Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οριστική απαλλαγή Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) από την κατηγορία τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος 2009

Οριστική απαλλαγή Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) από την κατηγορία τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος 2009
Ένα μέλος του συμβουλίου, η εφέτης Χριστίνα Ρωμέση τάχθηκε υπέρ της παραπομπής των τριών ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων
Δεν θα παρεπεμφθεί εν τέλει σε δίκη ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γερωργίου, και δύο ακόμη στελέχη της Υπηρεσίας, καθώς το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε για δεύτερη φορά τις κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Ειδικότερα, το βούλευμα (969/2017) απαλλάσει, κατά πλειοψηφία, τον κ. Γεωργίου και τους δύο προϊσταμένους της ΕΛΣΤΑΤ Κωνσταντίνο Μολφέτα και Αθανασία Ξενάκη από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου, υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος.
Ένα μέλος του συμβουλίου, η εφέτης Χριστίνα Ρωμέση τάχθηκε υπέρ της παραπομπής των τριών ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Ιωάννη Κούτρα ο οποίος είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων.
Η υπόθεση επέστρεψε για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών μετά την απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία αναιρέθηκε το πρώτο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1149/2015) κατά το σκέλος που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων της ΕΛΣΤΑΤ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαϊου 2017 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Στατιστική Διακυβέρνηση (European Statistical Governance Advisory Board, ESGAB), Martti Hetemäki, ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα προστατεύεται ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου, από δικαστικές διώξεις.
«Θα ήμουν πολύ ευγνώμων, εάν θα μπορούσατε να με πληροφορήσετε το ταχύτερο δυνατόν, ποια μέτρα πρόκειται να πάρετε για να αντιμετωπίσετε τις υποθέσεις.
Οι διώξεις κατά του κ. Γεωργίου και δύο ανώτατων πρώην υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο.
Είναι παράδοξο ότι πρέπει να λογοδοτήσει δικαστικά, ενώ αυτοί που συγκάλυπταν επί χρόνια το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν έχουν υποστεί κυρώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Hetemäki.
Ο κ. Hetemäki έλεγε επίσης ότι «ενώ ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις κατά τριών πρώην υπαλλήλων, που σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφάρμοσαν σωστά τους ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανόνες, δεν ασκήθηκαν παραδόξως νομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον εκείνων, που… ήταν υπεύθυνοι για τα λανθασμένα στοιχεία αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας».
Η εποπτική Αρχή για τη στατιστική διακυβέρνηση σημείωνε ότι οι στατιστικές πρέπει να είναι αληθινές και όχι μέσα άσκησης πολιτικής και ότι για να υπάρχει η εγγύηση αυτή δεν θα πρέπει τα στελέχη των Στατιστικών Υπηρεσιών να λογοδοτούν δικαστικά.
«Η ανεξαρτησία των Στατιστικών Αρχών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο καλής στατιστικής διακυβέρνησης», αναφέρει η ESGAB, συμπληρώνοντας:
«Είναι πολύ σημαντικό, να μπορούν οι υπάλληλοι να λάβουν αποφάσεις, χωρίς να πρέπει να φοβούνται δικαστικές διαδικασίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης