Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι είπαν ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου στην ενημέρωση των βουλευτών

Τι είπαν ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου στην ενημέρωση των βουλευτών
Οι δύο υπουργοί δέχθηκαν μπαράζ ερωτήσεων, κυρίως για το αφορολόγητο, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το ύψος και τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων για το 2019 και μετά
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3:15 μ.μ. η ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε περίπου είκοσι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Και εχθές, και τη Δευτέρα και την Τρίτη, υπήρξαν πολύωρες διασκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, ενώ στις 4:00 μ.μ θα υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη, όπως επιβεβαίωσε στο bankingnews.gr ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, βγαίνοντας από την αίθουσα στον δεύτερο όροφο του κτηρίου της Βουλής είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία, μιλώντας στα αγγλικά, για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, χωρίς να αποκαλύπτει ποιος ήταν ο συνομιλιτής του.
Στην ενημέρωση, οι βουλευτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι, "αγχωμένοι", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά βουλευτής που παρακολούθησε την ενημέρωση.
Οι δύο υπουργοί δέχθηκαν μπαράζ ερωτήσεων, κυρίως για το αφορολόγητο, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το ύψος και τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων για το 2019 και μετά.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε πως το Βερολίνο έχει κουρέψει το αίτημά του για δεκαετή πλεονάσματα ύψους 3,5% και η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται σε δύο σενάρια.
Πρώτον, 3% του ΑΕΠ πλεόνασμα για πέντε έτη (έως και το 2023) ή 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα για τρία έτη (έως και το 2021) που αποτελεί και την πρόταση που επιθυμεί η Αθήνα.
Σε ότι αφορά στο αφορολόγητο, αλλά και τα εργασιακά, οι δύο υπουργοί, χωρίς να εξειδικεύσουν, ανέφεραν ότι η διαπραγματευτική μάχη δίνεται για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, και σε όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ώστε πρώτον να μην πληγούν εισοδηματικά από τα μέτρα της συμφωνίας, και δεύτερον, να προστατευθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, καθώς ήδη το 30% του πληθυσμού διαβιεί στα όρια της φτώχειας.
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί επικεντρώνουν τη διαπραγματευτική τους τακτική στην προστασία μισθών και συντάξεων που κινούνται στα 700 έως 1000 ευρώ, αλλά και σε μέτρα που θα επανεκινούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.
Μάλιστα, η κα Αχτσιόγλου ρωτήθηκε και για το δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σημειώνοντας ότι πράγματι υπάρχουν συζητήσεις και με το κουαρτέτο των θεσμών, κυρίως για να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο ποσό από το έλλειμμα.
Πάντως οι βουλευτές, εκτός από την ανησυχία τους για αυτά καθαυτά τα μέτρα και τα αντίμετρα, μετέφεραν και την αγωνία τους για το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της β΄ αξιολόγησης, καθώς αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Δημ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης