Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για να μην επιβληθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας

Βίτσας: Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για να μην επιβληθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας
Η κυβέρνηση προτιμά τα δύσκολα, διαπραγματεύεται όλα τα ζητήματα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Άμυνας
Την θέση ότι στο σημερινό Eurogroup πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, η οποία θα καθιστά σαφές ότι μέσα από τη β’ αξιολόγηση δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας διατύπωσε ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας.
«Η κυβέρνηση προτιμά τα δύσκολα, να διαπραγματεύεται όλα τα ζητήματα, παρά να περάσει αυτό στις πλάτες του λαού, αλλά και τις πλάτες της Ευρώπης.
Θα πρέπει να προκύψει ένα «σενάριο βάσης» με αυτά που θα πρέπει να γίνουν να για κλείσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να οριστούν τα επίπεδα στα οποία πρέπει να βρεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τα χρόνια μετά το 2018 και να αποσαφηνιστούν ορισμένα ζητήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα, λιγότερα για το 2018 και περισσότερα για το 2019 και το 2020» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Βίτσας.
«Η Ελλάδα διαθέτει όπλα σε αυτή την μάχη, όπως η δημοσιονομική πορεία του προγράμματος, με την συνολική υπεραπόδοση του 2016, αλλά και του πρώτου μήνα φέτος στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Σαν κυβέρνηση είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και έτοιμοι, όταν κλείσει η αξιολόγηση, να κάνουμε το δικό μας μέρος.
Επιπρόσθετα, υπάρχει πλέον αναγνώριση της προσπάθειας από τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών.
Πλέον, η Ελλάδα αναμένει από το ΔΝΤ να μην κωλυσιεργεί και να πάρει σαφή θέση, αν θα συμμετάσχει ή όχι, και με ποιον τρόπο.
Σαν ευρωπαίος πολίτης, λέω ότι σήμερα η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες -και μέσα από τα παθήματά της- και τους αρχικούς μηχανισμούς για να λύνει τα προβλήματά της.
Πάντα ήταν προβληματικό το ΔΝΤ να «μπαίνει» στην Ευρώπη, σε μία ανεπτυγμένη περιοχή» υπογράμμισε ο κ.Βίτσας, τονίζοντας ότι δεδομένης της πορείας που έχουν πάρει τα πράγματα, της απουσίας σύγκλισης και αλληλεγγύης, «πρέπει οι όροι του ΔΝΤ να ισορροπούν με τις ανάγκες τις δικές μας και της Ευρώπης».
Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή στάσης που καταγράφεται στην Ευρώπη, ο κ.Βίτσας είπε ότι «η ΕΕ έρχεται να πει αυτά που λέγαμε ως ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, ότι η υπεραπαισιοδοξία στις προβλέψεις του ΔΝΤ δημιουργεί μία ασφυκτική κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και αλλού».
«Το πιο επείγον είναι συνολικά η Αριστερά στην Ευρώπη να διαμορφώσει μία ενιαία πολιτική στόχευση, για το πώς θα πάμε από τον κοινωνικό ανταγωνισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, τα μνημόνια, στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και την αλληλεγγύη» ώστε η Ευρώπη συνολικά να λειτουργεί με άλλο τρόπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Είναι κεντρικό θέμα, δεν το έχουμε ακόμη καταφέρει» είπε ο κ.Βίτσας, επισημαίνοντας ότι «το δεύτερο είναι το πώς θα ενισχυθεί η προσπάθεια αριστερής στροφής του πλέον συγγενικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας».
«Τα βήματα που καταγράφονται στην Ευρώπη δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί και εδώ μία αποκόλληση από την συνεργασία σοσιαλδημοκρατίας και νεοφιλελευθερισμού που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90. Την εκμεταλλεύτηκε η παραδοσιακή δεξιά, σε επίπεδο δικαιωμάτων και στρατηγικών και τελικά αποτέλεσε τη βάση για να βρεθούν και μέσα στη Βουλή ακροδεξιά στοιχεία, με μία ναζιστική εγκληματική οργάνωση να μας κουνάει το δάχτυλο» είπε ο κ.Βίτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης