Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχάρης στο bankingnews: Αναγκαία η ρήξη με τους δανειστές, αν έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο

Θεοχάρης στο bankingnews: Αναγκαία η ρήξη με τους δανειστές, αν έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο
Ο κ. Θεοχάρης εκφράζει φόβους για επιστροφή στις μέρες του 2015, χωρίς να αποκλείει ότι αυτή τη φορά ενδεχομένως να μην κλείσει η συμφωνί
«Η ρήξη με τους δανειστές είναι πράγματι αναγκαία στο βαθμό που έχουμε ένα πραγματικό και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο από αυτό που μας προτείνουν», τονίζει σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο ίδιος εκφράζει την άποψη πως εκείνο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είναι ένας «κίνδυνος από τα εθνικά ζητήματα» καθώς και από «ενδεχόμενα σκάνδαλα που θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν και να πλήξουν ανεπανόρθωτα το κύρος της κυβέρνησης».
Ο κ. Θεοχάρης αποδίδει έλλειψη αξιοπιστίας στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ εκφράζει φόβους για επιστροφή στις μέρες του 2015, χωρίς να αποκλείει ότι αυτή τη φορά ενδεχομένως να μην κλείσει η συμφωνία.
Δηλώνει δε ανοιχτός σε μετεκλογικές συνεργασίες, θέτοντας ως προτεραιότητα τις «προϋποθέσεις ρήξης με το παρελθόν, ρήξης με τα εσωτερικά συμφέροντα και δημιουργίας ευρύτερων συναινέσεων και συμμαχιών».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χάρη Θεοχάρη στο bankingnews.gr:

- Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η αξιολόγηση δεν κλείνει, αυτό είναι κάτι που μας πιέζει ασφυκτικά για να καταφέρουμε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ελληνική πλευρά λέει ότι «εμείς έχουμε εκπληρώσει όλα εκείνα που έπρεπε να κάνουμε» και από την άλλη έχουμε ένα κλίμα έντασης ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το τέλος αυτής της αδιέξοδης κατάστασης;
Είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να εκτιμήσει τι έχουν στο μυαλό τους όλοι οι εμπλεκόμενοι-όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και το ΔΝΤ αλλά και οι υπόλοιποι θεσμοί. Το μόνο που θα μπορούσε να πει κάποιος με ασφάλεια είναι ότι οδηγούμαστε σε μια εποχή έντασης μέχρι να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο. Φοβάμαι ότι ξαναγυρίζουμε στις μέρες του καλοκαιριού του 2015 όταν βέβαια φθάσαμε σε συμφωνία αλλά με μεγάλο φυσικά κόστος, πράγμα που δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί και αυτή τη φορά.

- Για να κλείσει η αξιολόγηση το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Μπορούν τέτοιου είδους μέτρα να ληφθούν τώρα και πιστεύετε ότι είναι δυνατή η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για μετά το 2018;
Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων είναι μια πολύ αυστηρή διαδικασία από την πλευρά των θεσμών και υπό κανονικές συνθήκες καμία ελληνική κυβέρνηση δε θα έπρεπε να μπει καν στη συζήτηση για τέτοιου είδους μέτρα. Όμως η έλλειψη αξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης είναι τέτοια ώστε να έχει απωλέσει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς επί τη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τήρησης των συμφωνηθέντων. Συνεπώς φοβάμαι ότι εκτός από την ιδεοληψία των εταίρων μας που είναι προφανές ότι προκαλεί αυτές τις απαιτήσεις, υπάρχει υπαιτιότητα και από την πλευρά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

- Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο που θα προκρίνατε εσείς και το οποίο θα έπειθε τους εταίρους μας ότι έχουμε τα εχέγγυα να προσεγγίσουμε τους στόχους του προγράμματος;
Αυτό που πρέπει να εστιάσουμε στο άμεσο μέλλον είναι πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές. Αυτό σημαίνει από τη μια μεριά ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον που θα πρέπει να είναι φιλικό προς τις επενδύσεις και συγχρόνως να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έλλειψης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της μεταφοράς πόρων από αυτό το αιματηρό πρωτογενές πλεόνασμα σε επενδύσεις, που πρέπει να στηριχθούν και με κάποια δημόσια χρήματα εφ’ όσον δεν υπάρχει η δυνατότητα από τον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη αυτό δεν είναι από μόνο του επαρκές. Το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα πρέπει να αλλάξουν άρδην και άμεσα για να μην αποτελούν τροχοπέδη στην επενδυτική δραστηριότητα. Η διαφθορά πρέπει να κτυπηθεί στη ρίζα της. Απαιτείται αναβάθμιση της δικαιοσύνης και περιβάλλον διαφάνειας.

- Αν η κυβέρνηση δεν κρύβει «άσο στο μανίκι», αν δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο, θα λέγατε «ναι» στη ρήξη με τους δανειστές;
Πρέπει να το αντιστρέψουμε αυτό. Η ρήξη με τους δανειστές είναι πράγματι αναγκαία στο βαθμό που έχουμε ένα πραγματικό και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο από αυτό που μας προτείνουν. Ο λόγος που δε μπορούν οι ελληνικές κυβερνήσεις να έρθουν σε ρήξη με τους δανειστές είναι ότι δεν παρουσιάζουν ένα τέτοιο ρεαλιστικό σχέδιο γιατί ένα τέτοιο σχέδιο θα ξεκινούσε από την ανάγκη να χτυπήσουν τα εσωτερικά συμφέροντα, συμφέροντα που όμως ξεκινάνε από τα ίδια τα κόμματα εξουσίας και τους κομματικούς τους στρατούς.

- Ποιο «ατύχημα» θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;
Υπάρχει ένας κίνδυνος από τα εθνικά ζητήματα καθώς και από ενδεχόμενα σκάνδαλα που θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν και να πλήξουν ανεπανόρθωτα το κύρος της κυβέρνησης. Τα οικονομικά θέματα δε φαίνεται να κινητοποιούν το κόσμο ώστε να βγει στους δρόμους. Επομένως πέρα από τα αυτά τα δύο ενδεχόμενα δε βλέπω άλλον λόγο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

- Θα συνεργαζόσασταν με μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Το ζήτημα δεν είναι αν θα συνεργαστώ με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση γιατί το ζητούμενο δεν είναι η προσωπική επιβίωση. Το ζήτημα είναι να βρούμε εκείνες τις συνθέσεις και τις συναινέσεις που είναι αναγκαίες για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Συνεπώς αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ρήξης με το παρελθόν, ρήξης με τα εσωτερικά συμφέροντα και δημιουργίας ευρύτερων συναινέσεων και συμμαχιών, τότε φυσικά θα μπορούσα να παίξω έναν θετικό ρόλο με τις όποιες δυνάμεις έχω σε αυτή τη διαδικασία.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης