Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Βενιζέλος: Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Στο πάνελ ήταν ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, και ο πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης
Το Δημόσιο Χρέος δεν είναι οικονομικό πρόβλημα αλλά κυρίως πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό το μήνυμα αυτό έστειλαν μεταξύ άλλων χθες 23/5 οι ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στο πάνελ ήταν ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, και ο πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης.
Οι δύο ομιλητές αλλά και ο συγγραφέας του βιβλίου μίλησαν για τα λάθη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κόστισε την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μηδενίστηκε η συμμετοχή του κράτους, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελής είπε ότι είχαμε «στρώσει εμείς το καναπέ» για τη διαπραγμάτευση του χρέους.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξέχασε τη ρήτρα ανάπτυξης και αποδέχθηκε υφεσιακά μέτρα για την ελληνική οικονομία όπως πλεονάσματα στα επίπεδα του 3,5%.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως αφήγημα του δημοσιονομικού εθνικολαϊκισμού που έλεγαν ότι θα έρθουν στην εξουσία θα διαγράψουν μονομερώς το χρέος και το χαρακτήρισαν επονείδιστο χρέος το οποίο να σημειωθεί δημιουργείται από δικτάτορες για προσωπικό πλουτισμό.
Το χρέος το ελληνικό δημιουργήθηκε πρωτίστως από τη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος.
Το βιβλίο απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα που έχει ακόμη ο απλός πολίτης και την ίδια στιγμή παρέχεται στον αναγνώστη με οικονομικά στοιχεία για τα όσα συνέβησαν στο χρέος το 2012 με το γνωστό PSI.
Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας στη παρουσίαση του βιβλίου είπε ότι είμαστε χώρα εμφυλιογενής και χρεοσηγενής και μπορούμε ως Εθνος να δημιουργήσουμε χρέος εκ του μηδενός.
Με βάση τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο εμφανίζεται ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα από το 2009 έως το 2015 χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 104 δισ. ευρώ ενώ το «κούρεμα» που υπέστηκαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν στα επίπεδα των 13,5 δις ευρώ τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως τίμημα για τη συνέχιση της κρατικής επιχορήγησης. Ο κ. Γιώργος Πορβόπουλος, όπως και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξαν ότι το «κούρεμα» χρέους που έγινε στην Ελλάδα το 2012 ήταν πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα.
Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο του βιβλίου, είπε ότι δεν μπορούσε κάποιος να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος το 2010 διότι το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν στα 26 δις ευρώ και μέσα σε αυτό ήταν η λειτουργία του κράτους.
Αν είχες αρνηθεί να πληρώσεις το χρέος δεν θα μπορούσε να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις διότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να τα χρηματοδοτούσε από τις αγορές.
Ο συγγραφέας του Βιβλίου κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα δεν έβαλε θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, διότι ο επικεφαλής Ντομινικ Στρος Καν, είχε πολιτικές φιλοδοξίες και συμπαρατάχθηκε με τους Ευρωπαίους που δεν επιθυμούσαν λύσεις για το χρέος διότι έπρεπε να αντιμετωπισθεί και για άλλες χώρες στο μέλλον.
Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι πιο σκληρός διαπραγματευτής ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι το ΔΝΤ όπως πολλοί νομίζουν ενώ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ έχει γίνει σύμμαχος της χώρας όταν βάζει θέμα βιωσιμότητας του χρέους και διαφωνεί με την ύπαρξη υφεσιακών μέτρων όπως η επίτευξη πλεονασμάτων στα επίπεδα του 3,5% ενώ το ίδιο ζητούσε πλεόνασμα στα επίπεδα του 1,5%. Τα αιτία του χρέους εντοπίζονται στον υπερδανεισμό της δεκαετία του 2000 που έγιναν ετήσιες αυξήσεις μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 6% αυξάνοντας το Δημόσιο Χρέος.
O πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, θεωρεί αναγκαίο για τη διέξοδο της χώρας από τη κρίση, το πολιτικό σύστημα να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη εξόδου που θα έχει ως βάση την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων ενώ θεωρεί αναποτελεσματικό την επιβολή φόρων και την περικοπή μισθών και συντάξεων.
Το βιβλίο «Οι Μύθοι και οι Αλήθειες gια το Δημόσιο Χρέος» του Ευάγγελου Βενιζέλου, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.
Η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή και συμμετείχαν απλοί πολίτες και αρκετοί πολιτικοί από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού.
Η έκδοση του βιβλίου έγινε από τον εκδοτικό οίκο Επίκεντρο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης