Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης (ΠτΒ): Όσοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφυξία το καλοκαίρι θα ηττηθούν

Βούτσης (ΠτΒ): Όσοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφυξία το καλοκαίρι θα ηττηθούν
«Η αξιολόγηση θα κλείσει», τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης
«Η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση μπορεί να ληφθεί εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις που επικαλείται η ΕΚΤ μέσα στον Μάρτη ή και ύστερα σε ειδική ημερήσια διάταξη στις ανά δεκαπενθήμερο συνεδριάσεις», τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του στη REAL NEWS.
Εκτιμά ότι «όσοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφυξία το καλοκαίρι θα ηττηθούν γιατί οι συσχετισμοί πλέον δεν τους ευνοούν», υπογραμμίζοντας πως «το όπλο της υπεραπόδοσης των εσόδων και της γενικής πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι αρκούντος πειστικό».
Όπως αναφέρει ο κ. Βούτσης, «η αξιολόγηση θα κλείσει.
Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει προγραμματικά και νομοθετικά τις ρωγμές του προγράμματος και τις ευκαιρίες που δίνει η πορεία της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να γίνονται εκ παραλλήλου μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και βεβαίως να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά ζητήματα της καθημερινότητας». Κατά τον ίδιο, «προκαλεί εντύπωση το ότι πολλοί δημοσιολογούντες, όπως επίσης και η αξιωματική αντιπολίτευση, απαξιώνουν και μηδενίζουν σημαντικά βήματα σε μια τέτοια κατεύθυνση, όπως αυτό της εφαρμογής σε όλη τη χώρα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, της δυνατότητας πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Ε.Σ.Υ. ή επίσης η αποδειχθείσα κοινωνική χρησιμότητα και μεροληψία του μέτρου για την εισοδηματική ενίσχυση στο ύψος μιας 14ης σύνταξης των χαμηλοσυνταξιούχων».
Ακόμη, σημειώνει ότι «έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που αφενός να κρατάει το πρόγραμμα και τον οδικό χάρτη εφαρμογής του μέχρι το 2018 «στις ράγες» και αφετέρου οι όποιες δεσμεύσεις αναληφθούν να οδηγούν μετά τη λήξη του προγράμματος στα μέσα του ’18 σε μια κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά υπερασπίσιμη προοπτική».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, «είναι προφανές ότι η επίλυση με θετικό πρόσημο στις βασικές εκκρεμότητες τις προσεχείς δυο ή τρεις εβδομάδες θα διαμορφώσει το συνολικό πακέτο μέτρων και αντισταθμίσεων που εκτιμούμε ότι θα προσδιορίζει τη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και ταυτόχρονα θα οριοθετεί την «μετα-λιτότητα» εποχή για την κοινωνία».
Ο ίδιος πιστεύει ότι «ο πόλεμος θα κερδηθεί και ότι η αποτίμηση για τη διακυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι θετική, ακριβώς γιατί η εντολή που δόθηκε πριν από ενάμιση χρόνο αφορά στην έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Το 2017 είναι μια χρονιά στην οποία συμβαίνουν ήδη μεγάλες ανακατατάξεις με ιστορική σημασία στον διεθνή περίγυρο και στον συσχετισμό δυνάμεων.
Η παρουσία της Αριστεράς στην Ελλάδα, με ευθύνες διακυβέρνησης προσδίδει μια επιπλέον εγγύηση, σ’ ένα ρόλο συμμετοχής στο γίγνεσθαι και την αποφυγή μιας μοίρας που οι αντίπαλοι θέλουν, δηλαδή να γίνει η χώρα αναλώσιμη, ασταθής και περιθωριακή.
Αυτό είναι το «μεγάλο κάδρο» όπου όλοι κρινόμαστε».
Δηλώνει πως ανησυχεί για τις συνέπειες από την εφαρμογή ενός προγράμματος που ορισμένες δεσμεύσεις του εμφανώς καθυστερούν και υπονομεύουν μια –επίσης εμφανώς– κοινωνικά μεροληπτική υπέρ των αδυνάτων συνολική πολιτική που προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει.
«Χωρίς να αποτελεί άλλοθι ή να οδηγεί σε εφησυχασμό, πρέπει κάθε στιγμή να αναλογιζόμαστε όλοι, κυβέρνηση και κοινωνία, ποιες καταστροφικές εναλλακτικές μας παρουσιάζουν κατά καιρούς οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πλευρές από τους θεσμούς-δανειστές, αλλά και οι δεσμεύσεις ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια διαχρονική αντικοινωνική πολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βούτσης εκτιμά ότι όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή «ως πολιτικά υπερασπίσιμη θα υπερψηφιστεί», ενώ υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν ζητάει ούτε εκβιάζει υπερψήφιση της συμφωνίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην όμως κάθε πολιτική δύναμη έχει υποχρέωση στους οπαδούς και τις κοινωνικές ομάδες που έχει αναφορά να πάρει την ευθύνη της αξιολογώντας με επιχειρήματα και θέτοντας σε προγραμματική βάση τις εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση».
Σε ερώτηση για το αν είναι σωστό να δεσμεύεται η επόμενη κυβέρνηση με προνομοθέτηση μέτρων που ξεπερνούν τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, απαντά ότι «ακόμα κι αν, ως υπόθεση εργασίας, δεχθούμε ότι η επόμενη κυβέρνηση μετά το 2019 δεν θα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι όποιες δεσμεύσεις που θα αφορούν την εποχή μετά το τέλος του προγράμματος θα εντάσσονται τόσο στις γενικές δεσμεύσεις που ισχύουν από το σύμφωνο σταθερότητας όσο και στην επιρροή που θα ασκούν και τις δυνατότητες που θα δίνουν οι γενικές οικονομικές συνθήκες μιας χώρας με θετικούς και σοβαρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όπως ήδη δρομολογήθηκε αυτή η νέα εποχή από το 2016, σε αντίθεση με τις συνήθως άστοχες προβλέψεις του Δ.Ν.Τ.».
Προτεραιότητα, όπως τονίζει «είναι να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, όπως επίσης η αποκατάσταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Μιλώντας για την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι προκαλεί εντύπωση  το ότι «ακολουθεί γενικά μια πολιτική που προφέρει απλόχερα άλλοθι σε πιέσεις και εκβιασμούς που ασκούν ακραίοι κύκλοι των λεγόμενων εταίρων–δανειστών.
Ή, ακόμη, προκαλεί αρνητική εντύπωση η παρατεινόμενη και με νέα προσχήματα μάλιστα πολιτική υπονόμευσης μέσω της απάντησης που δόθηκε στο ΕΣΡ για τη διαδικασία να δοθεί επιτέλους θεσμική λύση στο ασύδοτο και διαπλεκόμενο τοπίο που διαμορφώθηκε επί δεκαετίες στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι επιμένουν πως στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται παρασκηνιακά εσωκομματική αντιπολίτευση με φόντο τη διαδοχή, ο κ. Βούτσης τονίζει ότι «ο Υπουργός Οικονομικών ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και ο Πρωθυπουργός με την ιδιαίτερη συνολική ευθύνη για το κυβερνητικό έργο και βεβαίως την πολιτική διαπραγμάτευση που εξελίσσεται, έχουν την αμέριστη υποστήριξη, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη, τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης