Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπαλάφας: Δεν θα υπάρξει οριζόντια επιβάρυνση – Ένταξη στο QE μετά το Eurogroup του Απριλίου

Μπαλάφας: Δεν θα υπάρξει οριζόντια επιβάρυνση – Ένταξη στο QE μετά το Eurogroup του Απριλίου
Βασική ρήτρα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι τόσα μέτρα, τόσα αντίμετρ είπε ο υφυπ. Εσωτερικών
Την θέση ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια επιβάρυνση από την εφαρμογή των νέων μέτρων διατύπωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφας, ο οποίος εκτίμησε ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα γίνει μετά το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
«Από την Τρίτη αρχίζει το ψείρισμα, η τεχνική συζήτηση με βάση τα προσυμφωνηθέντα.
Βασική ρήτρα είναι "τόσα μέτρα, τόσα αντίμετρα".
Πότε;
Το 2019, μιλάμε για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.
Με τη διαδικασία των συζητήσεων στα τεχνικά κλιμάκια και τελικά στο Eurogroup θα έχουμε το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, την αξία τους, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019 και την αναδιάρθρωση του χρέους μεσοπρόθεσμα μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018» υπογράμμισε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Μπαλάφας.
Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει απέναντι της «πολύ σκληρούς διαπραγματευτές που κοιτούν την «πάρτη τους», κοιτούν μια πολιτική διάσταση να μην τα καταφέρει η Ελλάδα με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση».
«Η σημερινή πρόβλεψη είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση θα ισχύσει μετά το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Δεν είναι «μία φορά αποφασίζεται και τέλος», αλλά κάθε 15 ημέρες που υπάρχουν οι συνεδριάσεις αυτές μπορεί να αποφασιστεί.
Με τα σημερινά δεδομένα ... μπορούμε από τον Απρίλιο, σε δύο μήνες και λιγότερο, να είμαστε στην ποσοτική χαλάρωση» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αναφέρθηκε και στα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση.
«Από εδώ και πέρα μιλάμε με σενάρια.
Υπάρχει ένα που λέει "από το 2019 θα παρθούν κάποια μέτρα".
Η υποχώρηση που κάναμε είναι ότι δεχόμαστε το τι θα γίνει το 2019 εφόσον δεν "πιάσουμε" συγκεκριμένους στόχους, από τώρα.
Από κει και πέρα, για συνταξιοδοτικά, φορολογικά, "αντίμετρα", είναι μόνο σενάρια» υπογράμμισε ο κ.Μπαλάφας, τονίζοντας πως «οτιδήποτε γίνει το 2020, το 2021 ή το 2022 πρώτον θα γίνει με αντίστοιχες ελαφρύνσεις, αντίμετρα, ενώ φυσικά όπως και στην προηγούμενη φάση δεν θα υπάρξει οριζόντια επιβάρυνση».
«Προφανώς, οι μικρές συνταξιοδοτικές παροχές δεν θα επιβαρυνθούν ή θα επιβαρυνθούν ελάχιστα και οι μεγαλύτερες περισσότερο, πάντα στη λογική της υπέρβασης της λιτότητας και της μηδενικής συνολικής επιβάρυνσης» υποστήριξε ο κ.Μπαλάφας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης