Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου στους FT: Δεν αποδεχόμαστε την απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις

Αχτσιόγλου στους FT: Δεν αποδεχόμαστε την απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις
Παραπλανητική η σύγκριση ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα απαιτούν το 11% του ΑΕΠ όταν στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 2,25% αναφέρει η υπ. Εργασίας
Την θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις διατυπώνει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε άρθρο της στους Financial Times.
Στο άρθρο της η κα.Αχτσιόγλου υποστηρίζει ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί άλλες περικοπές στις συντάξεις καθώς οι «Έλληνες συνταξιούχοι τα βγάζουν πέρα ήδη οριακά», όπως είναι και ο τίτλος του άρθρου.
«Ανάμεσα στους ισχυρισμούς που γίνονται κατά της Ελλάδας για το συνταξιοδοτικό της σύστημα είναι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι χαμηλά και ότι οι συντάξεις είναι υψηλές με αποτέλεσμα αυτές να λειτουργούν ως αντικίνητρο για την εργασία και την επιχειρηματικότητα.
Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι υπέρ του δέοντος γενναιόδωρο και ότι στραγγίζει την οικονομία.
Αυτή η τοποθέτηση βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν ότι οι συντάξεις απαιτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό γύρω στα 11% του ΑΕΠ της Ελλάδας όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 2,25%.
Αυτή η σύγκριση είναι παραπλανητική» υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας.
«Μετά την εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος πέρυσι, το συνολικό καθεστώς χρηματοδότησης των συντάξεων προβλέπεται να είναι χαμηλότερο του 9% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη βγαίνει από το κόστος χρηματοδότησης των ελλειμμάτων των συνταξιοδοτικών συστημάτων και όχι βάσει του συνολικού κόστους.
Στην Ελλάδα αντίστοιχα αυτό φθάνει στο 5% του ΑΕΠ» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια συνολική μεταρρύθμιση που εγγυάται εξοικονόμηση της τάξης του 1,5% έως το 2018.
Η κα.Αχτσιόγλου καλεί το ΔΝΤ να εξετάσει και άλλους τομείς κοινωνικών δαπανών όπου η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε – όπως το σύστημα υγείας, τα επιδόματα για αναπηρία, τα επιδόματα σε οικογένειες, παιδιά και τα επιδόματα στέγασης.
«Οι  συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν υποβοηθητικά ως κοινωνικό δίκτυ ασφάλειας συμπληρώνοντας κενά.
Το συμπέρασμα είναι πως οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από άλλους στην Ευρώπη επειδή δεν έχουν άλλα επιδόματα.
Το μέσο εισόδημα για έναν συνταξιούχο 65 ετών είναι περίπου 9.000 ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο στην Ευρώπη ύψους 20,000 ευρώ.
Πώς θα μπορούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να είναι το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό της σύστημα, όταν το 43% των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερο από 660 ευρώ το μήνα;» διερωτάται η κα.Αχτσιόγλου.
«Στο Davos η κα.Lagarde είχε προειδοποιήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους για την αυξανόμενη ανισότητα και την φτώχεια, παροτρύνοντάς τους να σκεφθούν πως θα αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Το να επιμένει για περαιτέρω μείωση των συντάξεων ενώ οι Έλληνες συνταξιούχοι επιβιώνουν οριακά σίγουρα δεν αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης της δυσαρέσκειας των πολιτών» καταλήγει στο άρθρο της η υπουργός Εργασίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης