Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μνημονιακές ιστορίες και το μεγάλο λάθος της τρόικας - του Θάνου Τζήμερου

tags :
Μνημονιακές ιστορίες και το μεγάλο λάθος της τρόικας - του Θάνου Τζήμερου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ: Μία από τις απαιτήσεις του πρώτου μνημονίου ήταν ο ετήσιος έλεγχος 200 “πόθεν έσχες” εφοριακών, με κλήρωση. Δηλαδή τα ονόματα ΟΛΩΝ των εφοριακών θα μπαίνουν σε μια κληρωτίδα και, επίσημα, παρουσία συμβολαιογράφου, θα γινόταν κλήρωση για 200 “τυχερούς”, των οποίων θα συγκρινόταν η περιουσιακή τους κατάσταση με τις αμοιβές τους και σε περίπτωση ασυμβατότητας, θα ανοιγόντουσαν οι λογαριασμοί τους.

  • Πέρασαν 7 χρόνια από την υπογραφή του. Θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί 1400 “πόθεν έσχες” εφοριακών και να έχουμε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα. Άκουσες ποτέ από τα παπαγαλάκια της αντιμνημονιακής υστερίας να αναφερθούν στο θέμα; Άκουσες από κάποιον πολιτικό, οποιουδήποτε πολιτικού χώρου να το ανακινεί;
  • Έγινε ποτέ κάποια ερώτηση στη Βουλή; Άκουσες ποτέ κανέναν δημοσιογράφο να ρωτάει τον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο όταν οψίμως ανακάλυψαν ότι συμφωνούν με το 70% του μηνημονίου, ποιες είναι οι συγκεκριμένες διατάξεις του μνημονίου με τις οποίες συμφωνούν και πώς σκοπεύουν να τις εφαρμόσουν;
Μα δεν έγιναν έλεγχοι, δεν διαβάσαμε στις ειδήσεις για περιουσίες εφοριακών που δεν αντιστοιχούν σε εισοδήματα; Διαβάσαμε, όχι όμως μετά από εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης η οποία μιλούσε για τυχαίο, δειγματοληπτικό έλεγχο, ο οποίος λειτουργεί και προληπτικά: αν ξέρεις ότι κάθε χρόνο θα μπαίνει το όνομά σου στην κληρωτίδα και μπορούν να σε “τσιμπήσουν”, θα το σκεφτείς πολλές φορές μέχρι να βάλεις το χέρι στο λάδι.

Έγιναν έλεγχοι σε καραμπινάτες περιπτώσεις που έβγαζαν μάτι με χοντρά εμβάσματα στο εξωτερικό και βόλτες με Φερράρι στο εσωτερικό. Δεν έγιναν σε 200 δείγματα κάθε χρόνο, δηλαδή 1400 μέχρι σήμερα. Και κυρίως δεν μάθαμε ποσοι απολύθηκαν από αυτούς και τι άλλες νομικές επιπτώσεις είχαν.

Υπενθυμίζω ότι ακόμα κι αν σε ΔΥ επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης, δηλαδή απόλυσης, αυτή δεν ισχύει μέχρι να εκδώσει απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο ο ΔΥ μπορεί να προσφύγει. Κι αν πληκτρολογήσετε στο google “απολύθηκαν εφοριακοί” θα διαβάσετε για 2 μόνο(!) περιπτώσεις που πριν απολυθούν εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα σε μια ιστορία που κράτησε πάνω από 10 χρόνια.

Καταλαβαίνεις τώρα γιατί ΟΛΟΙ, από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά δαιμονοποίησαν το μνημόνιο. Καταλαβαίνεις γιατί επιτέθηκαν με λύσσα στον Τζήμερο που επέμενε (μαζί με ελάχιστους άλλους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού) ότι η εφαρμογή του μνημονίου θα ήταν ευλογία για τη χώρα. Καταλαβαίνεις γιατί ονόμασαν (νεο)φιλελεύθερη την μη εφαρμογή του. Καταλαβαίνεις γιατί προσπάθησαν να σε πείσουν ότι φιλελευθερισμός είναι η φοροκαταιγίδα.

200 λογαριασμοί εφοριακών κατ’ έτος θα οδηγούσαν και στους πολιτικούς προστάτες τους και στα ιδιωτικά συμφέροντα που είχαν λόγο “να τους τα χώσουν” και θα αποκάλυπταν τη διαχρονική, διακομματική συμμορία καταλήστευσης του φορολογούμενου, είτε επίσημα είτε κάτω από το τραπέζι.

Το μεγάλο λάθος της τρόικας ήταν ότι δεν επέμενε: πρώτα θα ελέγξετε τα πόθεν έσχες (κι όσα άλλα υπογράψατε) αλλιώς δεν έχει φράγκο. Το “δεν πειράζει, πάρτε τα λεφτά και κάντε το αργότερα” είναι αυτό που μας έχει τσακίσει. Είναι αυτό που δεν πρόκειται να μας οδηγήσει πουθενά και θα σερνόμαστε με την κοιλιά περιμένοντας τη δόση μας, ποιος ξέρει πόσα χρόνια ακόμα, όποιος κι αν είναι στην εξουσία.

Ρωτάω λοιπόν ευθέως τον Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis και τον Kyriakos Mitsotakis: Γιατί η ΝΔ δεν ήλεγξε 200 πόθεν έσχες εφοριακών όπως είχε συμφωνήσει κληρονομώντας το πρώτο μνημόνιο; Έχει σκοπό να το κάνει αναλαμβάνοντας την εξουσία;
Thanos Tzimeros

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης