Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποτυχία στο χρέος, η κυβέρνηση ποντάρει σε παρέμβαση G7 11-13/5 - Σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει συμφωνία χωρίς χρέος

Αποτυχία στο χρέος, η κυβέρνηση ποντάρει σε παρέμβαση G7 11-13/5 - Σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει συμφωνία χωρίς χρέος
H Σύνοδος των G7 η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 11 και 13 Μαΐου  στην Ιταλία είναι ο επόμενος στόχος στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δανειστών
Με την κλεψύδρα να μετράει αντίθετα αποκλειστικά και μόνο για την Αθήνα η κυβέρνηση επιδιώκει στο Eurogroup τις 22ας Μαΐου να πάρει το πολυπόθητο Staff Level Agreement, μια κατ αρχάς συμφωνία, ώστε μέχρι τις 15 Μαΐου να έχει νομοθετήσει στη Βουλή μια σειρά από προαπαιτούμενα αλλά κυρίως να έχει φέρει τη συμφωνία με τα μέτρα και τα θετικά αντίμετρα για ψήφιση στην ολομέλεια.
Ωστόσο, η μη επίτευξη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου να παραμένουν αγεφύρωτες το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού για ψήφιση συνολικού πακέτου στη Βουλή που θα περιλαμβάνει μέτρα και θετικά αντίμετρα, χρέος και μεσοπρόθεσμα φαίνεται πως «ξεθωριάζει».
Και αυτό γιατί ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να μην έχουν συμφωνηθεί έως τα τέλη Μάιου και η Αθήνα να υποχρεωθεί να ψηφίσει τη συμφωνία χωρίς όμως εικόνα για το χρέος καθώς εκκρεμεί η καταβολή τις δόσεις των 7 δις προς τους δανειστές,
Αν η δόση δεν καταβληθεί οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά ενώ σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλειδώσει στο 3,5% του ΑΕΠ  τουλάχιστο έως το 2023.  
Με αυτά τα δεδομένα και με την κυβερνητική αποστολή να επιστρέφει στην  Αθήνα από την Ουάσιγκτον και την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με …«άδεια χέρια» και χωρίς προσχέδιο για Staff Level Agreement ο πρωθυπουργός και το Οικονομικό επιτελείο προσδοκούν σε μια νέα πολιτική προσπάθεια.
H Σύνοδος των G7 η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 11 και 13 Μαΐου  στην Ιταλία είναι ο επόμενος στόχος στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δανειστών.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός και με δεδομένο ότι ο χρόνος παίζει πλέον μόνο την ελληνική πλευρά και η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί εν τέλει να υποχρεωθεί να ψηφίσει μέτρα χωρίς το χρέος αλλάζει και πάλι το κυβερνητικό αφήγημα.
 «Προσωπικό μου στοίχημα είναι η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», τονίζει ο πρωθυπουργός με δηλώσεις σε δύο Κυριακάτικές εφημερίδες επιμένοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, και το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ και άφησε άφωνη την Ευρώπη.
Ωστόσο η …«αφωνία» του Βόλφαγκ Σόιμπλε δεν καταγράφηκε καθώς επιμένει στην αδιάλλακτη στάση του για μη λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος στην παρούσα φάση.
Ο πρωθυπουργός βλέποντας και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ιστορικά χαμηλά για τον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει «μπροστάρης» στην επικοινωνιακή αντεπίθεση καθώς προγραμματίζει επισκέψεις εργασίας και σχεδιασμού σε όλα τα υπουργεία αρχής γενομένης αυτής της εβδομάδας.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρας είναι να στείλει μήνυμα εντατικοποίησης της κυβερνητικής προσπάθειας προς την κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr τα πρώτα υπουργεία τα οποία θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός θα είναι το Υγείας , το Παιδείας, ενώ στο σχεδιασμό είναι και η διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου στο τέλος του 2017 για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Επιπλέον με το βλέμμα στραμμένο στην προσέλκυση επενδύσεων στα μέσα Μάιου (14-15) ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Πεκίνο.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης