Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή - Φωτογραφική τροπολογία υπέρ Σαββίδη καταγγέλλει η ΝΔ

tags :
Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή -  Φωτογραφική τροπολογία υπέρ Σαββίδη καταγγέλλει η ΝΔ
Πρόκειται για τροπολογία την οποία επανέφερε μετά από ένα χρόνο ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης
Σφοδρή κορυφής ξέσπασε στη Βουλή κατά τη διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας για τη διαγραφή προστίμων που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο, με τη Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει ότι η τροπολογία είναι «φωτογραφική».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ψεύδονται.
Όπως τόνισε, άλλοι έσβηναν πρόστιμα μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στο κάδρο των ευθυνών τοποθέτησε και τον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
«Η τροπολογία είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής.
Η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο.
Να σταματήσει τα ψέματα η ΝΔ.
Δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να λειτουργήσει
Ακόμα και σήμερα παρούσα η διαπλοκή της ΝΔ
Η ΝΔ ήρθε σήμερα στη Βουλή για να δημιουργήσει επεισόδιο και να δημιουργήσει σύννεφο εντυπώσεων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Την επίμαχη τροπολογία επανέφερε μετά από ένα χρόνο ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης.
Οπως αναφέρει ο ίδιος, στόχος είναι να διασφαλιστεί και νομοθετικά πως πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή, «εφόσον κατά την διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού, δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι πρόκειται για φωτογραφική τροπολογία που αφορά συγκεκριμένο επιχειρηματία, χωρίς να αναφέρει όνομα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και τον νυν ιδιοκτήτη της, Ιβάν Σαββίδη.
Στο όνομα του κ. Σαββίδη αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο να προσθέτει ότι ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στο όνομα του Ιβάν Σαββίδη, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η επίμαχη διάταξη είναι φωτογραφική.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως εάν η ΝΔ κόπτεται για τις επενδύσεις, θα έπρεπε να ταχθεί υπέρ της τροπολογίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας και επανακατάθεση από τον αρμόδιο υπουργό, συνοδευόμενη από έκθεση του λογιστηρίου του Κράτους.
Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όσον αφορά τη λειτουργία της Βουλής, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Γραφικός ο κ. Μητσοτάκης που κωλυσιεργεί την κοινοβουλευτική διαδικασία. Τον προκαλώ να μιλήσει επί της ουσίας», απάντησε ο πρωθυπουργός.
«Δεν μπορεί σε αυτήν την χώρα να μην υπάρχουν νόμοι και κανόνες.
Η ΝΔ μετατρέπεται σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας - Ζητά μονίμως εκλογές χωρίς πρόταση και σχέδιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τόνισε:
«Βλέπω ότι σε μια εποχή που χρειαζόταν μετριοπάθεια και συνεννόηση, υπάρχει όξυνση.
Επηρεάζεται και η κοινωνία
Ποιος θα αποφασίσει ποια επιχείρηση θα μπαίνει σε αυτό το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπει η τροπολογία.
Δημιουργούνται υποψίες στην αίθουσα και κυρίως στην κοινωνία».
Θέμα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΝ, Νίκος Δένδιας.
Σημειώνεται ότι και χθες επικράτησε ένταση στη Βουλή για το θέμα, καθώς η επίμαχη ρύθμιση που έφτασε στην Ολομέλεια με τη μορφή βουλευτικής τροπολογίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επισκίασε τη συζήτηση για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Ψηφίστηκε η τροπολογία

Με 149 ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη στην Ολομέλεια με αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (97 ψήφοι).
Την αρχή του νομοσχεδίου ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), καταψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) και «παρών» ψήφισαν 29 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή).
Νωρίτερα, απορρίφθηκε το αίτημα να διεξαχθεί συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Αναλυτικά η τροπολογία ορίζει τα εξής:

Η τροπολογία ορίζει ότι «σε περίπτωση πώλησης κατόπιν διαγωνισμού του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ή τμημάτων αυτών ή κλάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικών Ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό το Δημόσιο καθώς και ανωνύμων εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τα ως άνω Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικά Ιδρύματα, η οποία πώληση διενεργείται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης, εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης αυτών, για την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, που επιβάλλονται και καταλογίζονται σε βάρος των κυρίως υπαιτίων της παράβασης δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης