Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Σημαντικό για όλους να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση και να επιτευχθεί δίκαιος συμβιβασμός

Παπαδημούλης: Σημαντικό για όλους να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση και να επιτευχθεί δίκαιος συμβιβασμός
Schaeuble και ΔΝΤ να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά ζήτησε ο κ.Παπαδημούλης
Να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να επιτευχθεί ένας δίκαιος συμβιβασμός καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων ζητά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος καλεί ΔΝΤ και Schaeuble να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά και να αποφύγουν τις υπερβολικές απαιτήσεις.
Σε άρθρο του στο «Euronews» ο κ.Παπαδημούλης, αφού απαριθμεί τα θετικά στοιχεία από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως δείχνουν και τα δεδομένα της Κομισιόν, υποστηρίζει πως είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών να κλείσει η ψαλίδα των αποκλίσεων στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις, ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίζει να ανακάμπτει και να παράγει θετικά αποτελέσματα.
«Τα σημάδια ανάκαμψης, οι προβλέψεις για αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και τα θετικά βήματα στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της φορολογικής διοίκησης αποτελούν απόδειξη ότι κάτι αλλάζει.
Η υπερ-απόδοση στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος - από τον στόχο 0.5% που προβλέπει η συμφωνία στο 2% που τελικά επιτεύχθηκε (τέσσερις φορές δηλαδή υψηλότερος) - άφησε χώρο στην κυβέρνηση για να παράσχει την εφάπαξ καταβολή ενός ενισχυτικού ποσού στους χαμηλοσυνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο και να «παγώσει» προσωρινά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που φέρουν δυσανάλογα το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού» επισημαίνει ο κ.Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι τα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται από τους θεσμούς είναι μια εξέλιξη που ευνοεί τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας και κάνει τους επενδυτές να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
«Είναι, κατά συνέπεια, σημαντικό να διατηρηθεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα και η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου, ώστε να βγει η χώρα από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης στα μέσα του 2018.
Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από τα τέλη του 2016, και να επιτευχθεί ένας δίκαιος συμβιβασμός.
Το ΔΝΤ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, οφείλουν να στηρίξουν την ανάλυσή τους στα τελευταία στοιχεία της Eurostat και της Κομισιόν που αφορούν στις δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στην ικανότητά της να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.
Είναι απαραίτητο οι θεσμοί να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά και να αποφύγουν υπερβολικές απαιτήσεις - όπως νέες περικοπές και πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3.5% για τα επόμενα δέκα χρόνια - που θα καταστρέψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα υπονομεύσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα του ρυθμούς ανάπτυξης.
Είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών να κλείσει η ψαλίδα των αποκλίσεων στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις, ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίζει να ανακάμπτει και να παράγει θετικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός φιλο-αναπτυξιακού πακέτου πολιτικής, που θα αυξήσει το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας τη φορολογική συνέπεια και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Σε αυτό το επίπεδο, η ανάπτυξη του συστήματος χρήσης των καρτών είναι σημαντική, ενώ η βελτίωση της απόδοσης της φορολογικής διοίκησης έχει συμβάλλει στην ταυτοποίηση περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Το μείγμα πολιτικής που προτείνει η ελληνική πλευρά έχει γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν και τον ESM, με αμφότερους τους θεσμούς να πιέζουν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε ότι η διάσταση απόψεων και θέσεων μεταξύ των δανειστών δεν έχει να κάνει με την απόδοση της ελληνικής οικονομίας και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων.
Είναι κοινός τόπος ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, με τις καθυστερήσεις να έχουν έντονη πολιτική χροιά.
Εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων και αντικρουόμενων συμφερόντων στην Ευρώπη, αποτελεί πρόκληση να αναζητήσουμε μια λύση που θα κρατά την ΕΕ ενωμένη απέναντι στον λαϊκισμό, τις αντι-ευρωπαϊκές και ακροδεξιές δυνάμεις» επισημαίνει στο άρθρο του ο κ.Παπαδημούλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης