Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι συμφωνήθηκε στο τηλεφώνημα Τσίπρα - Merkel – Στις 7/2 η νέα ελληνική πρόταση και η «καχυποψία» για ΔΝΤ, Schaeuble

Τι συμφωνήθηκε στο τηλεφώνημα Τσίπρα - Merkel – Στις 7/2 η νέα ελληνική πρόταση και η «καχυποψία» για ΔΝΤ, Schaeuble
Η Αθήνα παρακολουθεί με «καχυποψία» τις παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Μόλις ένα πενθήμερο έχει στη διάθεση της η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να επιτύχουν την πολυπόθητη «πολιτική λύση» με εταίρους και δανειστές, ώστε σε πρώτη φάση την μεθεπόμενη εβδομάδα να «βγάλουν εισιτήρια» για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου των θεσμών.

Η συνάντηση με την Angela Merkel και οι πολιτικές πρωτοβουλίες 

Καλά πληροφορημένες πηγές, που έχουν πλήρη γνώση των κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα, ανέφεραν χαρακτηριστικά, στη σημερινή (3/2) Άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στη Βαλέτα της Μάλτας, πως ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί κάθε δυνατή ευκαιρία, ώστε στο περιθώριο των εργασιών να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες επαφές και συναντήσεις με ομολόγους του και θεσμικούς, ζητώντας να ασκηθεί «κοινή ευρωπαϊκή πίεση» προς την κατεύθυνση της άμεσης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης.
Οι ίδιες πηγές, που έχουν άριστη γνώση και της πορείας των διαπραγματεύσεων, αποκάλυπταν ότι στην 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, την Τετάρτη 1/2, λίγο πριν ολοκληρώσει τη συνομιλία του μαζί της, ζήτησε να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου της Ε.Ε. στη Μάλτα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε κατ’ αρχάς θετική, με μόνη επιφύλαξη αυτή του «συμπιεσμένου» προγράμματος της Άτυπης Συνόδου, καθώς οι εργασίες διαρκούν μόλις μια ημέρα και ξεκινούν στις 9:00 το πρωί για να ολοκληρωθούν λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα, με τις καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου.
Ωστόσο, στο ίδιο τηλεφώνημα φαίνεται πως συμφωνήθηκε να υπάρξει και νεότερη επικοινωνία, εφόσον οι περιστάσεις και η πορεία των διαπραγματεύσεων το επιβάλλουν.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει και ολιγόλεπτες πλην ουσιαστικές συναντήσεις και με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.
Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες συμπληρώνει και η ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, προς τον Klaus Regling για το ποία μέτρα προτίθεται να πάρει ο επικεφαλής του ESM προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα Ευρώπης - ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο - Eτοιμάζεται η αντιπρόταση-συμβιβασμός της Αθήνας

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Βαλέτα, ο πρωθυπουργός, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα έχει συνεχείς συσκέψεις και επαφές με το οικονομικό επιτελείο.
Στόχος να καταλήξει η κυβέρνηση στην αντιπρόταση που θα υποβάλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εταίρους και θεσμούς, σε μια τελική προσπάθεια να «γεφυρωθούν» οι διαφορές και να «λειανθούν» οι διαφωνίες, με μια «φόρμουλα» που θα είναι «πολιτικά διαχειρίσιμη».
Η αντιπρόταση αυτή αναμένεται να κλειδώσει και να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη (7/2) (ενδεχομένως και να αποσταλεί την ίδια μέρα στους θεσμούς), καθώς μια ήμερα νωρίτερα, τη Δευτέρα (6/2), θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις του Ταμείου για την στάση που θα κρατήσει στο ελληνικό ζήτημα.
Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον «ασφυκτικά», ενώ ελάχιστα είναι και τα περιθώρια «διαπραγματευτικών ελιγμών» και καθυστερήσεων» από την ελληνική πλευρά, καθώς ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Τετάρτη (8/2) για την Ουκρανία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.
Επιπλέον, την ερχόμενη Τετάρτη (8/2) θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group, κατά τη διάρκεια του οποίου εταίροι και δανειστές θα κάνουν την νεότερη και ενδεχομένως και τελική «προσφορά» τους για το «πακέτο απαιτήσεων» που θα ξεμπλοκάρουν την β’ αξιολόγηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο θα «ζυγίσουν» τα μηνύματα που θα στείλει το ΔΝΤ τη Δευτέρα, το αποτέλεσμα των πολιτικών επαφών και διαβουλεύσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, που θα έχουν προηγηθεί, αλλά και το νέο «τελεσίγραφο» του Euroworking Group της ερχόμενης Πέμπτης και θα λάβουν τη οριστική απόφαση τους για το μεγάλο «ναι» ή το «όχι», το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αφόρα μέτρα που θα συνιστούν ακόμα έναν «επώδυνο συμβιβασμό».
Στην περίπτωση που υπάρξει θετική έκβαση τότε από την μεθεπόμενη κιόλας εβδομάδα επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το διαδικαστικό μέρος της συμφωνίας, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου απ’ όπoυ θα προκύψει και η κατ’ αρχάς συμφωνία δηλαδή το Staff Level Agrement.

«Καχυποψία» για τις παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρακολουθεί με «καχυποψία» τις παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η πληροφορία για συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Poul Thomsen χθες (2/2) στο Βερολίνο μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από το Μαξίμου, το οποίο δεν βλέπει με καλό μάτι αυτές τις κινήσεις.
Ήδη στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι Ταμείο και Βερολίνο έχουν κοινή πορεία και πιέζουν την Αθήνα να αποδεχθεί τα πλέον σκληρά μέτρα, ενώ όλο και πιο συχνά θέτουν τα θέματα με σχεδόν «εκβιαστικό τρόπο».
Μάλιστα, τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στη συνάντηση του Βερολίνου είχε προσκληθεί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αλλά απέρριψε την πρόσκληση διαψευστήκαν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος η αξιολόγηση και ελληνικό χρέος ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ την προσεχή Δευτέρα.
Η ανακοίνωση του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δείχνει, ωστόσο, ξεκάθαρα ότι ΔΝΤ και Βερολίνο «συμπορεύονται» στην σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται σε συστηματική ανταλλαγή με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και το Δ.Ν.Τ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ενδεικτική της «καχυποψίας», που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη στάση του ΔΝΤ, είναι και η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όταν ρωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση ελπίζει ότι από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου (6/2) θα υπάρξει μια καθαρή θέση του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως «το ΔΝΤ δεν συνηθίζει να παίρνει καθαρές αποφάσεις, διαρκώς πατάει σε 2-3 βάρκες ταυτόχρονα, οι περισσότερες από τις αποφάσεις του είναι ήξεις αφήξεις.
Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε την παρουσία Thomsen στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, ενώ το Ταμείο, όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει.
Και αυτό γιατί Βερολίνο και Ταμείο θέλουν να κινηθούν προσεχτικά, χωρίς να φανεί ότι πράγματι αποτελούν τους δύο παίκτες, που καθορίζουν το... παιχνίδι.
Άλλες πληροφορίες από το Βερολίνο, τέλος, ανέφεραν πως και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, ήταν και αυτός προσκεκλημένος στο γεύμα του Βερολίνου, όπου το κυρίως πιάτο στο μενού ήταν η συμβιβαστική λύση, στα μέτρα των θεσμών, για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Προετοιμασία» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την «επώδυνη συμφωνία» 

Πάντως, η κυβέρνηση από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα θα θέσει σε πλήρη ετοιμότητα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που απαιτούνται να γίνουν με απόλυτο συντονισμό και σε αυξημένη ταχύτητα.
Ήδη η ηγετική «τριανδρία» του Μεγάρου Μαξίμου έχει στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς «ατυχήματα» και πως στα πλάνα της κυβέρνησης δεν είναι ούτε η «ηρωική έξοδος», ούτε οι «εκλογές».
«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, με τον Νίκο Παππά, χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, να συμπληρώνει τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρας, λέγοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση» και πως η κυβέρνηση αναπτύσσει σειρά διπλωματικών και άλλων κινήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που σε κάθε του δημόσια δήλωση σημειώνει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και πως οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση δεν θα παραβιαστούν.
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση εσκεμμένα να συντηρηθεί η αβεβαιότητα, δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά ώστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση κατ αρχήν κοινωνικά, αλλά και οικονομικά, για να μπορέσουμε να βρούμε το αναγκαίο σημείο ισορροπίας που να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Δ. Τζανακόπουλου.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης