Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Το ερώτημα «ευρώ ή εθνικό νόμισμα» είναι κουτό - O στόχος μας είναι σαφής

Βίτσας: Το ερώτημα «ευρώ ή εθνικό νόμισμα» είναι κουτό - O στόχος μας είναι σαφής
«Όσοι σήμερα υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα δουν περαιτέρω μειώσεις», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας
«O στόχος μας είναι σαφής.
Το 2018 να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η χώρα να έχει βγει από την επιτροπεία και να υπάρχει για την Ελλάδα ευρωπαϊκή “κανονικότητα”», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.
Όπως ανέφερε, «σε χρόνο παρόντα αυτό σημαίνει: να κλείσει με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς νέα επώδυνα μέτρα για τον λαό και με ανοιχτό μονοπάτι για την ρύθμιση - απομείωση του χρέους.
‘Αρα το μεν ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να κωλυσιεργεί και να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα και οι δανειστές από την Ευρώπη ή μέρος των δανειστών που στέκεται αρνητικά, να αποδεχθούν την έως τώρα επιτυχημένη πορεία και να μην σύρουν την Ευρώπη σε μια νέα κρίση.
Τα έως τώρα επιχειρήματα που έχω ακούσει, βρίθουν αντιφάσεων και δεν δικαιολογούνται με βάση τα τεχνοοικονομικά δεδομένα».
Ο ίδιος θεωρεί πως «το ζήτημα δεν αφορά «συμπεριφορά» αλλά πολιτικο-οικονομικές στοχεύσεις.
Λύση, απάντηση και δικλείδα ασφαλείας σ’ αυτό αποτελεί η παραπομπή του θέματος σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και αυτό επιδιώκουμε».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει «ζωή» εκτός της ζώνης του ευρώ, ο κ. Βίτσας τονίζει ότι «το ερώτημα, που εστιάζει στο νόμισμα είτε ως ανταλλακτικό μέσο είτε ως συμπύκνωση ενός οικονομικού μηχανισμού, είναι και ψευδές και από μόνο του κινδυνολογεί σε χαοτικό επίπεδο.
Η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη και σε αυτή τη βάση κινείται και διαπραγματεύεται». Όπως σημείωσε, «όσοι μιλούν για επιστροφή σε δήθεν εθνικό νόμισμα θα πρέπει να μιλήσουν καθαρά: Ότι μιλούν για χρεωκοπία, βαθιά εσωτερική υποτίμηση και συγχρόνως μια νέα οικονομική ζωή παγκοσμίως, με νέες συναλλαγματικές ισοτιμίες, που απλά δεν υπάρχουν».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το ερώτημα «ευρώ ή εθνικό νόμισμα» είναι κουτό και προβάλλεται από κύκλους του νεοφιλελευθερισμού ως απειλή και από εσωτερικούς πολιτικούς κύκλους ως δήθεν αγαθή λύση με κρυμμένα στοιχεία και υπόνοια νέας εξάρτησης.
Το σωστό ερώτημα είναι πώς βγαίνουμε από την κρίση, πώς ακολουθούμε μια αναπτυξιακή πολιτική και πώς αναδιανέμουμε το προϊόν της ανάπτυξης υπέρ των ασθενέστερων.
Αυτό το ερώτημα δεν έχει νόμισμα αλλά οικονομική και κοινωνική πολιτική. Διαχωρίζει τάξεις και συμφέροντα, διαχωρίζει πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο χώρας και Ευρώπης τουλάχιστον».

Περαιτέρω, σημείωσε πως «ένα ατύχημα στο Αιγαίο δεν μπορεί να πυροδοτήσει από μόνο του ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, παρά μόνο αν το ατύχημα το επιζητούσαν κάποιοι. Άρα εμείς πρέπει να είμαστε, και είμαστε, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο έντασης, όχι γιατί αυτή θα προκληθεί από ένα ατύχημα αλλά γιατί το όποιο ατύχημα μπορεί να ενταχθεί σε στρατηγική έντασης στο Αιγαίο».
Σε ερώτηση για το πότε θα κατατεθεί το ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, αναφέρει ότι το υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο αλλά το θέμα των ειδικών μισθολογίων είναι ευρύτερο και εντάσσεται σε ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερες δημοσιονομικής αναπροσαρμογής.
Διαβεβαίωσε ότι «όσοι σήμερα υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα δουν περαιτέρω μειώσεις.
Αντίθετα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε τις μη μισθολογικές απολαβές των στελεχών, που όμως έχουν θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, όπως ο εξορθολογισμός του συστήματος μεταθέσεων, η διεύρυνση των προγραμμάτων στέγασης και διακοπών των στελεχών και των οικογενειών τους».
Τέλος, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «η αμυντική βιομηχανία αποτελεί παράγοντα της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρώτο μας μέλημα, που ήδη το έχουμε πετύχει, είναι η αποτροπή του ξαφνικού θανάτου».
Για τα ΕΑΣ, σημείωσε ότι  «εξασφαλίσαμε ανακεφαλαίωση των χρεών ώστε με λυμένα χέρια να βγουν στη διεθνή αγορά.
Για την ΕΑΒ εξασφαλίσαμε ενίσχυση του προσωπικού της ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της.
Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το Πολεμικό Ναυτικό τα κρατάει ζωντανά ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, όταν λυθούν τα άλλα ζητήματα.
Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας επίσης το Πολεμικό Ναυτικό έχει καθοριστική συμβολή στη συνέχιση της λειτουργίας τους».
«Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία έχει λαμπρές προοπτικές και βλέπω πως τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ελπιδοφόρα», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης