Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπανάτσιου για διασταυρώσεις καταθέσεων: Δεν είναι παράνομοι και οι 1,27 εκατ. φορολογούμενοι

Παπανάτσιου για διασταυρώσεις καταθέσεων: Δεν είναι παράνομοι και οι 1,27 εκατ. φορολογούμενοι
Η κρίσιμη αλλαγή για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι ότι θα έχουν τα στοιχεία πάρα πολύ γρήγορα τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών
Την θέση ότι δεν είναι παράνομοι όλοι οι 1,27 εκατομμύρια φορολογούμενοι με καταγραφέντες τραπεζικούς λογαριασμούς διατύπωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφερόμενη στις διασταυρώσεις καταθέσεων – εισοδημάτων.
«Το καινούριο πρόγραμμα πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών έχει τις τραπεζικές κινήσεις αναλυτικά και κάθε έτος βλέπουμε τι κινήσεις έχουν γίνει.
Δεν παίρνουμε όλες τις κινήσεις.
Κάποιος μπορεί να έχει τρεις λογαριασμούς και να μεταφέρει από τον ένα στον άλλο 300.000 ευρώ.
Θα πάρουμε την πρωτογενή εγγραφή την πρώτη φορά, ώστε να μην υπάρχει καταγραφή 900.000 ευρώ.
Με την επεξεργασία που έχουν κάνει μπορούν πλέον να βρουν ποιες είναι οι πρωτογενείς καταθέσεις κατ' έτος, τα εισοδήματα που έχει κάποιος, οπότε φαίνεται τι ... πρέπει να περάσει από έλεγχο» είπε μιλώντας στο Κόκκινο η κα.Παπανάτσιου, επισημαίνοντας ότι «ακόμη και εάν υπάρχουν καταθέσεις από χρήματα που πριν βρισκόντουσαν εκτός συστήματος, όπως π.χ. στο σπίτι του ιδιοκτήτη του λογαριασμού, θα πρέπει να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα παρελθόντων ετών».
«Το 1.270.000 δεν είναι όλοι παράνομοι.
Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν να δώσουν εξηγήσεις, γιατί φαίνεται από το σύστημα τι πραγματικά έχει συμβεί» ανέφερε η υφυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «η κρίσιμη αλλαγή για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι ότι θα έχουν τα στοιχεία πάρα πολύ γρήγορα».
«Παλαιότερα ένας ελεγκτής ήθελε έξι μήνες, να επικοινωνήσει με τις τράπεζες, να στείλουν τα στοιχεία, να τα περάσει με το χέρι σε excel και πάλι με το χέρι να πάρει τα εισοδήματα κάθε έτους και να αρχίσει να τα τσεκάρει.
Τώρα, έρχεται στον ελεγκτή ένα εργαλείο έτοιμο ... κερδίζουμε χρόνο τουλάχιστον ενός εξαμήνου, ακόμη και έτους σε κάποιες περιπτώσεις» είπε η κα.Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι «οι έλεγχοι που γίνονται είναι τόσο οι κανονικοί, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, όσο και αυτοί που γίνονται μετά από εισαγγελικές παραγγελίες».
«Παλαιότερα ο ελεγκτής δεν είχε τις κινήσεις μπροστά του, να ξεκινήσει να κάνει τον πραγματικό έλεγχο ...
Πλέον τα στοιχεία του δίνονται πάρα πολύ γρήγορα ...
Μπορούμε να προτεραιοποιήσουμε τις υποθέσεις, να δούμε ποιες είναι υψηλού κινδύνου για να προχωρήσουμε και να μην παραγραφούν» τόνισε η υφυπουργός, η οποία προειδοποίησε ότι, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, ένας φορολογούμενος μπορεί να ενταχθεί και να πληρώσει απλώς ένα ποσό για αυτά που θα δηλώσει «πριν ξεκινήσει το σύστημα να τον ψάχνει».
«Από εκεί και μετά, με την απόκρυψη, ανάλογα με το ποσό μπορεί να υπάρχει και ποινικό σκέλος στη διερεύνηση από τις αρχές.
Οι έλεγχοι ξεκινάνε κυρίως σε κάποιες περιπτώσεις τέτοιου είδους.
Δεν μπαίνουν στο στόχαστρο όλοι οι πολίτες.
Από τη στιγμή που αποδεικνύεται από τα εισοδήματα που είχε κάποιος σε βάθος χρόνου, μπορεί να το αποδείξει.
Όλοι ξέρουν - και οι λογιστές μπορούν να τους το πουν - αν έχουν κάποιο κίνδυνο ή όχι» υπογράμμισε η κα.Παπανάτσιου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης