Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένα βήμα πριν από τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής βρίσκεται η Βουλή για την υπόθεση Παπαντωνίου

Ένα βήμα πριν από τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής βρίσκεται η Βουλή για την υπόθεση Παπαντωνίου
Το αίτημα που θα φέρει τις υπογραφές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα κατατεθεί έως τις 24/3
«Πράσινο φώς» από Μέγαρο αναμένουν στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βουτσή προκειμένου να εκκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά, καθώς και για την Εξετεστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει η διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή για την Προανακριτική να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, με τον Νίκο Βούτσης να μεταφέρει το αίτημα στην Διάσκεψη των προέδρων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής που θα φέρει τις υπογραφές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα κατατεθεί έως την Παρασκευή.
Ωστόσο στα γραφεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η Ολομέλεια θα εγκρίνει τη σύσταση της Προανακριτικής και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. 
Τα αποτελέσματα και η επιτυχής διερεύνηση της υπόθεσης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση της Προανακριτικής δηλαδή τους βουλευτές που θα αποτελούν τα μέλη της οι οποίοι όπως αναμένεται δεν θα ξεπερνούν τους είκοσι στον αριθμό μαζί με τον πρόεδρο.
Οι εξειδικευμένες γνώσεις νομικών αλλά και οικονομικών θα αποτελούν απαραίτητα εφόδια για τη συμμετοχή κάποιου βουλευτή στην Προανακριτική. 
Από το κυβερνών κόμμα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» για την θέση του προέδρου θα προταθεί πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ενώ ως μέλη προκρίνονται οι Βουλευτές Νίκος Φίλης, Σπύρος Λάππας, Αντώνης Μπαλομενάκης, Νίκος Ξυδάκης ενώ βέβαιο θεωρείται πως θα προταθούν και πρόσωπα που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ όπως οι Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαηλιού, Νίκος Συρμαλένιος. 
Συνολικά ο αριθμός των μελών που θα μετέχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπερνά τους 11. 
Εάν η επιτροπή είναι 20μελής η Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί με πέντε μέλη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα προταθούν οι Δημήτρης Σταμάτης, Ευάγγελος Μειμαράκης ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας και γνωρίζει τα θέματα εφόσον ο ίδιο αποδεχθεί, Άδωνης Γεωργιάδης ως τομέάρχης Άμυνας ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο Παναγιώτης Δαβάκης και ο Γιάννης Πλακιωτάκης (έχει διατελέσει υφυπουργός Άμυνας) και ο Νίκος Δένδιας. 
Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στην Επιτροπή προκρίνεται να συμμετέχει Ανδρέας Λοβέρδος παρότι τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος είναι ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. 
Από την Ένωση Κεντρώων αν και τομεάρχης Άμυνας είναι ο Γιάννης Σαρίδης όλα δείχνουν ότι στην Επιτροπή θα μετέχει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μάριος Γεωργιάδης. 
Μάλιστα λόγω των εξειδικευμένων θεμάτων θα υπάρχει προετοιμασία από τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Σπύρου.
Ο κυβερνητικός Εταίρος οι ΑΝ.ΕΛ δεν διαθέτουν βουλευτής με νομικές γνώσεις και όλα δείχνουν ότι στην Επιτροπή θα εκπροσωπηθούν είτε από τον Θανάση Παπαχριστόπουλος είτε από Κώστα Κατσίκη. 
Το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί από τον Σπύρο Δανέλλη που μετέχει και στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας υπό την επίβλεψη της 12μελούς ομάδας νομικής υποστήριξης κοινοβουλευτικού έργου. 
Ο τομεάρχης Άμυνας του Κ.Κ.Ε., ο Θανάσης Παφίλης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετέχει στην Προανακριτική ενώ από την Χρυσή Αυγή αναμένεται να προταθεί ο βουλευτής Χρήστος Παππάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης