημιουργούσε ένταση στην Γερμανία.
Σχολιάζοντας την πρώτη ομιλία του D. Trump, ως 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης