Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέλος στις τροπολογίες της «τελευταία στιγμής» και τους «κρυμμένους» υπουργούς βάζει ο Βούτσης

Τέλος στις τροπολογίες της «τελευταία στιγμής» και τους «κρυμμένους» υπουργούς βάζει ο Βούτσης
Θα υποχρεώνονται οι υπουργοί να έρχονται στη Βουλή και να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών
Τάξη στο ...«ξεχείλωμα» των Κοινοβουλευτικών διαδικασιών βάζει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, φέρνοντας για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες πλήρες σχέδιο αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής.
Τα τελευταία επεισοδιακά γεγονότα στο Κοινοβούλιο με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε κυβερνητικός βουλευτής τη τελευταία στιγμή και προκάλεσε την κατά μέτωπο αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μηστοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής επισπεύδει τις διαδικασίες για την αλλαγή στον κανονισμό του Κοινοβουλίου.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών στον κανονισμό θα είναι ότι θα υποχρεώνονται οι υπουργοί να έρχονται στη Βουλή και να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών, θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των εκπρόθεσμων και άσχετων τροπολογιών που έρχονται με το τσουβάλι την τελευταία στιγμή και προσαρτώνται σε άσχετα νομοσχέδια αλλά και αλλαγές στον χρόνο που θα διαθέτουν για να μιλούν από το βήμα ο πρωθυπουργός οι αρχηγοί κομμάτων και οι βουλευτές ο οποίος ποτέ δεν τηρείται!
Σε ότι αφορά στο φαινόμενο των «εξαφανισμένων» υπουργών που δεν προσέρχονται στη Βουλή για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών αποφασίστηκε να οριστεί με βάση τον νέο κανονισμό μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας για κάθε υπουργείο, όπου ο υπουργός και οι συνεργάτες του θα γνωρίζουν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και να προσέλθουν στη Βουλή για να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις.
Για παράδειγμα με τον νέο κανονισμό το Υπουργείο Υγείας, το Παιδεία και το Άμυνας θα απαντούν σε ερωτήσεις π.χ. τη Δευτέρα, το Οικονομικών, το Εσωτερικών και κάποιο άλλο την Τρίτη και ούτω καθ εξής.
Έτσι, οι υπουργοί θα γνωρίζουν «ποια είναι η μέρα τους» και δεν θα προγραμματίζουν κάτι άλλο.
Επιπλέον στο νέο κανονισμό θα ορίζεται «τι αποτελεί κώλυμα» και θα μπορεί δικαιολογημένα να απουσιάζει ο Υπουργός. Το «κώλυμα» θα περιλαμβάνει την απουσία του υπουργού στο Εξωτερικό ή το εσωτερικό, Εάν λείπε στο εσωτερικό ή το Εξωτερικό, τη συμμετοχή σε κυβερνητικά όργανα π.χ. Υπουργικό , ΚΥΣΟΙΠ, ΚΥΣΕΑ κλπ την ημέρα που πρέπει να είναι στη Βουλή και τις συναντήσεις με διεθνής Οργανισμούς και θεσμούς συμπεριλαμβανομένης και της Τρόικας.
Σε ότι αφορά τις τροπολογίες ο νέος κανονισμός θα ορίζει αυστηρά ότι αυτές θα πρέπει να κατατίθενται όταν τα νομοσχέδια είναι στη φάση της επεξεργασίας και όχι αργότερα δηλαδή στη φάση που το νομοσχέδιο θα είναι στις επιτροπές και όχι όταν πάει στην ολομέλεια ώστε δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να γίνει επεξεργασία.
Η πρόταση να μπαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα πολυνομοσχέδιο «πασπαρτού» πολλών υπουργείων για να μπαίνουν οι τροπολογίες απορρίφτηκε.
Αλλαγές και στο χρόνο που θα μιλούν ο πρωθυπουργός οι αρχηγοί και οι βουλευτές στην ολομέλεια, καθώς ποτέ δεν τηρείται ο κανονισμός.
Για παράδειγμα, στην «ώρα του πρωθυπουργού» ο εκάστοτε πρωθυπουργός τοποθετείται επί δέκα λεπτά αλλά με τον νέο κανονισμό ο χρόνος που θα δικαιούται διπλασιάζεται στα είκοσι.
Οι βουλευτές που απευθύνουν ερώτηση είχαν στη διάθεση τους δύο λεπτά και τώρα ο χρόνος διπλασιάζεται στα τέσσερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ,οι αλλαγές θα έρθουν για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μετά το πολυνομοσχέδιο που θα αφορά στην συμφωνία για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης