Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): 60 χρόνια Ευρώπη - Με τόλμη, ας προχωρήσουμε εμπρός…

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): 60 χρόνια Ευρώπη - Με τόλμη, ας προχωρήσουμε εμπρός…
Άρθρο του προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιου Σαββάκη. 
Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει ν΄ αναζητήσει το νέο της ρόλο σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αλλάζει, και, το κυριότερο, αναζητά τρόπους, μέσα και πολιτικές, για την έξοδο από την οικονομική κρίση και τη διαρκή ύφεση των τελευταίων ετών.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο και μ΄ αυτό το σκεπτικό ο Πρόεδρος Γιούνκερ δημοσιοποίησε τα πέντε πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης.
Και η θέση της χώρας μας στη συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε.;
Δυστυχώς η οικονομική και κοινωνική «αποδυνάμωση» της Ελλάδας, δεν της επιτρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά δρώμενα.
Για ν΄ αποκτήσει ξανά ρόλο ισότιμου εταίρου στην Ε.Ε. πρέπει να ανακάμψει οικονομικά το ταχύτερο δυνατόν και να βρεθεί έτσι και πάλι στην ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών.
Για να το επιτύχουμε όμως αυτό πρέπει να συντρέξουν ταυτόχρονα δύο ισχυρές προϋποθέσεις:
Να ομονοήσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας,για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια, και,
Να εμπεδωθεί κλίμα πολιτικής σταθερότητας, που θα προσελκύσει εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει με νηφαλιότητα και χωρίς εξάρσεις να υποστηρίξει κατά προτεραιότητα τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Είναι αυτός που μπορεί γρήγορα να παράξει πλούτο και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που τις έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η χώρα μας.
Αιχμή του δόρατος σ’ αυτή τη προσπάθεια προτείνουμε να είναι η μεταποιητική δραστηριότητα. Η ξεχασμένη από τις κυβερνήσεις των είκοσι τελευταίων ετών βιομηχανία, έχει τη δυνατότητα να εισφέρει θετικά στην ανάταξη της οικονομίας της χώρας μας στη δημιουργία πολλών, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Για να γίνει αυτό δεν θα πάψω να υποστηρίζω την ανάγκη δημιουργίας, αλλά πάνω απ’ όλα υλοποίησης, μιας ρεαλιστικής και άμεσα εφαρμόσιμης βιομηχανικής πολιτικής.
Μιας βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλλει καταλυτικά τα επόμενα δέκα χρόνια, στη δημιουργία του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας που, φιλοδοξούμε, να είναι ο καταλύτης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Αν είχαμε λάβει κατά το παρελθόν, και ειδικά τα χρόνια από την αρχή της κρίσης, τις σωστές αποφάσεις όταν έπρεπε, η χώρα σίγουρα δεν θα είχε φτάσει σ’ αυτό το σημείο.
Η χώρα θα είχε βαδίσει με σιγουριά το δρόμο της ανάπτυξης.

Μιας ανάπτυξης που για να επιτευχθεί στις μέρες μας:

•απαιτεί ρήξεις με παγιωμένες στρεβλές καταστάσεις,

•θα πρέπει ν’ αναζητά διαρκώς ανοικτούς ορίζοντες και μελέτη του διεθνούς περιβάλλοντος,

•χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και,

•ζητά από το πολιτικό σύστημα να παραβλέπει διαρκώς το μύθο του πολιτικού κόστους.

Δυστυχώς, όλ’ αυτά παραμένουν ακόμη και σήμερα ζητούμενα, μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια οριακής επιβίωσης της βιομηχανίας, με πλήθος πτωχευμένων επιχειρήσεων, με συνανθρώπους μας που ανατράπηκε η ζωή τους.
Μιας οκταετίας που καμία δημόσια συζήτηση και κανένα πλέγμα αποφάσεων δεν κατάφερε να περιορίσει τη μεγάλη πληγή της χώρας: το σπάταλο κράτος.
Τελικά, για μας τους επιχειρηματίες, το συμπέρασμα είναι ένα: οι επιχειρήσεις μας είναι αυτές που έχουν πάρει κυριολεκτικά τη σκυτάλη από τους πολιτικούς προσπαθώντας να διαμορφώσουν τη θετική προοπτική που έχει ανάγκη η χώρα.
Είναι οι επιχειρήσεις μας και εμείς οι επιχειρηματίες που με άοκνες προσπάθειες και συνεχείς αγώνες, όλα αυτά τα χρόνια, καταφέραμε, και συνεχίζουμε:

•να ανοίξουμε νέες αγορές,

•να καθιερώσουμε σειρά από ελληνικά προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού,

•να συμβάλλουμε στην αντιστροφή της άσχημης εικόνας της χώρας μας στους πολίτες του κόσμου,

•να αναλάβουμε, για άλλη μια φορά, υψηλό επιχειρηματικό ρίσκο, και,

•να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη διεθνών πελατών και προμηθευτών μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης