Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαμηλώνει δραματικά τον πήχη η ελληνική κυβέρνηση για την αξιολόγηση στο σημερινό (20/2) Eurogroup

Χαμηλώνει δραματικά τον πήχη η ελληνική κυβέρνηση για την αξιολόγηση στο σημερινό (20/2) Eurogroup
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» καθώς όλα δείχνουν ότι και στο σημερινό Eurogroup δεν θα ρίξουν όλοι «νερό στο κρασί τους»
Έχοντας ανά χείρας την έκθεση της Κομισιόν στην οποία καταγράφονται αναλυτικά τα λάθη και παραλείψεις του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν στο σημερινό 20/2 Eurogroup να «κουρέψουν» τις υπερβολικές αξιώσεις μερίδας των δανειστών.
Παρά τις ευχές «για καλή επιτυχία» των πιλότων της «Aegean» που μετέφεραν χθες βράδυ τους δύο υπουργούς στις Βρυξέλες οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές.
Παρά τις θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την επίτευξη των στόχων και τη νέα δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble πως ό ίδιος ουδέποτε έβαλε πάνω στο τραπέζι το σενάριο του Greexit, στη κυβέρνηση …κρατούν «μικρό καλάθι».
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» καθώς όλα δείχνουν ότι και στο Eurogroup δεν θα ρίξουν όλοι «νερό στο κρασί τους» με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει πως έχει κάνει τις απαραίτητες «υποχωρήσεις και συμβιβασμούς» και πως τώρα είναι η σειρά των δανειστών να πράξουν το ίδιο για να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση.
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επαναλάβει στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει «ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας» και πως επιδιώκει λύση «πακέτο» στην οποία θα επιλαμβάνονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους.
Την ίδια ώρα οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ δεν έχουν «μετακινηθεί» ούτε ένα βήμα πίσω ενώ το μόνο το οποίο υπόσχονται είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα εφόσον, όμως, η κυβέρνηση αποδεχθεί την άμεση ψήφιση μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ δηλαδή 2% του ΑΕΠ.
Επιπλέον το ΔΝΤ ζήτα την μείωση του αφορολογήτου αλλά και νέες περικοπές συντάξεων, με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Όπως άλλωστε αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όλα όσα ζητούσε το Ταμείο «συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα!».
Το «βαρύ» κλίμα για την Ελλάδα, αποτυπώνεται σε δήλωση του προέδρου του Euroworking Group, Thomas Wieser ο οποίος δήλωσε πως το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε σήμερα είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018, καθώς και τα εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.
Μάλιστα προειδοποίησε πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία και συμπλήρωσε ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ», ενόψει και της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου.
Με αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει αποκλειστικά στην εύρεση πολιτικής λύσης ενώ με πιθανότερο σενάριο το Eurogroup να «ναυαγήσει» οι προσδοκίες της ελληνικής πλευρά μετατίθενται πλέον στις διαδοχικές συναντήσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Cristine Lagarde και τον πρόεδρο της Κομισίον Jean Claude Juncker.
Οι συναντήσεις της A. Merkel με την C. Lagarde και τον J.C Juncker θα είναι ξεχωριστές και θα πραγματοποιηθούν στην καγκελαρία την Τετάρτη (22/2/2017), δύο ημέρες μετά το Eurogroup.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται μόλις θα έχει την πλήρη εικόνα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη για το τι συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup να επικοινωνήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης