Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επίσκεψη Πιτσιόρλα στην Ιταλία - Στο επίκεντρο η ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων

Επίσκεψη Πιτσιόρλα στην Ιταλία - Στο επίκεντρο η ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων
Ο υφυπουργός πρόκειται να έχει επαφές με εκπροσώπους κρατικών φορέων κι επιχειρήσεων από τη Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 σε τέσσερις ιταλικές πόλεις
Η ενδυνάμωση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της τετραήμερης επίσκεψής που θα έχει στη γειτονική χώρα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο υφυπουργός πρόκειται να έχει επαφές με εκπροσώπους κρατικών φορέων κι επιχειρήσεων από τη Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 σε τέσσερις ιταλικές πόλεις: Ρώμη, Μπολόνια, Βενετία και Μιλάνο.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον Under Secretary της ιταλικής Κυβέρνησης, κ. Vincenzo Amendola, καθώς και εκπροσώπους της Περιφέρειας Emilia-Romagna.
Επίσης, θα συναντηθεί με τον Δρ. Giorgio Balzaretti, Σύμβουλο του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μιλάνου και της ALSEA (Σύνδεσμος Διεθνών Διαμεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Λομβαρδίας).
Στο πλαίσιο των επαφών που θα πραγματοποιήσει στην Ιταλία, θα συναντηθεί με εκπροσώπους την Enel, εθνικού φορέα για την ηλεκτρική ενέργεια, της Eni S.p.A., ιταλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, του Συνδέσμου Ιταλικών Λιμένων (Assoporti), της Συνομοσπονδίας Ιταλών πλοιοκτητών Confitarma και του Λιμένος Ραβέννας.
Συναντήσεις θα έχει ακόμη, με εκπροσώπους του Ιταλικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών και Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, της Ιταλικής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων, της Ένωσης Ιταλών Κατασκευαστών Εξοπλισμού Γκαράζ, του Ομίλου Maschio Gaspardo που κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή ευρέως φάσματος γεωργικών μηχανημάτων, του Κέντρου Αγροδιατροφής της Μπολόνια - CAAB, του Fabbrica Italiana Contadina, του Ομίλου Granarolo, του συνεταιριστικού συστήματος Coop Italia, ο οποίος λειτουργεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ιταλία, του Ομίλου Marchesini.
Με δεδομένη τη μέχρι σήμερα πορεία των ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς, κλάδοι με σημαντική προοπτική στην προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων αποτελούν:
  • Τουρισμός και Ακίνητα
  • Τρόφιμα-Ποτά
  • Ενέργεια / ΑΠΕ
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
  • Εξαγωγική μεταποιητική βιομηχανία
  • Έργα υποδομής
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι καθαρές επενδυτικές ροές από την Ιταλία στην Ελλάδα παρουσιάζουν τάση ανάκαμψης από το 2013 και μετά (από -17,3 εκατ. ευρώ το 2013 σε 90,3 εκατ. ευρώ το 2015).
Παρόμοια αυξητική τάση εμφανίζει και το απόθεμα των ιταλικών άμεσων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία (FDI Stock), το οποίο άγγιξε το 2015 τα 833 εκατ. ευρώ κατατάσσοντας την Ιταλία στην έβδομη θέση στη λίστα με τις πιο σημαντικές χώρες προέλευσης επενδύσεων για την Ελλάδα μετά τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο.
Αντίστοιχα το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στην Ιταλία εκτιμάται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Στην Ιταλία δραστηριοποιούνται περί τις 40 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, μεταξύ των σημαντικότερων οι: Βιοχάλκο, ΤΙΤΑΝ, ΦΑΓΕ, Intralot, ΜΑΪΛΛΗΣ, Coca – Cola 3Ε, Sirecled Hellas (φωτισμός led) κ.ά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης