Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος στη Bild: Να σταματήσει το ΔΝΤ να έχει παράλογες απαιτήσεις – Έτοιμη να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα

Τσακαλώτος στη Bild: Να σταματήσει το ΔΝΤ να έχει παράλογες απαιτήσεις – Έτοιμη να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα
Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα θέσει τις βάσεις για τη στροφή της Ελλάδας είπε ο υπουργός Οικονομικών
Την θέση ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να σταματήσει να έχει παράλογες απαιτήσεις από την Ελλάδα, ιδιαίτερα τη στιγμή που αυτή είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα διατυπώνει μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ.Τσακαλώτος αφού διερωτάται εάν είναι λογικό να ζητά κανείς από μια χώρα να προνομοθετήσει νέα μέτρα για το 2019, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει μεν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά το ΔΝΤ είναι αυτό που πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θέλει να συμμετάσχει ή όχι.
Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνδράμει στην επίτευξη της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο κ.Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης μετατρέποντας, όπως λέει, «έναν φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο»,
«Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσει τις βάσεις για αυτή τη στροφή» λέει ο κ.Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μέσα στο 2016 εμφάνισε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θετικό ρυθμό ανάπτυξης ενώ και μέσα στο 2017 αναμένεται να πιάσει το 2.5%.
Επιπλέον, αναφέρεται στα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής τα οποία, όπως λέει, δείχνουν να αποδίδουν στο ταμείο των δημοσίων εσόδων, καθώς οι πρωτογενείς δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 επετεύχθησαν με επιτυχία, ενώ υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ για το 2015 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα -0.3% (αρνητικό) και  η Ελλάδα έχοντας ως στόχο να φτάσει το 0.5% κατάφερε να ξεπεράσει το 2%.
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει προχωρήσει περισσότερο από όσο κανείς θα περίμενε και σε διάστημα δύο ετών έχει ξεπεράσει οτιδήποτε κατάφεραν προηγούμενες κυβερνήσεις μέσα σε τέσσερα χρόνια.
«Συνεπώς η άποψη του ΔΝΤ ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί απέχει πολύ από την αλήθεια και είναι μια άποψη που δεν θα συμμεριζόταν οποιοσδήποτε ανεξάρτητος παρατηρητής», τονίζει ο υπ.Οικονομικών, αναφέροντας ότι είναι σημαντικό σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, η Ευρώπη να δείξει ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, δίνοντας λύση στο ελληνικό ζήτημα με τρόπο ενωτικό, κοινωνικά δίκαιο, συναινετικό και ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης