Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε τροχιά επώδυνου συμβιβασμού με τους θεσμούς η κυβέρνηση - Σκληρά μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση

Σε τροχιά επώδυνου συμβιβασμού με τους θεσμούς η κυβέρνηση - Σκληρά μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση
Οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας 4 δισ. ευρώ θα γίνουν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση
Με διπλό στόχο, από τη μία να «κουρέψει», έστω και λίγο, τις αξιώσεις των δανειστών και από την άλλη να λάβει έγκριση σε όσο το δυνατόν περισσότερα «θετικά αντίμετρα», θα εμφανιστεί σήμερα, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο κουαρτέτο των θεσμών, που κατέφθασε στην Αθήνα.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι το Σαββατοκύριακο δεν υπήρξε «έντονη» διαπραγματευτική δραστηριότητα σε επίπεδο προετοιμασίας, με ανταλλαγή e-mails μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι «το πλαίσιο έχει καθοριστεί και πως οτιδήποτε άλλο προκύψει θα συζητηθεί από κοντά».
Επιπλέον, οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι όλες οι προτάσεις, που θα πέσουν στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να διέπονται από δύο βασικά χαρακτηριστικά, για να τεθούν σε συζήτηση από το κουαρτέτο:
πρώτον, να είναι απολύτως κοστολογημένες και δεύτερον, να μην αφορούν μέτρα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους ή θα «ξηλώνουν» σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν γίνει στο παρελθόν.
Με αυτά τα δεδομένα όλα δείχνουν ότι από σήμερα και για επτά ήμερες, διάστημα που θα παραμείνουν οι θεσμοί στην Αθήνα, το «Hilton» θα μετατραπεί σε «διαπραγματευτική αρένα», από την οποία η ελληνική πλευρά καλείται να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Τα «όρια» των υποχωρήσεων και συμβιβασμών της Αθήνας στην διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, αλλά και το «μπουκέτο» με τα θετικά «αντίμετρα» που ζητά η ελληνική κυβέρνηση να περιληφθούν στην συμφωνία συζητήθηκαν σε πολύωρη σύσκεψη την Παρασκευή (24/2) στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην «μίνι» κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, μετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνηση, Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Λιάκος, Βαγγέλης Αποστόλου, Χρήστος Σπίρτζης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Αλέκος Φλαμπουράρης και Λόης Λαμπριανίδης, με το Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωσή του, να αναφέρει ότι η σύσκεψη αφορούσε sτο κυβερνητικό σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη Δίκαιη Ανάπτυξη.
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο bankingnews.gr ότι, η «μίνι» κυβερνητική σύσκεψη ασχολήθηκε εκτενώς και με τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και κυρίως το «πακέτο» των «αντίμετρων» που θα προτείνει η Αθήνα στο κουαρτέτο των θεσμών ως «αντιστάθμισμα» των μέτρων που θα περιλαμβάνει η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.
Και αυτό γιατί ήδη οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι «θετικοί» σε προτάσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η μεταφορά σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος και της εστίασης (από το 13% στο 6% και από το 24% στο 13% αντίστοιχα), η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς και συνταξιούχους και η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Ενδεικτικό είναι πως και για εφέτος δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς οι αντικειμενικές αξίες θα παραμείνουν οι ίδιες.
Επιπλέον, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι, το Ταμείο θα βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζήτημα επιπλέον «αλλαγών και μετατροπών» στον ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.
Οι θεσμοί ξεκινούν το «παζάρι» της διαπραγμάτευσης, βάζοντας στο τραπέζι τη λήψη μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι από την πλευρά τους έχουν κάνει βήματα υποχώρησης, καθώς η αρχική τους αξίωση αφορούσε μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Και μπορεί να «κούρεψαν» τις απαιτήσεις κατά 1 δισ. ευρώ, ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων, αλλά δεν «κάνουν βήμα πίσω» και δεν δέχονται «ψαλίδι» ως προς το «μείγμα των μέτρων».
Ζητούν προ-νομοθέτηση για μείωση σε αφορολόγητο, συντάξεις, φοροαπαλλαγές και άλλες οριζόντιες περικοπές, ενώ δεν αποδέχονται το «μείγμα» αντίμετρων που προτείνει η ελληνική πλευρά για να «αντισταθμίσει» το πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος της συμφωνίας.
Επιπλέον, το Βερολίνο φαίνεται πως επιμένει για υψηλά πλεονάσματα και για μετά το 2018 ενώ την ίδια στιγμή το ΔΝΤ φαίνεται πως θα μετάσχει ενεργά και σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύψους 4 δισ. ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο «δημοσιονομικής εποπτείας» και «λήψης μέτρων». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας θα γίνουν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση, η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής και κατηγορηματική: όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση να κινηθούν στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση ότι Κοινοβουλευτική Ομάδα και Κόμμα βρίσκονται σε τροχιά «αποδοχής ενός επώδυνου συμβιβασμού» και μιας συμφωνίας «με σκληρά μέτρα», καθώς οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν «καταστροφική για την οικονομία» και «επιζήμια για την χώρα».
Το «πακέτο» με τα θετικά αντίμετρα, που θα προτείνει η Αθήνα, αναμένεται να παρουσιάσει και να εξειδικεύσει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που θα συνεδριάσει με θέμα την πορεία των διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Όλα πάντως δείχνουν ότι η β’ αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, με πηγές από την Κομισιόν να μιλούν για Απρίλιο ή και για Μάιο.
Και αυτό, διότι εκτός από τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, θα πρέπει να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2019-2020, που θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και τα αντισταθμιστικά, «θετικά» μέτρα.
Οι διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με το ΔΝΤ, για τον καθορισμό της χρονικής διάρκειας και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, καθώς και για την επίτευξη ενός συμβιβασμού με το ΔΝΤ, σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσουν αργότερα και θα πάρουν περισσότερο χρόνο.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης