Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Υποχρέωση και της ΕΕ και της Ελλάδας μία καθαρή λύση - Να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές

Τσίπρας: Υποχρέωση και της ΕΕ και της Ελλάδας μία καθαρή λύση - Να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές
«Η Ελλάδα εκπλήρωσε σύνολο δεσμεύσεων προς τους εταίρους, καλεί την απέναντι πλευρά να τηρήσει τις δικές της»...
Σαφέστατο μήνυμα προς τους πιστωτές της χώρας έστειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά από το βήμα του ΣΕΒ, απαιτώντας μία «καθαρή λύση» που θα επιτρέχει την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, «δοκιμαστικά στην αρχή», έτσι ώστε «να αναχρηματοδοτούμε μόνο μας το χρέος μας από τον Σεπτέμβριο του 2018 (σσ: λήξη του προγράμματος διάσωσης».
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τα επτά χρόνια βαθιάς κρίσης κατέδειξαν την αποτυχία του προηγούμενου παραγωγικού μοντέλου».
«Χρειάζεται επανασχεδιασμός», διευκρίνισε.
Στη συνέχεια, στράφηκε προς τους εταίρους της χώρας μας:
«Η Ελλάδα εκπλήρωσε σύνολο δεσμεύσεων προς τους εταίρους.
Καλεί την απέναντι πλευρά να τηρήσει τις δικές της
Μία καθαρή λύση δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα προς τους επενδυτές.
Μία καθαρή λύση που θα επιτρέψει την έξοδο προς τις αγορές, που θα φέρει σταθερότητα, θα σέβεται τις θυσίες του λαού και θα αφορά το μέλλον της χώρας».
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, άρα «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.
Εδώ κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όχι το αφήγημα μιας κυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά στο «ναυάγιο» του Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η λύση που μας προτάθηκε δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις…
Είναι λοιπόν αναγκαίο, και για αυτό εργαζόμαστε σκληρά, στο προσεχές διάστημα να γεφυρωθούν οι διαφορές και όλοι οι δανειστές μας και κυρίως η ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ε.Κ.Τ., να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα, έχω καταστήσει σαφές, θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους.
Λύση που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται αυτή την περίοδο για την ελληνική οικονομία.
Διότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως αυξημένο.
Και αυτό που αναμένουν τόσο οι επενδυτές όσο και οι αγορές χρήματος είναι ένα καθαρό σήμα ότι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία
Και η Ελλάδα θα αφήσει οριστικά πίσω της, σαν ένα μακρύ εφιάλτη που όμως τελείωσε, τη κρίση, τα μνημόνια, την ύφεση, την αποεπένδυση».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η μείωση της ανεργίας και η αποτροπή της φυγής των νέων προς το εξωτερικό, δε μπορεί παρά να είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας.
Η παρωχημένη αντίληψη περί ανταγωνιστικότητας μέσω υποτίμησης των μισθών, οδηγεί στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, στην περαιτέρω φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων και επιτείνει το brain drain, συμπλήρωσε.
«Αντιθέτως, προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στην εξωστρέφεια, την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας, στην καινοτομία και στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Δηλαδή σε μια σύνθετη προσέγγιση της ανταγωνιστικότητας που βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα
αλλά και στη δυνατότητα της χώρας να δημιουργεί καινούργια, μέσω της επένδυσης στην έρευνα και την τεχνολογία.
Οι βάσεις για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο που περιέγραψα έχουν τεθεί και έχουμε ήδη τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις.
Τα δίδυμα ελλείμματα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τείνουν να μετατραπούν σε μόνιμα πλεονάσματα.
Το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ έφτασε το 30% το 2016, όταν το 2009 βρισκόταν στο 19%.
Η δημοσιονομική εξυγίανση που επιτύχαμε, έβαλε σε σταθερές βάσεις τα οικονομικά του κράτους, εξορθολογιζοντας τις δαπάνες και ομαλοποιώντας την πορεία των εσόδων.
Αυτό κατέστη εφικτό, αφενός χάρη στην εισαγωγή αδιάβλητων συστημάτων προμηθειών του δημοσίου και στη συστηματική παρακολούθηση των δαπανών
και αφετέρου χάρη σ' ένα ισχυρό πλέγμα παρεμβάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Μέτρα όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και μελλοντικές παρεμβάσεις, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών,
φέρνουν έσοδα στο κράτος και δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως τη σπουδαία προσπάθεια που έγινε την αναγνωρίζουν πλέον τόσο οι θεσμοί οι εταίροι μας, όσο όμως και αξιόπιστοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε., εκτίμησε πως η οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα έδειξαν το έλλειμμα διακυβέρνησης και την ανελαστικότητα των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση.
Επομένως, συνέχισε, δεν υπάρχει ελληνικό, ιταλικό ή πορτογαλικό πρόβλημα όπως παρουσιάζονται απλοϊκά, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα με τις κατά περίπτωση εκδηλώσεις του.
«Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη.
Η τελευταία μας ευκαιρία, να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με μια προωθητική αναπτυξιακή ατζέντα.
Που θα στηρίζει την καινοτομία και τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο παγκοσμιοποιημενο περιβάλλον της ψηφιακής οικονομίας.
Τα τελευταία θετικά εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, έδωσαν τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε από κοινού, το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, χωρίς προκαταλήψεις, και ιδεοληψίες και κυρίως χωρίς διχαστικά και διαιρετικά – γεωγραφικά και εθνικά – σχήματα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στον αναπτυξιακό νόμο, ένα πολύπλευρο εργαλείο που συντονίζει τα επενδυτικά κίνητρα με κλαδικές πολιτικές και προτεραιότητες.
Όπως είπε, σε μόλις λίγους μήνες από την έναρξη ισχύος του, υποβλήθηκαν πάνω από 770 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.
«Οι θετικές εξελίξεις που διεκδικούμε για το δημόσιο χρέος θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα οδηγώντας στην οριστική εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων.
Σε κάθε περίπτωση αποσύρονται ήδη σταδιακά και με συγκεκριμένο οδικό χάρτη, δίνοντας μάλιστα προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συναλλαγών.
Στο πάγιο αίτημα των βιομηχανιών για την ακριβή ενέργεια που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα τους έγιναν σημαντικές αλλαγές.

• Καταργήσαμε ήδη από πέρυσι τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, και τον μειώσαμε για τη βιομηχανική παραγωγή.

• Θέσαμε σε ισχύ το μέτρο της «Διακοψιμότητας» που περιορίζει τα ενεργειακά κόστη των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας μας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση των εξαγωγών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με άμεσα οφέλη στην εθνική οικονομία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην παράταση του μηχανισμού της Διακοψιμότητας για 3 έτη, κοινοποιώντας πολύ σύντομα το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Στις άμεσες ενέργειές μας, εντάσσεται και η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ που έχουν υιοθετηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Το θετικό αντίκτυπο για το τελικό κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων, και δη των ενεργοβόρων, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχετικό σχέδιο αναμόρφωσης.

• Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2018 το νέο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το λεγόμενο Target Model».

«Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον,
όπως η γεωγραφική μας θέση,  οι υποδομές σε δίκτυα και μεταφορές,  η ενεργειακή διασύνδεση και ο στρατηγικός μας ρόλος,
η αγροτοδιατροφική αλυσίδα και οι διακλαδικές της συνδέσεις με την μεταποίηση,
τα υψηλού επιπέδου ερευνητικά ιδρύματα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, ο τουρισμός και η ναυτιλία.
Οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης