Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τόσκας: Ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Εχθρός της ανάπτυξης η λιτότητα

Τόσκας: Ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Εχθρός της ανάπτυξης η λιτότητα
«Αποδεκτές οι κινητοποιήσεις, αλλά ανοιχτά σύνορα», τονίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας
«Το ζητούμενο αυτόν τον καιρό είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γιατί αποτελεί κλειδί για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα επαναφοράς σε μια κανονικότητα για την οικονομία», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.
Αφού σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πέρασε «διά πυρός και σιδήρου» αυτά τα δύο χρόνια.
Με πολύ μεγάλες δυσκολίες, υπό πρωτοφανώς δύσκολες συνθήκες και συσχετισμούς, προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα.
Να μπει η χώρα σε φάση παραγωγικότητας και ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει ο εργαζόμενος λαός να αποκτήσει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», ανέφερε πως «ο εχθρός της ανάπτυξης λέγεται λιτότητα και έχει σχέση με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια, αν και ήταν το λάθος «φάρμακο». Είναι οι αντιλήψεις με τις οποίες εδώ στη χώρα μας ταυτίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση.
Με σχέδιο τον αυτόματο πιλότο της αγοράς, στο όνομα της μείωσης των φόρων».
Όπως είπε, «αν αυτό συμβεί χωρίς βελτίωση της γενικότερης κατάστασης και των δεικτών της οικονομίας, θα καταρρεύσουν οι κρατικές υποδομές για κοινωνική προστασία.
Οι αδύναμοι -που για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προτεραιότητα- θα μείνουν στο περιθώριο χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας.
Αυτά, όμως, τα αποκρύπτει η Ν.Δ.».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «λέει ψέματα η Ν.Δ. όταν υπαινίσσεται ότι μέσα σε 24 ώρες θα λύσει τα θέματα τάξης», σημειώνοντας ότι τα προβλήματα αυτά είναι σύνθετα και δεν λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.
«Από μάγους έχουμε χορτάσει και έχουμε απογοητευτεί», υπογράμμισε ο κ. Τσόκας και πρόσθεσε πως «συνολικότερα, όμως, πίσω από το «νόμος και τάξη» του κ. Μητσοτάκη κρύβεται το «σοκ και δέος».
Δόγμα που συνίσταται σε μια συντηρητική ατζέντα με κύριο χαρακτηριστικό τη λιτότητα και τον νόμο της αγοράς ως ρυθμιστή.
Δεν είναι τυχαίο ότι, από τη μία, κατηγορεί την κυβέρνηση για οδυνηρές υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση και, από την άλλη, όταν ήρθε η 13η σύνταξη στη Βουλή, έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με τη σκληρή γραμμή των δανειστών.
Ας αποφασίσει με ποιους είναι και να πει αν θα προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, όπως ζητεί το ΔΝΤ».
Άλλωστε, «ως υπουργός ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής. Αυτός ήταν ο υπουργός των απολύσεων», ανέφερε ο κ. Τόσκας.
Κάνοντας αναφορά στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε πως «είναι δημοκρατικό δικαίωμα οποιασδήποτε κοινωνικής τάξης να αναδεικνύει τα προβλήματά της και να αγωνίζεται για την επίλυσή τους.
 Όμως, αυτές οι κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα σε ζωτικά θέματα άλλων κοινωνικών τάξεων.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να διαταράσσουν τις διεθνείς σχέσεις με αποκλεισμό των διασυνοριακών οδών, ούτε τις σχέσεις με την Ε.Ε. από την παρεμπόδιση της διακίνησης των αγαθών, γιατί θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις σε μια οικονομία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της».
Ζήτησε ο αγρότες να «μην κλείσουν τη δίοδο προς Βουλγαρία ή άλλες χώρες, γιατί έτσι θα κληθεί η χώρα να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις κι επιπλέον θα διαταραχθεί το εμπόριο».
«Αποδεκτές οι κινητοποιήσεις, αλλά ανοιχτά σύνορα», όπως είπε.
Σε ερώτηση σχετική με το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία, ο κ. Τόσκας αναγνωρίζει «ότι μέρος της Ευρώπης ήρθε αντιμέτωπη με την απειλή της τρομοκρατίας από ενέργειες των τζιχαντιστών ευτυχώς όχι η χώρα μας».
Προσθέτει πως «επαγρυπνούμε γι' αυτό, υπάρχει επιτήρηση μέσα στους καταυλισμούς, προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τους μετανάστες και να βελτιώσουμε τους όρους διαβίωσης.
Καταλαβαίνουν ότι έχουμε καλές προθέσεις, αλλά δεν έχουμε τις δυνατότητες αυτό τον καιρό για μεγάλη βελτίωση της κατάστασης».
Ο υπουργός καταλήγει λέγοντας «επομένως επιδιώκουμε να μην υπάρχει η όξυνση εκείνη που μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις εκρηκτικές όπως σε άλλες χώρες. Βέβαια υπάρχουν και τα αστυνομικά μέτρα της παρακολούθησης και της καταγραφής κάποιων στοιχείων για όσους τυχόν ονειρεύονται "άλλα πράγματα"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης