Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κέρκυρα: Επίτιμος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Παυλόπουλος (ΠτΔ) – Τι ανέφερε

Κέρκυρα: Επίτιμος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Παυλόπουλος (ΠτΔ) – Τι ανέφερε
Επίτιμος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου ανακηρύχθηκε απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος
Στην έννοια του κράτους δικαίου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος μιλώντας στην Κέρκυρα, κατά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, σημειώνοντας «η εμφάνιση και η σταδιακή εμπέδωση του κράτους δικαίου, ως θεμελιώδους θεσμικής εγγύησης της οργάνωσης και λειτουργίας του Πολιτεύματος γενικώς, συνιστά κορυφαία δημοκρατική κατάκτηση».
Ο ίδιος ανέπτυξε το περιεχόμενο του κράτους δικαίου υπό την φιλοσοφική του διάσταση, μίλησε για την αντιδιαστολή του κράτους δικαίου υπό τη νομική του εκδοχή, ενώ ανέπτυξε και τη σχέση Κράτος δικαίου και Δημοκρατία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πααλόπουλος τόνισε ότι «το πόσο σημαντική στην πορεία εξέλιξης των δημοκρατικών θεσμών είναι η εδραίωση και θεσμική κατοχύρωση του κράτους δικαίου προκύπτει από το ότι η Δημοκρατία, υφ’ οιανδήποτε μορφή και αν έχει εμφανισθεί ιστορικώς, δεν συνοδεύθηκε εξ υπαρχής από το κράτος δικαίου.
Το τελευταίο απέκτησε υπόσταση μόνο πριν από δύο σχεδόν αιώνες, σηματοδοτώντας έτσι την θεσμική –και όχι μόνο- «κορωνίδα» της Δημοκρατίας.
Η οποία, μέσω του κράτους δικαίου, θωρακίσθηκε όχι μόνο με κανόνες δικαίου αλλά, πρωτίστως, με την λειτουργία αντίστοιχων αποτελεσματικών κυρωτικών μηχανισμών σε περίπτωση παραβίασής τους.
Μ’ άλλες λέξεις το κράτος δικαίου, υπό τη θεσμική οντότητά του, εκπροσωπεί τον συνεκτικό θεσμικό μηχανισμό που έχει ως αποστολή την εγγύηση της «στατικής» επάρκειας των δημοκρατικών δομών εν γένει.
Ήτοι τόσο των δομών πολιτειακής οργάνωσης όσο και των δομών, οι οποίες εγγυώνται την άσκηση των κάθε είδους δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Η δεύτερη αυτή συνιστώσα αποκτά δε ιστορικώς τόσο μεγαλύτερη σημασία όσο η δια νομικών κανόνων πλαισίωση του κράτους δικαίου στο σύνολό του προέκυψε από την ανάγκη θεσμικού καθορισμού των προϋποθέσεων άσκησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και δη του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.
Η οποία, υπό τα δεδομένα αυτά, δικαίως απέκτησε διαστάσεις πραγματικού πυλώνα του δυτικού πολιτισμού».
Σημειώνεται ότι στον κ. Παυλόπουλο απονεμηθεί έπαινος από τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Ν. Καραπιδάκη, ενώ η ανάγνωση του Διδακτορικού Τίτλου έγινε από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητή, Β. Χρυσικόπουλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης