Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του το πολιτικό ρίσκο και σχεδιάζει να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση, κόντρα στις αντιδράσεις

tags :
Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του το πολιτικό ρίσκο και σχεδιάζει να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση, κόντρα στις αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλο, θεσμικοί παράγοντες, εντός και εκτός συνόρων, προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι, αν δεν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, τα πράγματα θα χειροτερέψουν
Οι ενδοκυβερνητικοί και εσωκομματικοί τριγμοί που προκαλούνται από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, αλλά και από τις παράλογες απαιτήσεις μερίδας των δανειστών αποσπούν σχεδόν το σύνολο της προσοχής του πρωθυπουργού και του στενού επιτελείου συνεργατών του.
Ήδη οι πληροφορίες ότι οι δανειστές επιμένουν στην άμεση πώληση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, προτείνοντας διαγωνισμό το καλοκαίρι, για παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων, έχουν «ρίξει την ασφάλεια» σε κυβέρνηση και κόμμα.
Και μπορεί η κυβέρνηση να απαντά ότι θα γίνουν θυγατρικές της ΔΕΗ, στις οποίες θα μεταβιβασθεί μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης, και όχι παραγωγικές μονάδες, ωστόσο υπουργοί, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και βουλευτές και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, δε συμφωνούν και το διατυπώνουν ευθέως και δημόσια.
Το «μπλακ άουτ» σε κυβέρνηση και κόμμα γίνεται ακόμα πιο εμφανές από τα όσα φαίνεται πως περιλαμβάνει η συμφωνία, δηλαδή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% των εργαζομένων μηνιαίως, το λοκάουτ, το αφορολόγητο στα 5.500 με 5.900 ευρώ και το παζάρι για την περικοπή των συντάξεων, που πλέον δεν είναι αν θα κοπούν, αλλά αν η περικοπή θα είναι σε δύο ή σε τρεις δόσεις.
Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλο, θεσμικοί παράγοντες εντός και εκτός συνόρων προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι, αν δεν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, τα πράγματα θα χειροτερέψουν και ενδέχεται η ελληνική οικονομία να μπει σε περιπέτειες με οδυνηρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Κι ενώ ο νυν υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Ενέργειας δήλωνε χθες «εάν μειωθεί το αφορολόγητο ή οι συντάξεις, μπορείς να πεις ότι θα τα επαναφέρεις μετά από κάποια χρόνια, ενώ τα δίκτυα τα χάνεις για μισό αιώνα», ο συνάδελφος του Στέργιος Πιτσίορλας υποστήριζε πως η ΔΕΗ μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της COSCO.
Οι διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις σε κυβερνητικό και όχι μόνο επίπεδο δεν περιορίζονται σε αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα και τις ενέργειες για να κλείσει η αξιολόγηση.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «κάθε λεπτό καθυστέρησης είναι κακό για την οικονομία», συμπληρώνοντας πως «η καθυστέρηση δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα, αλλά δεν οφείλεται σε εμάς».
Την άποψη αυτή δε φαίνεται να συμμερίζεται μερίδα υπουργών και ελάχιστοι βουλευτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι αν το ΔΝΤ και το Βερολίνο επιμείνουν στις «παράλογες» απαιτήσεις του τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος.
Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η μικρή μερίδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, η συμφωνία δεν θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη και θα φθείρει ακόμα περισσότερο την κυβερνητική πλειοψηφία.
Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις του και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα κινηθεί με προσανατολισμό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσδοκώντας σε «καλύτερες μέρες».
Άλλωστε τα σενάρια για «σκούπισμα» στα δημόσια ταμεία για να αποπληρωθεί η δόση των 6,7 δισ. του Ιουλίου και επανάληψη της καταστροφικής διαπραγματευτικής τακτικής του 2015, αν και έπεσαν στο τραπέζι, όλα δείχνουν ότι απορρίφθηκαν οριστικά και αμετάκλητα.
Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων ήταν η αναφορά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7/4», συμπληρώνοντας ότι μετά από την ημερομηνία αυτή «θα απομένουν προς διευθέτηση τα αμιγώς πολιτικά θέματα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα».
«Εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει με μια συνολική συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τον Απρίλιο ή λίγο μετά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, τότε τα επόμενα βήματα μπορούν να επιταχυνθούν με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και την επιτάχυνση της ανάκαμψης το β’ εξάμηνο το 2017», είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Μέσα σε αυτό κλίμα σήμερα, Τρίτη 28 Μαρτίου, ο Γιώργος Σταθάκης θα ενημερώσει κυβερνητικούς βουλευτές για το θέμα της ΔΕΗ, επιχειρώντας ένα ακόμα «μασάζ» στην κοινοβουλευτική ομάδα που μοιάζει με… καζάνι που βράζει.

(Πρώτη ενημέρωση 00:40, 28 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης