Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απέρριψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το αίτημα Τσίπρα για τα εργασιακά - Έμειναν εκτός της Διακήρυξης της Ρώμης - Τι είπε ο Juncker

Απέρριψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το αίτημα Τσίπρα για τα εργασιακά - Έμειναν εκτός της Διακήρυξης της Ρώμης - Τι είπε ο Juncker
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού στο τελικό κείμενο της Διακήρυξης
(upd) Το τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, δεν περιλαμβάνει την αναφορά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσον αφορά τα εργασιακά, την οποία επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναζητούσε στήριξη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να μπει τέλος στο αδιέξοδο με το ΔΝΤ, λόγω των απαιτήσεων του Ταμείου για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Ειδικότερα, σχετικά με την Κοινωνική Ευρώπη (το κομμάτι της Διακήρυξης στο οποίο έδωσε και τη μεγαλύτερη έμφαση η Ελλάδα, ζητώντας να συμπεριληφθεί μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου») το νέο κείμενο προσθέτει μια αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ό,τι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα.
Επιπλέον, προστίθεται μια αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.
Συγκεκριμένα, στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, το οποίο έχει στην κατοχή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς.
Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Το τελικό προσχέδιο θα φτάσει στο τραπέζι των 27 αρχηγών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ, με πολύ μικρές αλλαγές.
Όπως και στο προηγούμενο προσχέδιο, ως βασικό σημείο υπογραμμίζεται η ανάγκη για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι/προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.
Στην παράγραφο που αναφέρεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, τονίζεται με ελαφρώς διαφοροποιημένη έκφραση, αλλά με ίδιο το βασικό νόημα, ότι «Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη». Επιπλέον, στην πρόταση περί αλληλεγγύης και ενότητας, προστίθεται μια φράση για την ανάγκη σεβασμού των κοινών κανόνων: «Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με σεβασμό στους κοινούς κανόνες».
Σημειώνεται ότι η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο -σε συνέχεια της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στη Βαρσοβία η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- απειλούσε ανοιχτά να μην υπογράψει τη Διακήρυξη, εάν δε συμπεριλαμβάνονταν οι «προτεραιότητες της Πολωνίας». Οι εν λόγω προτεραιότητες αφορούν κυρίως στην ενότητα της ΕΕ, τη στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και τους κοινούς κανόνες της αγοράς.
Ουσιαστικά, η Πολωνία αντιτίθεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, το οποίο κατά τη γνώμη της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά όσων δεν βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Η κοινή δήλωση επισημαίνει επίσης τις «πρωτόγνωρες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι «περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες». Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στο κοινό όραμα για την επόμενη 10ετία, το κείμενο των «27» έχει διαφοροποιηθεί. Ειδικότερα, η επιθυμία για «μια Ένωση, η οποία θα είναι ασφαλής, ευημερούσα και με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση» γίνεται «μια Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα και κοινωνικά υπεύθυνη».

Η απάντηση Juncker σε Τσίπρα: Το ευρωπαϊκό κεκτημένο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα - Θα κλείσει η αξιολόγηση

To ευρωπαϊκό κεκτημένο εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας αναφέρει ο Jean-Claude Juncker ο επικεφαλής της Κομισιόν, απατώντας στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.
«Κατανοώ το ευρωπαϊκό πνεύμα και την έκκληση για επιστροφή στην ομαλότητα μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού.
Για μένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τονίζει ότι το εργασιακό αποτελεί μέρος της συζήτησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για την Ελλάδα και «συμφωνώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να ολοκληρωθεί γρήγορα.
Δεν είμαστε μακριά: σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες βδομάδες και τις τελευταίες μέρες ακόμα μέχρι και αργά χθες το βράδυ».
Παράλληλα τόνισε ότι «όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Juncker έχει ως εξής:

Διάβασα την επιστολή του Πρωθυπουργού με μεγάλη προσοχή.
Κατανοώ το ευρωπαϊκό πνεύμα και την έκκληση για επιστροφή στην ομαλότητα μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού.
Για μένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημοσίως με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ήδη από τον Μάιο 2015 εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή προέβη σε αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του νέου προγράμματος πριν την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2015. Και αυτός είναι ο λόγος, όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για τον οποίο πιέσαμε ώστε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να προβεί σε συστάσεις, υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών και διεθνών βέλτιστων πρακτικών.
Αυτοί οι εμπειρογνώμονες παρουσίασαν την έκθεσή τους το περασμένο φθινόπωρο και υποστηρίζουμε τις συστάσεις τους.
Ορισμένες από αυτές είναι ξεκάθαρες, όταν πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου.
Άλλες είναι πιο ελαστικές, όταν πρόκειται για πρακτικές ρυθμίσεις ή τρόπους εργασίας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως ορθώς υπενθυμίζει η έκθεση, και είναι γνωστό σε όλους, δεν υπάρχει «ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους» στο κοινωνικό κεκτημένο ή στο οικονομικό εγχειρίδιο, όταν πρόκειται για την οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να υπάρχει ούτε χώρος για ιδεολογικές προσεγγίσεις.
Από εμπειρία, και έχω ειδικούς γύρω από το τραπέζι, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το πώς το σύστημα έχει σχεδιαστεί στα χαρτιά, αλλά αυτό που οι κοινωνικοί εταίροι πράττουν, μέσω της ικανότητάς τους να συμμετέχουν αυτόνομα αλλά και από κοινού με τις δημόσιες αρχές.
Τα ζητήματα αυτά αποτελούν μέρος της συζήτησης σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος για την Ελλάδα και συμφωνώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να ολοκληρωθεί γρήγορα.
Δεν είμαστε μακριά: σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες βδομάδες και τις τελευταίες μέρες ακόμα μέχρι και αργά χθες το βράδυ.
Πιστεύω ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές κατά την έναρξη του προγράμματος: οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Και η δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον.
Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες.
Νομίζω ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό.
Καλώ όλους να συνεχίσουν το έργο τους σε αυτό το πνεύμα.

Ο Gentiloni στηρίζει Τσίπρα: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο

Στην ίδια γραμμή με όσα είχε διαμηνύσει ο Έλληνας πρωθυπουργός κινείται ο Ιταλός ομόλογός του, Paolo Gentiloni, στην απαντητική του επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα.
«Ξέρουμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει σε πολλά κράτη μέλη εξίσου σοβαρές κοινωνικές κρίσεις.
Ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σύστημα αξιών και κανόνων, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές κατακτήσεις, το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο (σ.σ. acquis sociale), ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που επετεύχθησαν στα 60 χρόνια ολοκλήρωσης.
Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε μία επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός», σημειώνει ο κεντροαριστερός πολιτικός, με αφορμή τη χθεσινή επιστολή του κ. Τσίπρα σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι από την κοινωνική διάσταση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης», καταλήγει…

Οι αντιρρήσεις Ελλάδας και Πολωνίας
 
Στις αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ελλάδας αναφέρεται εκτενώς σήμερα και ο ευρωπαϊκός Τύπος στις Βρυξέλλες. Ο ευρωπαϊκός ιστότοπος EUObserver δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Πολωνία και Ελλάδα υιοθετούν σκληρή γλώσσα πριν τη Σύνοδο της Ρώμης», ενώ και το Politico, έχει στην ιστοσελίδα του δύο κείμενα που τιτλοφορούνται «Η Ελλάδα για να υποστηρίξει τη δήλωση της Ρώμης, θέλει τη βοήθεια της ΕΕ στη μεταρρύθμιση της εργασίας» και «Η Πολωνία και η Ελλάδα απειλούν να χαλάσουν τη γιορτή στη Ρώμη».
Στο τελευταίο, γίνεται μάλιστα αναφορά σε ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα με την οποία «δεν είναι η ώρα για παιχνίδια» από ελληνικής πλευράς, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως «η πολωνική περίπτωση» θα δείξει στον Αλέξη Τσίπρα τι να μην κάνει .

Η Πολωνία αποδέχεται τη Διακήρυξη της Ρώμης

 Η Πολωνία, η χώρα που είχε ενστάσεις για τη Διακήρυξη της Ρώμης και το τελευταίο διάστημα ήταν απομονωμένη, αποδέχεται τελικά το κείμενο των  «27». 
Η τελική διακήρυξη που θα υπογράψουν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο 25/3/2017 στη Ρώμη είναι «αποδεκτή» από όλους, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo.

Η επιστολή Τσίπρα σε Tusk, Juncker, Muscat και Gentiloni για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες το απόγευμα 23 Μαρτίου του 2017 επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Joseph Muscat και Paolo Gentiloni, με την οποία τους ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ.
Όπως γράφει ο Τσίπρας, τα τελευταία χρόνια πολλές από τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης με στόχο την πρόοδο, την ευημερία και την ειρήνη, απειλούνται, παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση.
Οι κατακτήσεις αυτές έχουν στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία και στην κοινωνική προστασία.
Στην Ελλάδα περιορίζεται το δικαίωμα της δημοκρατικής επιλογής των λαών της Ευρώπης και της βούλησης των κυβερνήσεων που εκλέγουν να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις αυτές.
Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς πιστεύουμε πως κινείται σε σωστή κατεύθυνση, επισημαίνει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός, ζητώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα.
Για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ζητά την υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στο δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.





Στα αγγλικά











(Πρώτη ενημέρωση 16:08, 24 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης