Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20/3 βλέπει ο Τσίπρας - Μήνυμα στoν Schaeuble για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20/3 βλέπει ο Τσίπρας - Μήνυμα στoν Schaeuble για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Εύσημα σε Τσακαλώτο, Χουλιαράκη για τον έντιμο συμβιβασμό στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
Για εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας στο Eurogroup έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής αφού κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να αποσύρει την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια, εκτίμησε πως έως τις 20 Μαρτίου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση.
«Με τις τελευταίες εξελίξεις και με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα βγει από την επιτροπεία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. Β.Λεβέντη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του για τη διαπραγμάτευση.
Επιπλέον, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι στο Eurogroup έγινε ένας έντιμος συμβιβασμός, ο οποίος προαναγγέλλει το τέλος της πολιτικής λιτότητας για την Ελλάδα,
αναφέροντας ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, καθώς όπως είπε, συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία».
«Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε δύο παράλληλα μέτωπα, να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση.
Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από το Eurogroup.
«Το πρώτο στοιχείο είναι ότι επιστρέφουν οι θεσμοί με στόχο την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.
Δεν δικαιολογούνται πλέον μέτρα λιτότητας.
Θα ήταν φραγμός για την ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη λιτότητα και να στραφούμε σε αναπτυξιακές πολιτικές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι δανειστές σεβάστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ υπήρξε σαφής μεταστροφή της Ευρώπης προς αλλαγή του μίγματος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ.
Αντιθέτως συζητάμε για μεταρρυθμίσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκρισμα», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι αρκετοί αυτοί που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τη συμφωνία.
Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία αίρεση, καθώς έναρξη εφαρμογής θα είναι η 1η Ιανουαρίου του 2019.
Σημείωσε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας -και για τις οποίες προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι' αυτό,- θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εντυπωσιακή πορεία ανόδου της ελληνικής οικονομίας του τελευταίους μήνες, ενώ απέδωσε τα εύσημα σε Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και  οικονομικό επιτελείο για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Η συμφωνία αποτελεί την καλύτερη απάντηση για όσους καταστροφολογούσαν.
«Η δουλειά που κάνουμε στις διαπραγματεύσεις αποδίδει καρπούς.
Είναι παραδεκτό από όλους ότι υπερκαλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι η οικονομία αναπτύσσεται», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θυμάμαι δημοσιεύματα που έλεγαν ότι είχαμε πέσει έξω σε όλα και ότι θα ενεργοποιούταν ο κόφτης.
Όμως οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και αντί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», ενεργοποιήθηκε ο «δότης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για υπέρβαση του 2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.
Αφήνοντας αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι άλλοι συνάδελφοι του κ.Λεβέντη έκριναν σκόπιμο να μην ρωτήσουν για το τι έγινε αλλά επέλεξαν να κρύβονται.
«Δεν κρύβομαι εγώ, άλλοι κρύβονται, όπως φαίνεται σήμερα και από τα έδρανα», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αφωνία και έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ, ασκώντας της κριτική και για τη στάση της αναφορικά με τη συμφωνία του Eurgoroup.
Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί και δεν είναι στη Βουλή, ότι δεν απηύθυνε ερώτημα στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" επί της διαπραγμάτευσης και πως όμως ο ίδιος θα είναι εδώ κάθε Παρασκευή να τον περιμένει και να του απαντά.

Λεβέντης: Χαστούκι στα πολύ χαμηλά εισοδήματα η μείωση του αφορολόγητου
Την θέση πως η μείωση του αφορολόγητου θα αποτελέσει χαστούκι για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα διατύπωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, ο οποίος υποστήριξε πως τα αντίμετρα στα επώδυνα μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν αποτελούν εγγύηση για τους πολίτες που θα χάσουν από τη συμφωνία.
Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι για κάθε ευρώ θα επιστρέφει στον φορολογούμενο το ίδιο ποσό, από την λήψη των αντισταθμιστικών μέτρων.
«Τι είδους πολιτική είναι αυτή;
Παγκόσμιο φαινόμενο και οικονομικό θαύμα θα είναι.
 Να το αναλύσετε και θα πάρετε πνευματικά δικαιώματα κι από άλλες χώρες» είπε ο κ.Λεβέντης, ο οποίος υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εξηγήσει το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός.
Αμφισβητώντας τόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από μια τέτοια πολιτική, αλλά και το αποτέλεσμα για τους ίδιους τους φορολογούμενους πολίτες, ο κ. Λεβέντης και διερωτήθηκε: «αν από την μία τα παίρνετε από τους πολίτες και από την άλλη τα δίνετε, αυτό τι όφελος θα έχει για τους δανειστές;».
αράλληλα, τόνισε πως ούτως η άλλως η μείωση του αφορολόγητου, σε αντιστάθμισμα με τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα χαμηλά εισοδήματα.
«Δηλαδή αν κόψεις έναν μισθό - γιατί τόσο θα κοπεί από τον χαμηλοεισοδηματία με την πτώση του αφορολόγητου - κι αυτός δεν έχει σπίτι για να πληρώσει μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να αγοράσει και καταναλωτικά αγαθά, ώστε να επωφεληθεί της μείωσης του ΦΠΑ, από πού θα επιστρέψουν τα χρήματα από τις απώλειες;
Άρα, εκείνοι που χάνουν είναι τα χαμηλά και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Και γιατί θα πάρουμε μέτρα, αφού θα τα εισπράξουμε και πάλι μετά;
Τι αλχημεία είναι αυτή;» διερωτήθηκε ο κ.Λεβέντης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί προληπτικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές, ενώ οι ίδιοι οι υπουργοί έλεγαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αντίκειται στο Σύνταγμα μια τέτοια νομοθέτηση.
Ο κ.Λεβέντης ζήτησε και πάλι οικουμενική κυβέρνηση, που θα είναι αυστηρώς προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης