Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βολές Τζανακόπουλου κατά ΔΝΤ και Schaeuble - «Κανείς δεν αντέχει μια αναζωπύρωση της κρίσης»

Βολές Τζανακόπουλου κατά ΔΝΤ και Schaeuble - «Κανείς δεν αντέχει μια αναζωπύρωση της κρίσης»
Αποκλειστικά υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση το Ταμείο, απομονωμένος πολιτικός ο Schaeuble, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο
Βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, εξαπολύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Newpost.gr.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Τζανακόπουλος, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη δεν αντέχουν μια νέα φάση αβεβαιότητας και αναζωπύρωσης της κρίσης και μάλιστα τεχνητής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με τις δεδηλωμένες θέσεις της», ενώ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, και ειδικά του ΔΝΤ, το οποίο ζητά προληπτική νομοθέτηση μέτρων ύψους 4 - 4,5 δισ. ευρώ.
«Από αυτή την τοποθέτηση δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε σπιθαμή», καθιστά σαφές ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως στο πλευρό της κυβέρνησης, ως κύριο διαπραγματευτικό επιχείρημα, βρίσκεται η ίδια η πραγματικότητα, δηλαδή οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, «τις οποίες το ΔΝΤ φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη του όταν προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 2% για το 2019».
Ό,τι και να επιδιώκει το ΔΝΤ «θα ήταν προτιμότερο και για το ίδιο, και για την Ευρώπη, και για την Ελλάδα να αφήσει τις κωλυσιεργίες και το blame game και να πάρει άμεσα μια απόφαση ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας ευθέως το ΔΝΤ ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την καθυστέρηση.
«Η αποκλειστική ευθύνη αυτή τη στιγμή ανήκει στο ίδιο και στην διαρκή αμφιθυμία και αναποφασιστικότητά του», επισημαίνει συγκεκριμένα ο κυβερνητικός αξιωματούχος, για να σχολιάσει ότι «κανένα πρόσχημα, λοιπόν, δεν μπορεί να διασκεδάσει αυτή την εντύπωση».
Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια, ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναζωπύρωση μιας τεχνητής κρίσης, «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κυρίου Schaeuble προς αυτή την κατεύθυνση».
Όπως αναφέρει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «πλέον είναι πολιτικά απομονωμένος, τόσο στην χώρα του, όσο και στην Ευρώπη».
Ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως συμπαγής και ενιαία και στηρίζει ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης, για μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία, χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ».
Απορρίπτει, δε, τα σενάρια για οικουμενικές κυβερνήσεις ή ακόμα και για δήθεν ψήφιση μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν καμία πραγματική βάση» και υπογραμμίζει πως «το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης