Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαμηλές προσδοκίες στην κυβέρνηση για «καθαρή και συνολική λύση» στο Eurogroup (15/6) - Τι σχεδιάζει ο Τσίπρας;

tags :
Χαμηλές προσδοκίες στην κυβέρνηση για «καθαρή και συνολική λύση» στο Eurogroup (15/6)  - Τι σχεδιάζει ο Τσίπρας;
«Προσομοιώσεις» σεναρίων για το Eurogroup κάνει η κυβέρνηση-Χαμηλές προσδοκίες για «καθαρή λύση» στο χρέος- Υπουργικό για το κυβερνητικό έργο-Τι είπε ο Παπαδήμος για το Eurogroup
Προσομοιώσεις σε όλα τα πιθανά σενάρια, και στη βάση όλων των μέχρι τώρα γνωστών προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι από εταίρους και δανειστές για τη συμβιβαστική φόρμουλα που θα «ξεκλειδώσει»τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κάνει η κυβέρνηση.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και σε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο τους Γιώργο Χουλιαράκη και Δημήτρη Λιάκο εξετάζουν κάθε δυνατή λύση και επιχειρούν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις να προβλέψουν τυχόν αιφνιδιασμούς των λεγόμενων «σκληροπυρηνικών κύκλων» διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές τις διαθέσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και του Βερολίνου.
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει εκ νέου πολιτικές πρωτοβουλίες με κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς.
«'Η θα υπάρξει λύση για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα» είναι η φράση η οποία αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ζητά στο προσεχές Eurogroup τις 15ης Ιουνίου να υπάρξει ενιαία και «καθαρή λύση».

Χαμηλές προσδοκίες

Ωστόσο, πληθαίνουν οι πληροφορίες που αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος διαπραγμάτευσης του ελληνικού ζητήματος στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, κάτι που όμως η Αθήνα αποφεύγει ως ο «διάολος το λιβάνι».
Επιπλέον, από την κυβέρνηση ξεκόβουν κάθε συζήτησή, η οποία ωστόσο ανοίγει από τους δανειστές, για «τεμαχισμένη λύση» κάτι που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων του προηγούμενου Eurogroup.
Με την πρόταση αυτή εκτός από την Αθήνα διαφώνησαν και μία σειρά από χώρες, οι οποίες επίσης ζήτησαν καθαρή λύση μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, και η Σλοβακία.
Η «συνολική και καθαρή λύση» είναι η μοναδική «οδός» για να επιτευχθεί η άμεση ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ομόλογων και στην συνέχεια να δρομολογηθούν οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές.
Πάντως η συγκρατημένη αισιοδοξία και το ...μικρό καλάθι που κρατά η κυβέρνηση και για το επόμενο Eurogroup αποτυπώνεται και από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών.
«Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup τις 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω - ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Τα μέτρα για το χρέος στη συζήτηση Τσίπρα - Παπαδήμο

Χθες (28/5) στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρα με τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο αφού εξέφρασε τη θλίψη αλλά και την απερίφραστη καταδίκη του για το τρομοκρατικό χτύπημα, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό, συζήτησαν για το χρέος.
Καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο bankingnews.gr ότι ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Παπαδήμο την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την εμπλοκή λόγο των διαφωνιών ταμείου Βερολίνου.
 Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Παπαδημος εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15η Ιουνίου θα υπάρξει μια ικανοποιητική λύση που θα αποδεχθούν όλες οι πλευρές και εξήγησε συνοπτικά τους λόγους στους οποίους εδράζει την εκτίμησή του αυτή.

Υπουργικό για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει την άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστεί ο «οδικός χάρτης» των πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε να ολοκληρώσει το κάθε υπουργείο υπό τον συντονισμό του Αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη, και του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εκτός από τις επισκέψεις στα υπουργεία τις οποίες θα συνεχίσει, δρομολογεί και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προς το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεων του κυβερνητικού οργάνου την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης