Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσόγονος: Θα υπάρξει συμφωνία – Το καλύτερο θα ήταν να γίνει έως τις 20 Μαρτίου

Χρυσόγονος: Θα υπάρξει συμφωνία – Το καλύτερο θα ήταν να γίνει έως τις 20 Μαρτίου
Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, θα ξέρουμε που το πάνε αυτοί και που το πάμε εμείς είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Χρυσόγονος, ο οποίος υποστήριξε πως το καλύτερο θα ήταν αυτό να γίνει έως τις 20 Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο και αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ.Χρυσόγονος αναφέρθηκε στη ρήση που αποδίδεται στον Κίσιντζερ, ο οποίος φέρεται να είχε πει «σε ποιον πρέπει να τηλεφωνήσω, όταν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη;»
«Η ερώτηση είναι διαχρονική.
Υπάρχουν διάφορα κέντρα αποφάσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και εξωευρωπαϊκά.
Στην Ελλάδα ξεχνάμε ότι δανειστής μας δεν είναι η ΕΕ, αλλά τα 18 κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Το κάθε κράτος έχει τις ιδιαίτερες πολιτικές του ισορροπίες, τις δικές του στοχεύσεις.
Μέσα από όλα αυτά προκύπτει μία κοινή συνισταμένη με χίλιους κόπους και βάσανα.
Πού θα καταλήξει αυτή τη φορά θα το δούμε με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, θα έχουμε μία σαφή εικόνα πού το πάνε αυτοί και πού το πάμε κι εμείς» τόνισε ο κ.Χρυσόγονος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Γερμανία, χαρακτηρίζοντας θεμελιώδες ότι είναι εχθρικό το κλίμα για την Ελλάδα σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που θέλει τη χώρα εκτός ευρώ και ούτε καν δανειακή της στήριξη.
«Το εισπράττουμε και όσοι προσπαθούμε, με άρθρα, ομιλίες, παρουσία στα γερμανικά ΜΜΕ.
Υπάρχει εχθρότητα στον κόσμο, δεν είναι θέμα πολιτικών.
Αυτή την εχθρότητα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εμπορεύεται για το δικό του πολιτικό όφελος, άλλοι όπως το ακροδεξιό AfD την ενστερνίζονται πλήρως.
Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, η Αριστερά είναι αναφανδόν στην άλλη όχθη.
Αν μπορέσει να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνασπισμού αυτών των τριών θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.
Ωστόσο, οι εκλογές στη Γερμανία είναι το Σεπτέμβριο, αλλά οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχουμε μπλεχτεί όλοι με το κοινό νόμισμα σε ένα σχήμα που δεν το ξέραμε από την αρχή.
Τώρα και να θέλουμε δεν μπορούμε να βγούμε», είπε ο κ.Χρυσόγονος, τονίζοντας ότι ειδικά για την Ελλάδα, «θα ήταν ρεαλιστική η πολιτική επιλογή μίας μη εισόδου στο ευρώ το 1998, ενώ το 2010 έστω και με μεγάλο κόστος θα μπορούσε να αποφασιστεί μία έξοδος ή να απειληθούν σοβαρά με αυτή την επιλογή οι δανειστές μας, για να υπάρξει μία καλύτερη συμφωνία».
«Αυτό που τελικά έγινε το 2010-2012 ήταν καταστροφικό, με την Ελλάδα να αποπληρώνει ομόλογα στο 100% της αξίας τους την ώρα που οι κάτοχοί τους τα ξεπουλούσαν στο 50%.
Ακόμη κι αν φεύγαμε, το χρέος μας θα παρέμενε σε ευρώ και άρα θα διογκωνόταν.
Αμφιβάλλω εάν θα δέχονταν οι δανειστές ένα κούρεμα έστω στο ύψος της υποτίμησης της δραχμής.
Το όπλο που έχουμε σήμερα είναι ότι έχουμε ισορροπήσει τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικό όσο και σε επίπεδο τρεχουσών συναλλαγών, άρα όχι μόνο δεν επιβαρύνουμε κανέναν αλλά έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε μέρος των τόκων, που είναι 5-6 δισ. το χρόνο.
Από εδώ και πέρα τους ζητάς ανάσα για να ορθοποδήσεις, αλλά ... δεν αρκεί η διαπραγμάτευση, όσο χαρισματικοί και να είναι οι διαπραγματευτές» τόνισε ο κ.Χρυσόγονος, προσθέτοντας: «Χρειάζεται να διορθωθούν οι παθογένειες δεκαετιών, η πολύ αργή απονομή δικαιοσύνης, η αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου, η πολυνομία και η ασάφεια των διάφορων πλαισίων ώστε να περάσουμε σε μία ισχυρή αναπτυξιακή φάση από το 2017 και μετά».
«Μπορεί να γίνει γιατί η ελληνική οικονομία έχει συμπιεστεί πολύ», είπε ο κ.Χρυσόγονος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης