Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιτσιόρλας: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας – Θα πέσει έξω το ΔΝΤ

Πιτσιόρλας: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας – Θα πέσει έξω το ΔΝΤ
Νίκη για την κυβέρνηση θα είναι μια συνολική συμφωνία που θα κλείνει την αξιολόγηση και θα εξασφαλίζει μέτρα για το χρέος και την είσοδο στο QE είπε ο υφ. Οικονομίας
Την θέση ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος υποστήριξε ότι όλες οι προβλέψεις του ΔΝΤ θα αποδειχθούν λανθασμένες και ότι σε δύο χρόνια η ελληνική οικονομία θα είναι σε τέτοια κατάσταση που «θα μιλάμε με τελείως διαφορετικό τρόπο».
«Από τη μεταπολίτευση και μετά, ή και παλαιότερα, είχαμε οικονομία με κέντρο το κράτος, από το οποίο όμως οι πάντες επεδίωκαν να έχουν ωφελήματα και προνόμια.
Δεν είχαμε ποτέ οικονομία που να λειτουργεί με τρόπο κανονικό, που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με τρόπο που να υπηρετεί τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και της χώρας.
Πάντα υπηρετούσε ομάδες συμφερόντων.
Επομένως, καθήκον της Αριστεράς είναι να αποκαταστήσει τα πράγματα, να αλλάξει το μοντέλο, να δώσει βάρος στην παραγωγική διαδικασία και τις δυνάμεις της εργασίας που την υπηρετούν».
Προφανώς, στρατηγικού χαρακτήρα τομείς (ενέργεια, νερό κτλ), θα πρέπει να είναι σε δημόσιο έλεγχο και το Δημόσιο να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να καθορίζει άξονες πολιτικής, αλλά με τρόπο που να υπηρετεί την ανάπτυξη, το κοινωνικό σύνολο» τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας πως το σημερινό διεθνές πλαίσιο είναι πολύ πιο σύνθετο σε σχέση με το παρελθόν.
«Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωζώνης, σε πάρα πολλούς τομείς πρέπει να προσαρμοστούμε σε ευρωπαϊκές πολιτικές, είναι προς το συμφέρον της χώρας ...
Δεν μπορεί να πληρώνουμε πρόστιμα επειδή δεν προσαρμοζόμαστε ...
Η προσαρμογή στα δεδομένα της ΕΕ και της παγκοσμιοποίησης γενικότερα απαιτεί μία τελείως διαφορετική διεύθυνση της οικονομίας, από ότι μέχρι σήμερα.
Η Αριστερά μιλάει εδώ και δεκαετίες για τα θέματα αυτά, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ιδρυτικές του πράξεις για την ανάγκη προσαρμογής, τα νέα δεδομένα, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις εξαθλίωσης» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, τονίζοντας ότι «έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία, ως κυβέρνηση της Αριστεράς, να λύσουμε προβλήματα δεκαετιών και να κάνουμε μία πραγματική επανάσταση και στην οικονομία και στην κοινωνία».
«Στην χρεοκοπία δεν οδηγηθήκαμε τυχαία, αλλά ακριβώς επειδή χρεοκόπησε αυτό το μοντέλο μίας οικονομίας που στηριζόταν στον εξωτερικό δανεισμό, τροφοδοτούσε την κατανάλωση και όχι την παραγωγή, στην οποία δεν υπήρχαν σοβαρές επενδύσεις, ενός μοντέλου που τροφοδοτώντας την κατανάλωση υπονόμευσε το μέλλον της χώρας», τόνισε ο κ.Πιτσιόρλας, αναφέροντας πως «αν δεν οδηγήσουμε ξανά τον ελληνικό λαό στην παραγωγική διαδικασία και δεν εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε από αυτήν να επωφελούνται όλοι και όχι μόνο οι επιτήδειοι και οι "κολλητοί" του κράτους, δεν θα κάνουμε τίποτε».
Ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ο κ.Πιτσιόρλας είπε ότι «νίκη θα είναι μία συνολική συμφωνία που κλείνει την αξιολόγηση, εξασφαλίζει τα μέτρα για το χρέος και την είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση», τονίζοντας ότι «όλα αυτά ως «πακέτο» θα είναι μία πραγματική επιτυχία της κυβέρνησης».
«Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020 περιλαμβάνονται στην τακτική άσκησης πίεσης στην Ελλάδα, καθώς δεν επιβεβαιώνονται από τη ζωή» υποστήριξε ο κ.Πιτσιόρλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης