Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών – Τι προβλέπει

tags :
Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών – Τι προβλέπει
Ύστερα από πολύμηνη διαπραγμάτευση και καθυστέρηση με τους θεσμούς
Ύστερα από αρκετούς μήνες διαπραγμάτευσης και καθυστέρησης, εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που επί της ουσίας αφορά τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και Δημόσιο.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απευθύνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες και προσδοκάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν σε μια μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών τους.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μηχανισμός θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε ατομικές επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Θα έχει δηλαδή την ευκαιρία ο επιχειρηματίας να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με Τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και να επιτύχει μια συμφωνία με όλους που θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης.
Εισάγονται επίσης προϋποθέσεις οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο το τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Στον μηχανισμό θα μπορεί να ενταχθεί μια επιχείρηση μόνο εφόσον κάλυπτε τα τρέχοντα έξοδά της, σε τουλάχιστον μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις, παρουσιάζοντας θετικά καθαρά αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.
Προβλέπεται επίσης ότι στο μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν συνολικές οφειλές σε καθυστέρηση που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, οι τράπεζες ζήτησαν το όριο για την υπαγωγή στον μηχανισμό να προσδιοριστεί στις 50.000 ευρώ.
Οι φορείς των μικρότερων επιχειρήσεων, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, ζητούσαν ωστόσο το όριο αυτό να κινηθεί χαμηλότερα προκειμένου να αξιοποιηθεί το νέο πλαίσιο από όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις.
Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου.
Παρ’ όλα αυτά σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα προσφέρουν ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που παρέχονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ο υπ.Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου αναμένεται να υποβάλλει βελτιωτικές τροποποιήσεις όπως η πρόβλεψη πως επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, θα μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.
Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά η ΝΔ και το ΚΚΕ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης