Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης: Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και σχέδιο - Η κυβέρνηση συγχέει τη ρητορική με τη στρατηγική

Ανδρουλάκης: Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και σχέδιο - Η κυβέρνηση συγχέει τη ρητορική με τη στρατηγική
"Η Ελλάδα έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης", αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης
«Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα έχει χάσει και την εμπιστοσύνη του στα παραδοσιακά κόμματα να προσφέρουν λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει», τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα "Το Καρφί" ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης.
«Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και σχέδιο», συμπληρώνει και σημειώνει πως «οι ακρότητες κάθε είδους όχι μόνο δεν βοηθάνε αλλά επιδεινώνουν μια κατάσταση που είναι ήδη πολύ δύσκολη.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με συνωμοσιολογίες που υπονομεύουν οποιαδήποτε μορφή σοβαρού δημοσίου διαλόγου που είναι και το πρώτο βήμα για να υπερβούμε την σημερινή κατάσταση».
Κατά τον ίδιο, «η κυβέρνηση έχει την τάση να συγχέει τη ρητορική με τη στρατηγική.
Το αποτέλεσμα είναι να αυτοπαγιδεύεται και να προκαλούνται καθυστερήσεις τη στιγμή που η οικονομία ασφυκτιά».
Όπως αναφέρει, η παρούσα αξιολόγηση «είναι ενδεικτική: ενώ έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016 φαίνεται ότι θα κλείσει στις αρχές Ιουνίου.
Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο προκαλείται μεγαλύτερη βλάβη στην οικονομία αλλά ακόμα και ο, δεδηλωμένος, στόχος της ελάφρυνσης του χρέους απομακρύνεται».
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως και το ΔΝΤ αλλά και ορισμένοι από τους εταίρους μας έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το πώς αντιμετωπίσθηκε η κρίση και για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα», αλλά και ότι «η νέα γενιά βιώνει έντονα της συνέπειες της κρίσης: πρόκειται για τη γενιά με τις καλές σπουδές, η οποία όμως αντιμετωπίζει την ανεργία στην Ελλάδα και αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη , περίπου 427.000 έχουν φύγει από την Ελλάδα από το 2008 και έπειτα, οι περισσότεροι από αυτούς, νέοι επιστήμονες και «αποτελεί θέμα εθνικής ανάγκης να αναστρέψουμε αυτό το ρεύμα εξόδου και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή τους».
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η πολιτική ζωή του τόπου πάσχει από το έλλειμμα εμπιστοσύνης, αλλά και ότι «η Ελλάδα έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης εάν εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και ειδικά το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της».
Όπως αναφέρει, «χρειαζόμαστε ένα πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο με στόχο τη δημιουργία 150.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας που θα είναι εξασφαλισμένες από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Για να το επιτύχουμε αυτό τότε πρέπει να ιδρυθούν 20.000 μικρές νέες επιχειρήσεις στους τομείς των διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.
Η χώρα πρέπει να επιλέξει τους συγκεκριμένους τομείς και να τους προσφέρει αδειοδοτικά και λειτουργικά κίνητρα ώστε να αναπτυχθούν.
Ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε έμφαση και σε τομείς που έχουμε ήδη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως ο τουρισμός και να εκμεταλλευτούμε την γεωπολιτική ανασφάλεια που ταλανίζει τους ανταγωνιστές μας ώστε να καταστήσουμε μόνιμο το αυξημένο τουριστικό ρεύμα των τελευταίων ετών».
Για το προσφυγικό, σημειώνει πως «σήμερα η μόνη επιλογή είναι η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Αναφορικά με τις διαδικασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκφράζει τη θέση του για ανοιχτό ιδρυτικό συνέδριο και τονίζει ότι «μετά την απαξίωση του αντιμνημονιακού αφηγήματος και με προφανή την αδυναμία της ΝΔ να εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».
Κατά τον ίδιο, «σήμερα ο χώρος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης παραμένει πολυδιασπασμένος και με περιορισμένη επιρροή σε σχέση με το ιστορικό εύρος του.
Ο κόσμος της παράταξης όμως θέλει ενότητα και μια νέα πορεία.
Η δημοκρατική παράταξη οφείλει να βρει τον βηματισμό της και να αποκτήσει αρμούς με την κοινωνία ώστε να αποτελέσει την προοδευτική επιλογή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης