Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παλιά συνταγή από τον ΣΥΡΙΖΑ - «Κλείνει» η αξιολόγηση με ΝΑΙ σε όλα... και «ανοίγει» υποθέσεις διαπλοκής

Παλιά συνταγή από τον ΣΥΡΙΖΑ - «Κλείνει» η αξιολόγηση με ΝΑΙ σε όλα... και «ανοίγει» υποθέσεις διαπλοκής
Ο Τσίπρας βγαίνει μπροστά με διακαναλική συνέντευξη
«Ναι σε όλα» υπό την ρητή προϋπόθεση δεν θα απαιτηθεί να νομοθετηθούν μέτρα για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου προς τους δανειστές.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «θα ληφθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα ώστε στο Eurogroup τις 26ης Ιανουαρίου να υπάρξει «Staff Level Agreement» (κατ΄ αρχάς συμφωνία) για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεσμοί και εταίροι έχουν ήδη στα χεριά τους άτυπα κείμενα με προτάσεις αλλά και εναλλακτικές λύσεις με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές Αθήνας – δανειστών και να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Η τελική πρόταση για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνδιαμορφωθεί και θα οριστικοποιηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο Euroworking group και θα προωθηθεί την επόμενη ημέρα για επικύρωση στο Eurogroup.
Ενδεικτική της πίεσης που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση ώστε να κλείσει την αξιολόγηση είναι η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup».
Σε συνέντευξη του σε Κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε και την πρόταση για «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων» που θα λειτουργεί ως «κόφτης» στην περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.
«Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος» είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε πως «αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».
Επιπλέον, το επόμενο βήμα στον οδικό χάρτη για την επίτευξη του κυβερνητικού αφηγήματος γνωστού και ως «true story» αποτελεί η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, με το Βερολίνο και τον W. Schaeuble να πιέζουν ώστε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.

Επαφές και πρωτοβουλίες Τσίπρα για να κλείσει η διαπραγμάτευση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν ο Αλέξης Τσίπρας να έχει και νέες επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel και πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
Το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος και της οικονομίας συζήτησε και ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον.
Με δεδομένη τη σκληρή στάση και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται να έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης θέτοντας στον ισχυρό άνδρα του Λευκού Οίκου και «δεξί χέρι» του νέου Αμερικανού πρόεδρου την απαίτηση μερίδας των δανειστών για νέα μέτρα, που δεν προβλέπονται (σύμφωνα με την Αθήνα) από τη συμφωνία.

«Όλα στο φώς» για το «τρίγωνο της διαπλοκής» - ο «Κήρυκας Χανίων» και ο Κυρ. Μητσοτάκης στο στόχαστρο

Πέρα από τη μάχη της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση ανοίγει ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο αυτή τη φορά εντός συνόρων και με αντιπάλους κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας επιβεβαιώνει την ύπαρξη του …αμαρτωλού «τριγώνου της διαπλοκής» μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ. Μάλιστα, στην κυβέρνηση και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την Εξεταστική Επιτροπή, εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων σε ότι αφόρα τα δάνεια των κομμάτων για παράδειγμα σε πρόσωπα που έχουν διατελέσει ταμίες κομμάτων.
Στο στόχαστρο του Μαξίμου μπαίνει και προσωπικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση του δανείου της εφημερίδας «Κήρυκας των Χανιών».
Πρόκειται για το δάνειο ύψους 300.000 ευρώ που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τράπεζα, το 2005 και για το οποίο είχε καταβάλει μία δόση έως το 2016, ενώ όταν το θέμα έφτασε στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε ευνοϊκή ρύθμιση καταβάλλοντας 23 δόσεις των 3.000 ευρώ, ενώ, για την τελευταία δόση των 630.000 ευρώ, θα έχει την δυνατότητα της επαναδιαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση μιλά «φωτογραφική ρύθμιση» και κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Τσίπρας βγαίνει μπροστά-Διακαναλική συνέντευξη και ανοιχτή συγκέντρωση

Την ίδια ώρα και δεδομένη τη δημοκοπική κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της δημοφιλίας του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει μπροστά επιχειρώντας να αντιστρέψει το κλίμα.
Ήδη με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών στη διακυβέρνηση της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ανοιχτή η συζήτηση για τη διεξαγωγή διακαναλικής συνέντευξης με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά σε ερωτήσει δημοσιογράφων αλλά και μιας τουλάχιστο ανοιχτής συγκέντρωσης στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, θα περιγράψει τον οδικό χάρτη για την σταδιακή έξοδο της χώρας από την εποπτεία και τα μνημόνια, με κομβικό χρονικό σημείο την έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θα ανοίξει επισήμως τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα στείλει και ξεκάθαρο μήνυμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα σημειώνοντας ότι «τα δύσκολα έχουν περάσει» και πως οι όποιες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί αποφασιστούν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αν είναι πολιτικά διαχειρίσιμα από τον ίδιο είναι και από τους βουλευτές.
Για το Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται αδιανόητο και δεν θα γίνει αποδεκτό κάποιος βουλευτής στην παρούσα κρίσιμη χρονική στιγμή για την πορεία του ελληνικού προγράμματος να «δυναμιτίσει» ή να προκαλέσει τριγμούς και αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης