Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Τα νέα μέτρα λιτότητας που επίμονα αξιώνει το ΔΝΤ είναι αβάσιμα και απαράδεκτα

Κουβέλης: Τα νέα μέτρα λιτότητας που επίμονα αξιώνει το ΔΝΤ είναι αβάσιμα και απαράδεκτα
«Η κωλυσιεργία οφείλεται στους δανειστές και όχι στην Ελλάδα», είπε ο  επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την εξέλιξη του όλου προγράμματος.
Η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και συνεχίζει το πρόγραμμα  δημοσιονομικής προσαρμογής», τόνισε ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο Tvxs.gr.
Κατά τον ίδιο, «τα νέα μέτρα λιτότητας που επίμονα αξιώνει το ΔΝΤ είναι αβάσιμα και απαράδεκτα, με το δεδομένο ότι  υπήρξε απόδοση των εσόδων, σε σχέση  με τους στόχους του προγράμματος, έγιναν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κατεγράφη υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων».
Η κωλυσιεργία, όπως είπε, οφείλεται στους δανειστές και όχι στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να μην θέλει πλέον να πάρει μέρος στη χρηματοδότηση του 3ου προγράμματος ή να τις εξαρτά από παράλογες αξιώσεις και ταυτόχρονα επιλέγει να μην δυσαρεστεί τον κ. Schaeuble, με τις γνωστές τιμωρητικές του για την Ελλάδα θέσεις του και τις επικίνδυνες για την  ουσιαστική ενότητα της Ευρώπης απόψεις του.
Υπογράμμισε δε, πως «η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί – και μάλιστα νομοθετημένα- προληπτικά μέτρα και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά».
Σχετικά με το αίτημα για εκλογές που ζητά συνεχώς ο πρόεδρος της; ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο κ. Κουβέλης αφού σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται εκλογές», πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό όσο και επικίνδυνο για τη χώρα και την προσπάθεια που καταβάλλεται με θυσίες του ελληνικού λαού για τη θετική εξέλιξη  της οικονομίας».
Όπως είπε, «εκείνο που χρειάζεται  είναι η υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και η στήριξη της προσπάθειας γι’ αυτήν την εξέλιξη».
Για τα περί κυβέρνησης «εθνικής συνεννόησης», ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι δεν κατανοεί την επιμονή στη θέση για «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», συμπληρώνοντας ότι «ο τόπος δεν χρειάζεται  συγκατοικήσεις  χωρίς πλαίσιο , με άχρωμη πολιτική και θολό ορίζοντα».
Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι δεν προδικάζει τις εξελίξεις από την κινητικότητα που υπάρχει στο χώρο της «κεντροαριστεράς», σημειώνοντας όμως ότι «η συγκρότησή της εξαρτάται από τον βαθμό έκφρασης των αιτημάτων και των διεκδικήσεων της κοινωνίας. Μια «κεντροαριστερά» εταίρος της συντηρητικής πολιτικής δεν έχει κοινωνικό αντίκρισμα.
Σε συνθήκες ενίσχυσης του πολιτικού διπολισμού οι όποιες δυνάμεις αναφέρονται στην «κεντροαριστερά» δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους.
Θα πρέπει να δικαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό τους αναζητώντας συμπλεύσεις με την Αριστερά, κλείνοντας το κεφάλαιο της συμπόρευσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ν. Φίλης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο συγγενέστερος σύμμαχος της αριστεράς είναι το ΠΑΣΟΚ και εισηγήθηκε «προγραμματικό άνοιγμα» και το ότι ο ίδιος δείχνει να θεωρεί την κεντροαριστερά συνιστώσα του συντηρητικού μπλοκ, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι «συνιστώσα του συντηρητικού μπλοκ είναι όταν εφαρμόζει συντηρητικές πολιτικές.
Εάν αντιθέτως αποκολληθεί από αυτές και τη ΝΔ – βλέπω με ενδιαφέρον τις ζυμώσεις που εξελίσσονται – θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να ανοίξει ο διάλογος κεντροαριστεράς και Αριστεράς.
Μόνο έτσι μπορεί να κλείσει η σημερινή πολεμική φάση και να ομαλοποιηθούν, υπό προϋποθέσεις, οι σχέσεις μεταξύ δυνάμεων που θα μπορούσαν, στρατηγικά, να συγκροτούν ένα προοδευτικό πολιτικό μπλοκ.
Η ρήξη με τη ΝΔ δεν συνεπάγεται υποδούλωση της κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην απελευθέρωσή της θα έλεγα μάλλον πως παραπέμπει».
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η πορεία της Ευρώπης θα καθορισθεί από την κατοχύρωση της συνοχής της, με μια προοδευτική πολιτική, χωρίς κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, με πρόταγμα τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.
Κατά τον ίδιο, «η  συσπείρωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να ανακαθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς και να ανακόψει τις φυγόκεντρες τάσεις και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης