Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): Έχουμε επιλέξει να μείνουμε προσηλωμένοι στο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία

Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): Έχουμε επιλέξει να μείνουμε προσηλωμένοι στο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία
«Το βασικό ζήτημα για εμάς πλέον είναι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους» τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας
«Έχουμε επιλέξει να μείνουμε προσηλωμένοι στο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, να αντιμετωπίσουμε με θεσμικά μέσα τις αιτίες της διαφθοράς και της διαπλοκής και να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τη λειτουργία του κράτους», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα FREESUNDAY ο γραμματέας της ΚΕ  του ΣΥΡΙΖΑ,  Πάνος Ρήγας.
Όπως σημειώνει, «σε αντίθεση με το success story της ΝΔ του κ.Σαμαρά, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πανηγυρίσαμε και δεν θα πανηγυρίσουμε ποτέ για την ολοκλήρωση μια δύσκολης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, «λαμβάνοντας υπόψη τους συσχετισμούς φτάσαμε σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο συμφωνίας, που ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η λύση για το χρέος -ώστε αυτό να είναι βιώσιμο- χρειάζεται για να βγούμε στις αγορές.
Θα πάψει έτσι το χρέος να χρησιμοποιείται ως μόνιμη πίεση και κατ’ επέκταση η επιτροπεία ως καθεστώς.
Τα θετικά κοινωνικά μέτρα, εξισορροπούν τις κοινωνικές συνέπειες των δύσκολων σημείων της συμφωνίας και αντισταθμίζουν το δημοσιονομικό τους κόστος».
Υπογραμμίζει ότι «το βασικό ζήτημα για εμάς πλέον είναι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ανοίγει την πόρτα στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας στις αγορές».
«Αν όλα αυτά τα είχαν διεκδικήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις η έξοδος από τα μνημόνια θα ήταν πιο εύκολη και οι κοινωνικές συνέπειες λιγότερες.
Αποδεικνύεται όμως και από τη σημερινή στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην ακραία νεοφιλελεύθερη στρατηγική και μέρος του συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, «το νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασική προτεραιότητα της επόμενης περιόδου».
Αναφερόμενος στη ΝΔ, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, ένα μήνα μετά την ανάδειξή του σε πρόεδρο της ΝΔ, να ζητήσει εκλογές.
Από τότε έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος, η χώρα έχει κλείσει δύο δύσκολες αξιολογήσεις, η ελληνική οικονομία έχει αντέξει κόντρα στις Κασσάνδρες και η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να ψελλίζει το ίδιο κούφιο αίτημα, αδυνατώντας να εκφέρει οποιοδήποτε πειστικό αφήγημα».
Κατά τον ίδιο, «η αξιολόγηση είναι ταυτόχρονα ένας έλεγχος της πορείας ως τώρα, αλλά και επικαιροποίηση των επόμενων στόχων.
Στα πλαίσια των αξιολογήσεων προγραμματίζονται και οι επόμενες εκταμιεύσεις, οι οποίες είναι τμήμα της χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015.
Ο σχεδιασμός χρηματοδότησης για το 2019 και το 2020 είναι απαραίτητος, γιατί η χώρα θα χρηματοδοτείται από τις αγορές αφού το υφιστάμενο πρόγραμμα λήγει το 2018.
Η συμφωνία που καταλήξαμε είναι μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Όπως τονίζει «είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τον τελευταίο καιρό ο κ. Μητσοτάκης είναι λαλίστατος για μια σειρά θεμάτων από τη Βενεζουέλα μέχρι το ποδόσφαιρο, ταυτόχρονα υπάρχει μια περίεργη αφωνία από ολόκληρη τη ΝΔ για ένα τόσο κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα όπως αυτό της ρύθμισης του χρέους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης