Τελευταία Νέα
Πολιτική

Και η πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ στην συμφωνία κυβέρνησης δανειστών με ρητή αναφορά

Και η πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ στην συμφωνία κυβέρνησης δανειστών με ρητή αναφορά
Κατά τον τρόπο αυτό δικαιώνονται οι πληροφορίες του worldenergynews.gr που ανέφεραν από 31/3, ότι και τα υδροηλεκτρικά θα έμπαιναν "από την πίσω πόρτα" στη συμφωνία.
Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, τα λιγνιτορυχεία, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, την πολιτική της εταιρίας απέναντι στους οφειλέτες καταναλωτές.
Οπως αποκαλύπτει το world energy News "τα υδροηλεκτρικά θα περιλαμβάνονται τελικά στη συμφωνία που προετοιμάζεται για τη β αξιολόγηση, καθώς όπως αναφερουν οι τελευταίες πληροφορίες θα αναφέρονται ρητά στο τελικό κείμενο ως επιλογή στην πορεία των market test που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο".
Και αυτό, διότι όπως κατέγραφαν όλες οι αναλύσεις των τελευταίων ημερών, οι θεσμοί αντιλαμβάνονται εκ των πραγμάτων ότι οι πωλήσεις μόνον λιγνιτικών μονάδων δεν θα ικανοποιήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Κατά τον τρόπο αυτό δικαιώνονται οι πληροφορίες του worldenergynews.gr που ανέφεραν από 31/3, ότι και τα υδροηλεκτρικά θα έμπαιναν "από την πίσω πόρτα" στη συμφωνία.
Παράλληλα την στιγμή που η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα καλλωπισμού της συμφωνίας με τους δανειστές για τη ΔΕΗ, παραμένουν αναπάντητα μια σειρά από μείζονος σημασίας ερωτήματα, κατ’ αρχήν για το τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία και κυρίως, για το ποιο θα είναι το μέλλον της επιχείρησης.
Η κυβέρνηση λοιπόν επιμένει ότι θα διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Ποια θα είναι η αξία όμως αυτού του περιουσιακού στοιχείου όταν θα έχουν πωληθεί λιγνιτικές και κατά πάσα πιθανότητα υδροηλεκτρικές μονάδες που αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής εγκατεστημένης ισχύος της επιχείρησης;
Οι μονάδες που θα πωληθούν θα συνοδεύονται από τα λιγνιτορυχεία που τις τροφοδοτούν;
Τι θα γίνει με τα συνοδά έργα των μονάδων, όπως η μεταφορά νερού ψύξης, οι ταινιόδρομοι μεταφοράς του λιγνίτη, οι αυλές του λιγνίτη κλπ;
Η ΔΕΗ θα πληρώνεται για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στους νέους ιδιοκτήτες των μονάδων;
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες μονάδες, αλλά αποτελούν υποστηρικτικό προσωπικό μιας καθετοποιημένης επιχείρησης;
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση στην αξία του 51% των μετοχών της από τη συνέχιση, όπως όλα δείχνουν, των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) φθηνού ρεύματος με στόχο την απώλεια του 50% των πελατών της στη λιανική έως το 2020;
Ο σχετικός νόμος, που φέρει την υπογραφή του Πάνου Σκουρλέτη προβλέπει ότι έως το τέλος του 2017 η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει μειώσει το μερίδιο της στην αγορά στο 75,24%.
Στην προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων (τον περασμένο Δεκέμβριο) οι δανειστές ζητούσαν αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Άγνωστο τι μέλει γενέσθαι με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Ο κ. Σταθάκης δεν έχει διευκρινίσει ακόμη εάν η σημερινή συμφωνία προβλέπει αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, εάν η αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μέτρου θα γίνει τον Ιούνιο όπως προβλέπεται ή στο τέλος του χρόνου όπως ζητούσε ο ίδιος, αλλά και εάν τα ΝΟΜΕ θα πάψουν να ισχύουν όταν θα πωληθούν κάποιες από τις μονάδες.
Επίσης αναπάντητα παραμένουν ερωτήματα όπως:
Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να απασχολεί 18.000 εργαζόμενους για να καλύπτει το 50% της σημερινής δραστηριότητας της στην παραγωγή και την προμήθεια ρεύματος;
Θα συνεχίσει να ασκεί κοινωνική πολιτική παρέχοντας ρεύμα στους καταναλωτές που της οφείλουν πάνω από 3 δις ευρώ;
Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα σε αυτά τα ερωτήματα.
Η διατήρηση του 51% μιας εταιρίας που θα έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη δεν έχει απολύτως καμία κοινωνική και οικονομική λογική.

Πηγή www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης