Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή σταθερότητα να θυσιάζεται στις εκλογικές σκοπιμότητες του Schaeuble

Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή σταθερότητα να θυσιάζεται στις εκλογικές σκοπιμότητες του Schaeuble
Nα δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ άμεσα, ζητά η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη
«Η διαρκής αναβλητικότητα για λήψη απόφασης σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας, είναι πρόβλημα και για την συνοχή της Ευρώπης», τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «δεν μπορεί η ευρωπαϊκή σταθερότητα να θυσιάζεται στις εκλογικές σκοπιμότητες του κ. Σόιμπλε».
Κατά την ίδια, «το ζητούμενο είναι να υπάρξει καθαρή λύση και να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ άμεσα, πριν βέβαια από τις γερμανικές εκλογές.
Το «μπαλάκι» πλέον είναι στη μεριά των δανειστών, να λυθούν δηλαδή οι διαφορές ΔΝΤ και Γερμανίας».
Η κ. Καφαντάρη σε ερώτηση για το αν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στις 15 Ιουνίου, απαντά πως «ο στόχος μας ήταν και είναι η επίτευξη μιας συνολικής λύσης -συμφωνίας.
Μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τη ρύθμιση του χρέους και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, καθώς και την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση (QΕ)».
Υπογραμμίζει δε, πως «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, γεγονός που αναγνωρίζεται ευρύτερα σε επίπεδο ΕΕ, από κορυφαίους αξιωματούχους. Καιρός είναι πλέον και η πλευρά των θεσμών να τηρήσει τις δικές της. Είναι θέμα και Δημοκρατίας η τήρηση των συμφωνηθέντων, που αποτελούν θέληση των κρατών -μελών της ΕΕ».
Σημειώνει ακόμη πως «για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη και απομονωμένη.
Ακόμη και γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν τη στροφή της κοινής γνώμης στη Γερμανία υπέρ της Ελλάδας, ενώ απομονώνουν τον Σόιμπλε με τις εμμονές του».
Για τη στάση της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η θέση της χώρας μας στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς θα ήταν καλύτερη σήμερα, αν η αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα συνέβαλε κριτικά και με προτάσεις στο εθνικό αυτό ζήτημα».
Όπως τονίζει, «πέρα από τις διαρκείς διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι προτεραιότητα.
Υπάρχουν χρόνια προβλήματα που δεν έχουν σχέση με μνημόνια και μπορούν να επιλυθούν.
Πρώτο ζήτημα αποτελεί η μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να έχουμε ένα Δημόσιο φιλικό στον Πολίτη, χωρίς την περιττή γραφειοκρατία και τον κομματισμό δεκαετιών, για ευνόητους βέβαια λόγους .
Οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία προχωρούν, ενώ το χαρτοφυλάκιο «καθημερινότητας» δίνει λύσεις σε μια σειρά ζητήματα των πολιτών, συμβάλλοντας και στο συντονισμό Υπουργείων .
Με την επίτευξη της συμφωνίας, που όλοι περιμένουμε τον Ιούνιο και την αποκατάσταση της «κανονικότητας» στη χώρα μας, τα όποια προβλήματα θα επιλύονται ταχύτερα».
Τέλος, η κ. Καφαντάρη αναφέρει ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της Ιστορίας της», «το θέμα της Δημοκρατίας είναι κυρίαρχο, φαίνεται και από το χειρισμό στο «ελληνικό ζήτημα», που η μη λύση του απειλεί τη συνοχή της ίδιας της ΕΕ», ενώ «ο χειρισμός του προσφυγικού, τα κλειστά σύνορα κλπ συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».
«Στην κρίση αυτή της Ευρώπης δυστυχώς δίνονται ακροδεξιές λύσεις και λύσεις εθνικής αναδίπλωσης», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, η οποία έχει την Αριστερά στην κυβέρνηση, που προσπαθεί μέσα από συνεργασίες των χωρών του Νότου, με παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με τη δημιουργία σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου της Προοδευτικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτών της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών, να αναδείξει τις «ξεχασμένες» αξίες της Ευρώπης».
Και καταλήγει λέγοντας ότι «το αν θα πάρει τη σωστή στροφή η Γηραιά Ήπειρος είναι πλέον στα χέρια των λαών της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης