Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος: Χωρίς δημοσιονομική επίπτωση τα μέτρα - Ομαδικά πυρά από τα κόμματα - Ενημέρωση Βουλής 28/02

Τσακαλώτος: Χωρίς δημοσιονομική επίπτωση τα μέτρα - Ομαδικά πυρά από τα κόμματα - Ενημέρωση Βουλής  28/02
Απάντηση αναμένεται να δώσει αύριο Παρασκευή 24/2 από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
(upd) Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να περιορίσει τα επώδυνα μέτρα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση.
O E. Tσακαλώτος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ ο ίδιος τονίζει ότι οι φήμες για τον πολιτικό μου θάνατο είναι υπερβολικές.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, με φόντο τη σφοδρή αντιπαράθεση στον απόηχο του Eurogroup, o Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε τις σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Θα συζητήσουμε με τους θεσμούς όλα αυτά που η ΝΔ χαρακτηρίζει ιδεολογήματα της Αριστεράς.
Βάζουμε ψηλά το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, είναι διαθέσιμες οι βασικές πληροφορίες για τους πυλώνες της συμφωνίας που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.
«Το όλο πακέτο που διαπραγματευόμαστε θα το δείτε στο τέλος», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
«Είναι συγκινητικό που ανησυχείτε και σας έλειψα και θέλω να ευχαριστήσω τη ΝΔ», ανέφερε σκωπτικά ο υπουργός Οικονομικών.
 «Υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης.
 Όταν μιλά ο κ. Τζανακόπουλος, μιλά η κυβέρνηση».
«Όλα τα λεφτά ήταν μία λέξη του Μοσκοβισί στο Eurogroup: "net".
 Όταν περιμένει η αντιπολίτευση να πάρουμε μέτρα δισεκατομμυρίων, ο Moscovici ξεκαθάρισε ότι το πακέτο δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση».
Αν υπάρχει για παράδειγμα 1 δισ. μέτρων, θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρων θετικών, που θα επιστρέφουν χρήματα στην οικονομία.
Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν, αλλά εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να μειωθούν όσο γίνεται οι χαμένοι, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Η στρατηγική της ΝΔ να βάλει όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, βγήκε λάθος, υποστήριξε ο υπουργός, ο οποίος επικαλέστηκε και τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup J. Dijsselbloem ότι «πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές».
«Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν.
Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση να περιορίσουμε τις απώλειες όσων χάσουν.
Συγχρόνως είμαστε ανοικτοί σε συζητήσεις τώρα που θα έχουμε μηδενική δημοσιονομική επίπτωση» υποστήριξε ο κ.Τσακαλώτος.

Ενημερώνει ο Τσακαλώτος τη Βουλή στις 28/2
Η κυβέρνηση δέχεται ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για τη στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με το τι ειπώθηκε και τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2017.
O υπουργός Οικονομικών σήκωσε το γάντι και τοποθετήθηκε εν συντομία στη Βουλή, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας ανακοίνωσε ότι ορίστηκε συνεδρίαση και ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για το Eurogroup την προσεχή Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου.
Η συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών ορίστηκε μετά από αίτημα της ΝΔ.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι φήμες περί παραίτησης Τσακαλώτου οργιάζουν, ο ίδιος ωστόσο τις διαψεύδει.

Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξαπολύουν επίθεση στον κ.Τσακαλώτο αλλά και στον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γ. Χουλιαράκη για το ότι δεν έχουν ενημερώσει επίσημα τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει να εννοηθεί ότι η «πολιτική αφωνία» με την οποία κατηγορεί τον κ.Τσακαλώτο έχει επιβληθεί από το Μαξίμου προκειμένου να «μην χαλάσει την επικοινωνιακή φιέστα» που επιχείρησε να στήσει μετά το Eurogroup.
Μάλιστα στελέχη της ΝΔ, όπως η κα.Μπακογιάννη, επισημαίνουν ότι η δήλωση Τσακαλώτου ότι «οι φήμες για τον πρόωρο θάνατο μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές» δεν απευθυνόταν στη ΝΔ αλλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της δυσαρέσκειας, που - όπως υποστηρίζει – εκφράζεται κατά του υπ. Οικονομικών.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο επισημαίνεται ότι επίσημη ενημέρωση γίνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση και καμία δυσαρέσκεια απέναντι στον Ευκ.Τσακαλώτο, ενώ τονίζεται ότι απαντήσεις για τη διαπραγμάτευση θα δώσει αύριο Παρασκευή 24/2 η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο με την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή.

Κικίλιας: Τσακαλώτος και Χουλιαράκης να ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το Eurogroup
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας υπογράμμισε την ανάγκη να συγκληθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προκειμένου να την ενημερώσουν οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης για το τι έγινε στο τελευταίο Eurogroup, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως προσπάθησαν με ψέματα και με προπαγάνδα να κρύψουν την αλήθεια.
«Τα πυροτεχνήματα έσβησαν.
Έλεγαν για συμφωνία για το χρέος, πως θα κλείσουν την αξιολόγηση και την ποσοτική χαλάρωση, έλεγαν «όχι» για πρόσθετα μέτρα μετά το 2018.
Έλεγαν "όχι" σε μείωση του αφορολόγητου ή των συντάξεων.
Έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους στη συνείδηση του λαού ως οι μεγαλύτεροι ψεύτες» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε επίσημα από τους κκ Τσακαλώτο και Χουλιαράκη να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Μπακογιάννη: Οι δηλώσεις Τσακαλώτου ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ, όχι για τη ΝΔ
Αντίστοιχο αίτημα είχε διατυπώσει νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναφερόμενη στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΝΔ και του υπ. Οικονομικών, η κα.Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η φράση του Μαρκ Τουέιν «οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές» που χρησιμοποίησε ο κ.Τσακαλώτος, δεν απευθυνόταν στη ΝΔ.
«Η φράση απευθύνεται στο εσωτερικό του κόμματός του.
Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματός του» είπε η βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι τα όσα λέει η κυβέρνηση περί δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα «αν δεν ήταν τραγικά, θα ήταν ακραίως κωμικά».
«Στην ουσία αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι επιστρέφουν οι θεσμοί, η τρόικα στην Ελλάδα, αυτό πανηγυρίζουμε, ότι οι αρμόδιοι έρχονται, θα γίνει μία διαπραγμάτευση, από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα θίγει τρία θέματα, το φορολογικό, το εργασιακό και το ασφαλιστικό και περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει πέρυσι τέτοιον καιρό» είπε η κα.Μπακογιάννη.

Ερώτηση Κουτσούκου σε Τσακαλώτο: Τι δεσμεύσεις ανέλαβες;
Εν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο απηύθυνε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Κουτσούκος, ο οποίος ζητά να ενημερωθεί για τι δεσμεύσεις ανέλαβε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου απέναντι στους δανειστές.
Ο κ.Κουτσούκος ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης, όπως το αφορολόγητο και οι περικοπές συντάξεων.
«Πολλά ερωτηματικά γεννά η σιωπή του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 20/2/2017.
Ο κ. Τσακαλώτος όχι μόνο δεν έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης, όπως συνηθίζεται, προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, αλλά κρύβεται επιμελώς μέχρι σήμερα χωρίς να έχει κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση για τις αποφάσεις που πάρθηκαν και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Έχουμε το παράδοξο να "πανηγυρίζει" η κυβέρνηση για τις δήθεν επιτυχίες της, με non paper και δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά να σιωπά και να κρύβεται ο αρμόδιος υπουργός», αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο κ.Κουτσούκος ζητά από τον κ.Τσακαλώτο «να απαντήσει κατά πόσο δέσμευσε τη χώρα με υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και πέραν της λήξης του 3ου μνημονίου και αν εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθούν» και «ποιες είναι οι αποφάσεις του Eurogroup, σε σχέση με τους στόχους για την ελάφρυνση του χρέους και στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση».

Τσακαλώτος: Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατο μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα έχει ξεσπάσει πολιτικός πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «πολιτική αφωνία» του κ.Τσακαλώτου μετά το Eurogroup.
«Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει καλά τα ελληνικά.
Του επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, το ερώτημα για ποιο λόγο δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι συζητήθηκε για τη χώρα μας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας» ανέφερε σε πρωινή ανακοίνωση της η ΝΔ.
Είχε προηγηθεί η απάντηση του κ.Τσακαλώτου μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» στις χθεσινές αιτιάσεις της ΝΔ περί περίεργης αφωνίας του κ.Τσακαλώτου και του κ.Χουλιαράκη μετά το Eurogroup, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε όσα διακινούνται».
Μάλιστα ο κ.Τσακαλώτος, επικαλούμενος μια ρήση του Αμερικάνου συγγραφέα Μαρκ Τουέιν είχε υποστηρίξει πως «οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός να διαψεύσει τα όσα διακινούνται περί δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης στο πρόσωπο του και αφετέρου να στείλει το μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση των όσων προβλέπει η τελευταία συμφωνία με απώτερο στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης