Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ναι από την αντιπολίτευση στην κυβερνητική πρόταση για προανακριτική επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου

tags :
Ναι από την αντιπολίτευση στην κυβερνητική πρόταση για προανακριτική επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου
Βάσει των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων στη Βουλή
(upd) Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον βάσει των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.
«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων» ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, ο οποίος υποστήριξε πάντως πως η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία, αφήνοντας πάντως αιχμές για την «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι «υπερψηφίζουμε τη σύσταση αυτής της Επιτροπής όπως υπερψηφίσαμε, για λόγους αρχής, τόσο αυτή για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όσο και αυτή για την περίοδο του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών με τα γνωστά αποτελέσματα για την χώρα».
«Και την υπερψηφίζουμε, γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας από την είσοδό μας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα και η Κυβέρνηση το αρνήθηκε.
Διαφάνεια παντού, αυτό διεκδικούμε!
Να έρθει η αλήθεια στο φώς για όλα, χωρίς προστατευόμενες ζώνες, πρόσωπα στο απυρόβλητο, αυθαίρετες συνωμοσιολογίες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης.
Ναι στην προανακριτική επιτροπή είπε και το Ποτάμι, με τον Σπύρος Δανέλη να αναφέρει ότι «συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο».
«Εμείς μιλάμε συνέχεια για θεσμική διασφάλιση και θωράκιση, υποστηρίζουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και το ότι η κρατική μηχανή πρέπει να λειτουργεί με ενοποιημένες διαδικασίες και όχι με συνεχείς εξαιρέσεις που αφήνουν περιθώρια κακοδιαχείρισης» τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού, θέτοντας το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Θετική ήταν και η Ένωση Κεντρώων με τον εισηγητή του κόμματος, Ιωάννη Σαρίδη να επισημαίνει ότι «όσο υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η παραγραφή των αληθινών ευθυνών γίνεται εύκολα και γρήγορα».
Ο κ. Σαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από το εθνικά κρίσιμο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, που κατέθεσαν και το αίτημα για προανακριτική, δεν έχουν καν διαβάσει τις δικογραφίες για την υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση, η οποία κατατέθηκε από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αφορούν τις ποινικές δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή κατά του κ.Παπαντωνίου σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση, θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία.
Από την πλευρά του ο κ.Παπαντωνίου σε υπόμνημα που απέστειλε στη Βουλή υποστηρίζει ότι «επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη - ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου».
«Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο.
Η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα.
Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση» αναφέρει ο κ.Παπαντωνίου.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 28 Μαρτίου 08:!5)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης