Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αμανατίδης: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν - Θα επαναλειτουργήσει η ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη

Αμανατίδης: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν - Θα επαναλειτουργήσει η ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη
"H Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, φερεγγυότητας και ειρήνης", τόνσιε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης
«Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν», υπογράμμισε σε ομιλία του στο Κιλκίς ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι «το 2017 δεν είναι 2015, γιατί ο κόσμος αλλάζει γύρω μας και σε ένα πρωτόγνωρα ρευστό σκηνικό, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, φερεγγυότητας και ειρήνης».
Ο ρόλος μας αυτός, ωστόσο, ως νησίδα σταθερότητας, πρόσθεσε, «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μας οδηγεί στο να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Περαιτέρω, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν φαντάζει πια στα μάτια του κόσμου ως μια χώρα χωρίς αύριο, όσο κι αν κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης προσπαθούν» και «η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας δείχνει απόλυτη κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σε όλα τα θέματα, τόσο σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας».
Κατά τον ίδιο, σύμμαχος μας είναι η εξαιρετικά θετική απόδοση, η θετική υπέρβαση όλων των οικονομικών στόχων από την πλευρά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την παγίωση της ειρήνης, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της εδραίωσης και της εξάπλωσης δικτύων επικοινωνίας, μεταφορών και συναλλαγών που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση σχέσεων αλληλεπίδρασης, αλληλοκατανόησης και αλληλεξάρτησης μεταξύ κρατών και λαών.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, «η Ελλάδα οικοδομεί και αναπτύσσει σχήματα τριμερούς συνεργασίας, με κύριους πυλώνες την Ελλάδα και την Κύπρο και την συμμετοχή κρατών εκτός ΕΕ (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος και Παλαιστίνη), έχει συγκροτήσει τα εξής τετραμερή σχήματα συνεργασίας, που αφορούν μάλιστα την περιοχή μας:
 
-Την ενδοευρωπαϊκή τετραμερή, με την συμμετοχή της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας.

-Τη διασυνοριακή τετραμερή, με συμμετοχή Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ για τη συνεργασία στους τομείς της διαχείρισης των συνόρων, της πάταξης της λαθρομετανάστευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
 
Επίσης, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ανθρωπιστική διάσταση δράσεων σχετιζομένων με τη συνεργασία και το συντονισμό στο πεδίο της διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ενώ διοργανώνονται Διασκέψεις που προάγουν το διάλογο, τη διάδραση και την περιφερειακή συνεργασία.
Ανέφερε ότι θα επαναληφθεί φέτος  την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη η Διεθνής Διάσκεψη για τον Πολιτιστικό και Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, αλλά και ότι η δεύτερη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, θα γίνει τον Ιούνιο 2017.
Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική προσαρμόζεται στις αναδυόμενες διεθνείς τάσεις και συγκυρίες, ανασυντάσσοντας αναλόγως την γεωγραφική εκπροσώπηση της χώρας και μάλιστα, αναμένεται να ανοίξει Πρεσβεία στη Σιγκαπούρη, καθώς και Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ, αλλά και να επαναλειτουργήσει η ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη.
Για τις σχέσεις της χώρας μας με την πΓΔΜ, τόνισε πως θα πρέπει να συγκρατηθεί η προστιθέμενη αξία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο αγωγός φυσικού αερίου, η σιδηροδρομική γραμμή Μοναστηρίου - Φλώρινας και οι συνεργασίες μεταξύ αστυνομίας, πυροσβεστικής, αλλά και μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων των δύο κρατών.
Τέλος, κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό, αφού σημείωσε ότι «διανύουμε μια κρίσιμη, ιστορική καμπή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις» για την επίλυσή του Κυπριακού, αλλά και τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα Τουρκία, επανέλαβε ότι «είναι διπλωματική επιτυχία η ξεκάθαρη αναβάθμιση, στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων, της σημασίας των ζητημάτων της κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο».
Τέλος, επί των θεμάτων διοίκησης του Υπουργείου, ανέφερε ότι κατατέθηκε  καταθέσαμε πρόσφατα στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΕΞ, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί περαιτέρω η λειτουργία του και να ενδυναμωθεί η επιστημονική υποστήριξη των δράσεων της ελληνικής διπλωματίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης