Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρήγας: Ο φαύλος κύκλος της λιτότητας δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή για την Ελλάδα

tags :
Ρήγας: Ο φαύλος κύκλος της λιτότητας δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή για την Ελλάδα
Η συμφωνία στο Eurogroup ακυρώνει τα σενάρια οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αναταραχής τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ
Την θέση ότι ο φαύλος κύκλος της λιτότητας δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή για την Ελλάδα διατύπωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, ο οποίος υποστήριξε πως η συμφωνία στο Eurogroup ακυρώνει τα σενάρια οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αναταραχής.
«Η έκβαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δικαίωσε την επιμονή μας για συνολική πολιτική συμφωνία και το σθένος μας να αντισταθούμε στις εντός και εκτός των συνόρων πιέσεις για μονομερείς δικές μας υποχωρήσεις σε ακραίες απαιτήσεις.
Καταλήξαμε σε μια κατ' αρχήν συμφωνία, η οποία ακυρώνει τα σενάρια οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αναταραχής και ανοίγει τον δρόμο για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την οριστική αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας
Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται από τρία σημεία.
Το πρώτο - και νομίζω το κυριότερο - είναι ότι για πρώτη φορά επισήμως αναγνωρίζεται ότι ο φαύλος κύκλος της μονόπλευρης λιτότητας δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή για τη χώρα μας.
Αυτό δεν το ισχυρίζεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δηλώσεις σειράς Ευρωπαίων και μη αξιωματούχων όπως ο κ. Μοσκοβισί, ο κ. Ντάισελμπλουμ, η κ. Λαγκάρντ, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Με τη συμφωνία στο Eurogroup, εξασφαλίστηκε ότι το νέο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα μετά το 2018 θα είναι ουδέτερο, όσα μέτρα παρθούν προς τη μία κατεύθυνση θα εξισορροπηθούν από τα αντίστοιχα προς την άλλη.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ακόμα και πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Το τρίτο, για το οποίο έχει γίνει και η μικρότερη αναφορά παρά τη σημασία του, είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου τριών δις ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την ΕΚΤ και άλλους φορείς και θα διοχετευτούν σε αναπτυξιακά προγράμματα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ισχυρή απάντηση σε όσους καταστροφολογούσαν, δεν μας προκαλούν όμως διάθεση για πανηγυρισμούς καθώς υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και αναμένουμε την άφιξη των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ως την παρουσίαση της τελικής συμφωνίας απαιτείται ψυχραιμία και άοκνη συνέχιση της συνολικής μας προσπάθειας» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ.Ρήγας.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και κατά της ΝΔ, τονίζοντας πως «εδώ και μήνες συμπεριφέρεται σαν το κακομαθημένο μοναχοπαίδι της διαπλοκής, που έχει βάλει στο μυαλό του ένα δώρο για τον εαυτό του: την πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη σε επόμενο πρωθυπουργό».
«Είδαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισκέπτεται το Βερολίνο στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων και να δηλώνει μόνο ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την παραμικρή αναφορά για το δικό του πολιτικό σχέδιο, για το πώς ο ίδιος σκοπεύει να επιτύχει τα πλεονάσματα που ζητούνται.
Ακούσαμε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Γεωργιάδη να αποκαλύπτει εν εξάλλω ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά θέλει μόνο να πέσει ο Τσίπρας.
Την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή της μάχης για την αλλαγή του μείγματος πολιτικής και του τέλους της υφεσιακής λιτότητας στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε το δόγμα «Βάστα Σόιμπλε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και έχασε.
Εάν κάποιος βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και κινδυνεύει με αμφισβήτηση της πολιτικής του γραμμής λοιπόν, αυτή σίγουρα δεν είναι η κυβέρνηση.
Παρά τους ευσεβείς πόθους ορισμένων, τόσο η κυβερνητική λειτουργία όσο και η συνεργασία των κομμάτων που την απαρτίζουν είναι απολύτως αρραγής» είπε ο κ.Ρήγας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης