Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Να άρει το Βερολίνο τις παράλογες απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια

Τζανακόπουλος: Να άρει το Βερολίνο τις παράλογες απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια
Τα αντίμετρα θα συμφωνηθούν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, υπογράμμισε και επέμεινε ότι θα ισχύσουν από την 1/01/2019
Έκκληση στο Βερολίνο να άρει τις παράλογες απαιτήσεις του για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα χρόνια και να κάνει τα αναγκαία βήματα συναίνεσης, όπως έπραξε η Ελλάδα και το ΔΝΤ απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία του Eurogroup συνιστά το πλέον καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Είναι προφανές ότι μετά την πρόοδο που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές είναι τώρα η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού.
Αναμένουμε και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μία δεκαετία και να υιοθετήσει μία εποικοδομητική στάση ώστε να καταστεί εφικτή μία συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ.Τζανακόπουλος είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι μια συνολική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.
«Η χθεσινή συμφωνία επετεύχθη επειδή τόσο η ελληνική πλευρά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όσο και το ΔΝΤ, έκαναν βήματα ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές οι οποίες αφορούσαν τις δημοσιονομικές προβλέψεις για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Τώρα όμως εισερχόμαστε σε μία εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, εκείνη που σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων» ανέφερε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση περιμένει από τα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «με δεδομένο ότι το ΔΝΤ ζητούσε 4,5 δισ. ευρώ λιτότητας είναι θετική συμφωνία και περιμένουμε από τα κόμματα να την ψηφίσουν.
Δεν περιμένουμε ούτε 180 ούτε 200 ψήφους αλλά λέμε το πολιτικώς αυτονόητο».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μείωση αφορολόγητου και συντάξεων ο κ. Τζανακόπουλος δεν διέψευσε τα σενάρια αυτά λέγοντας ότι «η επί της αρχής συμφωνία ορίζει ότι θα συζητήσουμε το δημοσιονομικό μείγμα για μετά το 2019, οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια».
Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λέγοντας ότι «αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί το κενό με κάποιον τρόπο αλλά είμαι σίγουρος ότι με βάση την πορεία της οικονομίας δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης των στόχων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν επηρεάζεται από τις θετικές εξελίξεις που σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο προέκυψαν στις Βρυξέλλες και ότι επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία.
Τόνισε πως όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριο της, τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της ενώ υπογράμμισε πως θα διαψευστεί και στην εκτίμηση της ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα τραβήξει έως το καλοκαίρι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερα η ΝΔ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για γρήγορο και με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πως μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης